7 dovezi de iubire ale pisicii

7 dovezi de iubire ale pisicii
Orice animal are capacitatea de a oferi afectiune – aceasta este o trasatura a tuturor fiintelor vii – capacitatea de conexiune cu natura din jur. Pisica este unul din cele mai intalnite animale de companie – aceasta a fost domesticita cu mii de ani in urma. Felina este considerata ca fiind un animal independent, putand interactiona in mod detasat cu omul si va oferi ceea ce crede ea de cuviinta, la momentul potrivit.

Daca in cazul unui caine manifestarile de iubire sunt mai evidente – de exemplu entuziasmul sau agitatul cozii pisica are tendinta de a manifesta diferit afectiunea pentru stapan. Pentru a intelege mai bine mesaje din spatele comportamentul felinei trebuie sa-i acordam atentie constanta si libertate pentru manifestare. Interactionand zilnic cu pisica putem detecta din timp si anumite probleme de sanatate. 

Pentru a intelege mai bine comportamentul pisicii este nevoie sa observam putin manifestarile felinelor in natura. Acestea sunt animale autosuficiente, avand tendinta de a-si asigura nevoile de baza bazandu-se prin fortele proprii.




Pisicile au un anumit limbaj al iubirii care este de multe ori in opozitie cu cel uman dar aceasta este chiar frumusetea descoperirii si intelegerii animalului de langa noi. Anumite comportamente sunt ciudate pentru noi oamenii dar cat se poate de normale pentru felina. In lumea pisicilor exista mai multe modalitati de exprima afectiunea. Mai jos am selectat cele mai comune manifestari de iubire ale pisicii:

 1.Torsul

Cu toate ca a fost studiat destul de mult, torsul reprezinta inca un mister pentru medicii veterinari si trainerii de animale. Din punct de vedere fiziologic aceasta manifestare implica o miscare alerta a diafragmei si contractii ale muschilor din zona acesteia (aproximativ 20 pana la 30 de ori pe secunda). Pe masura ce pisica respira, aerul patrunde in cavitatea toracica si traverseaza muschii care vibreaza producand torsul.


Majoritatea iubitorilor de pisici recunosc ca fiind cel mai comun si evident mod in care pisica isi arata fericirea si dragostea. Cele mai placute momente sunt acelea in care felina te intampina torcand sau atunci cand sta cuminte la mangaiat sau periat. Torsul reprezinta modul prin care pisica isi exprima relaxare si bucuria fata de cineva sau ceva.  De exemplu, daca aceasta doarme alaturi de dvs. si toarce este un semn evident de afectiune – aceasta isi manifesta bucuria si va recunoaste ca stapan. Oamenii de stiinta au observat faptul ca pisica toarce si atunci cand traverseaza o perioada stresanta sau un episod de anxietate. 

2. O repriza de somn in bratele dvs.

Pisicile dorm de obicei pana la 16 ore pe zi restul timpului fiind dedicat toaletarii, mesei si jocului. Pisica pastreaza anumite comportamente instinctuale cum ar fi de exemplu asigurarea sigurantei somnului – in natura exista multi pradatori iar felina a dezvoltat mecanisme care sa o ajuta sa se adapteze unui mediu cu potentiale pericole. Cu toate ca a fost domesticita felina pastreaza nevoia de protectie si, in acelasi timp, este alerta fata de mediul din jurul sau.





Intrucat este mai vulnerabila atunci cand doarme, pisica va alege un loc sigur si de incredere pentru odihna. Una din cele mai frumoase dovezi de afectiune pe care o puteti primi din partea animalului dvs. este sa vina si sa aleaga sa adoarma in proximitate sau in poala. In aceasta situatie mesajul este simplu: ma simt iubita, am incredere si sunt in siguranta alaturi de tine. De cele mai multe o veti auzi torcand atunci cand doarme alaturi de dvs.

3. O sesiune de joc 

Ce poate fi mai amuzant decat sa priviti cum se rostogoleste pisica la picioarele dvs. Aceasta poate aduce jucaria preferata pentru a va invita la sesiune de joc. Onorati asa cum se cuvine aceasta invitatie. 

4. Marcarea teritoriului

Ati ajuns acasa si pisica va intampina si se gudura pe langa picioarele dvs.? Ei bine trebuie sa stiti ca aceasta este o dovada de afectiune dar si de marcare a teritoriului. Pisica este un animal independent, posesiv si uneori gelos astfel incat atunci cand se invarte in jurul dvs. nu face decat sa-si marcheze teritoriul transmitand mesajul: esti al meu si te iubesc! Cand pisica are coada orientata in sus dar varful intors si va priveste este curioasa dar in acelasi timp exprima o atitudine prietenoasa.  Mai mult decat atat pisica doreste sa se joace si va arata disponibilitatea sa in acest sens. 

5. Muscaturile

Una din cele mai neplacute manifestari ale pisicii dar in acelasi timp un semn de…iubire si afectiune. Este clar ca noi oamenii nu intelegem limbajul de iubire pisicesc si suntem deranjati cand pisica ne musca sau ne zgarie.

Cand pisica se agata de mainile sau de orice alta parte a corpului aceasta nu are in gand sa va raneasca ci mai degraba sa va toaleteze si sa aiba grija de dvs. Acest obicei este transmis de mama puilor atunci cand le curata blanita asadar este o dorinta sincera de a… va curata.

6. Se rostogoleste si se tavaleste inaintea dvs.




Pisica se aseaza pe spate, se rostogoleste si isi dezvaluie zona abdomenului? Trebuie sa stiti ca va transmite mesajul ca se simte in siguranta si 100% in confort in preajma dvs. Daca va lasa sa o mangaiati si sa-i atingeti abdomenul este o manifestare mai mare de afectiune – pisicile au tendinta de a-si proteja aceasta zona fiind extrem de vulnerabila. 

7. Zgariatul

Una din cele mai intalnite manifestari ale pisicii si poate cea mai neplacuta pentru noi, oamenii. În timp ce zgarie o anumita suprafata pisica va lasa anumite substante care au rolul de a marca teritoriul. Acestea sunt repere olfactive si vizuale. Observati locul in care pisica zgarie cel mai mult si mai des – zonele alese de pisica sunt importante pentru ea intrucat le asociaza cu stapanul. 


Toate aceste manifestari pot fi neplacute intr-o masura mai mica sau mai mare insa trebuie sa tinem cont ca sunt parte a naturii felinei iar acesta este modul sau natural de exprimare, chiar daca ne place chiar daca nu ne place. Nu ne ramane decat sa acceptam nevoile pisicii precum si modalitatile acesteia de manifestare a iubirii si afectiunii si, in acelasi timp sa o tratam cu grija si iubire.
Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!