Ce irita si streseaza pisica?

Ce irita si streseaza pisica?
Pisica este un animal independent, capabil de a oferi o companie placuta si multa afectiune stapanului. De-a lungul sutelor de ani oamenii au apreciat prezenta acesteia si faptul ca este curioasa, jucausa si necesita o ingrijire moderata. Pisica este foarte atasata de teritoriul sau pe care il marcheaza inca din primele momente. Aceasta observa tot ceea ce se petrece in jur, atitudinea oamenilor si se adapteaza stilului de viata al gospodariei din care face parte. Animalul asemeni omului are nevoie de un timp de familiarizare cu mediul iar orice schimbare va provoca acestuia stres, anxietate si ii va induce teama.
Este usor sa observam ceea ce ii este pe plac pisicii, indiferent ca este vorba de hrana sau jucarii. Pe de alta parte este nevoie sa recunoastem ca uneori nu avem capacitatea de a decodifica semnalele acesteia in materie de neplaceri.
Pentru a intelege mai bine animalul de langa dvs. ne-am propus sa va prezentam o serie de lucruri care nu ii sunt pe plac pisicii:


1. Deplasarea cu masina si calatoriile

Aceasta este una din cele mai neplacute experiente pentru o pisica din mai multe motive. Pisicii ii displace mersul cu masina intrucat ii perturba programul zilnic din casa. In primul rand este un teritoriu necunoscut iar o pisica percepe acest lucru drept un pericol, unde se poate ascunde un potential pradator. Acesta este un instinct ancestral, mostenit de la stramosii sai care vietuiau in salbaticie. Veti observa ca intotdeauna isi pastreaza o atitudine ezitanta atunci cand interactioneaza cu un obiect nou sau cu o persoana necunoscuta. 





Miscarea masinii si zgomotul sunt alte elemente care ii displac felinei, si pe buna dreptate – acestea manifesta o sensibilitatea in ceea ce priveste mersul cu masina astfel incat poate vomita sau experimenta confuzie.

Daca este nevoie urgenta de a transporta pisica este nevoie sa alimentati cu benzina inainte de a prelua animalul – acesteia ii displace profund mirosul de benzina. Daca duceti pisica la veterinar asigurati acesteia un mediu cunoscut: folositi o cusca si o paturica cu care este familiarizata. Astfel veti ajuta felina sa se simta confortabil in timpul deplasarii cu masina.   

2. Atingerea abdomenului

Atat cainii cat si pisicile au anumite zone sensibile ale corpului. Spre deosebire de caine, pisicii nu ii este pe plac atingerea abdomenului. Acest lucru are si o explicatie – zona stomacului este extrem de vulnerabila iar pisica va avea intotdeauna tendinta de a se proteja de atacul unui agresor. Cu siguranta ati observat ca atunci cand intentionati sa o mangaiati pe abdomen aceasta manifesta o reactie defensiva, poate ataca si musca. Aceasta manifesta pur si simplu un reflex natural. Asadar, oferiti protectie pisicii si respectati nevoia acesteia de a se proteja.

3. Lipsa obiceiurilor si rutinei zilnice

Rutina este importanta pentru pisica intrucat animalul este foarte sensibil atunci cand vine vorba de schimbare. Orice aparitie sau disparitie a unei persoane sau obiect necesita un efort suplimentar din partea pisicii. Aceasta va trebui sa exploreze mediul din jur si sa-si reconfigureze teritoriul.
Pisicii ii place ca intotdeauna sa aiba control asupra mediului iar orice schimbare, oricat de minora, ii perturba echilibrul emotional. Daca doriti sa renovati casa ori sa mutati mobilierul aveti grija sa pregatiti animalul pentru aceste modificari de teritoriu. 

4. Jucariile si baloanele

Stiati ca pisica se simte vulnerabila atunci cand este nevoie sa gestioneze un pericol din exterior? Aceasta se va simti stresata ceea ce va duce la aparitia manifestarilor agresive. De exemplu, pisica percepe un balon ca o amenintare pe care trebuie sa o elimine. Prin urmare jucariile sau baloanele sunt percepute ca fiind pericole care trebuiesc anihilate.
Pisica poate manifesta aceasta atitudine si atunci cand interactioneaza cu un soarece sau o insecta. In cazul in care asista la un spectacol de baloane pisica devine extrem de agitata intrucat nu are control asupra miscarii acestora. Trebuie sa intelegem ca acestea sunt comportamente naturale si fac parte din instinctul de supravietuire. Orice potential pericol trebuie eliminat. 

5. Hainute si fotografii

Pisica este un animal adorabil si foarte expresiv. In prezent avem acces instant la camera foto sau video asa ca suntem tentati de a “folosi” animalul drept model. Trebuie sa tineti cont de un aspect si anume ca pisicii nu ii este pe plac sa pozeze sau sa fie imbracata cu diverse hainute sau accesorii.





Animalul poate deveni stresat sau dezvolta anxietate daca este supus in mod repetativ sesiunilor foto sau video. Puteti surprinde spontan animalul in pozitii amuzante si sa il fotografiati/filmati. 

6. Perierea 

Pisica este un animal extrem de curat. Aceasta dedica o parte din zi ritualului de ingrijire si curatenie al corpului. Asadar orice interventie umana este respinsa atunci cand vine vorba de toaletare. Sunt foarte multe imagini cu pisici care manifesta diverse reactii atunci cand vine vorba de baie sau periere. O pisica adulta, cu obiceiuri dezvoltate in prealabil va fi extrem de greu, poate imposibil de dresat pentru a accepta interventia omului. Observati atitudinea pisicii atunci cand vine vorba de ingrijire si respectati dorinta acesteia. In general pisicile sunt animale independente, capricioase si dificil de dresat. 

7. Agresivitatea

In unele momente pisica poate parea un pradator feroce. Asta cand se confrunta cu potentiale pericole si are nevoie sa-si manifeste instinctul de supravietuire. In realitate insa acest animal este dornic de iubire, afectiune si mangaiere din partea dvs. Miscarile bruste, subite sau mangaierea agresiva produc disconfort pisicii iar aceasta va riposta zgariind sau muscand. Atunci cand iritati pisica aceasta va manifesta instinctual un raspuns la stimulul agresiv din exterior. 





Asigurati-va ca pisica are un mediu confortabil. O hrana pe gustul ei, apa proaspata si un patut calduros vor ajuta animalul dvs sa se simta relaxat si iubit. In schimb veti primi afectiune, pace si liniste.
Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!