CONTROLUL GREUTATII
Este cunoscut faptul ca incidenta excesiva a greutatii si obezitatii creste rapid in populatia umana din cauza alimentelor si gustarilor bogate in calorii si din cauza reducerii activitatilor fizice. in ultimii 10-15 ani, aceeasi tendinta a fost observata in populatia animalelor de companie si in special la anumite rase de caini.
COMPORTAMENTE DE HRANIRE
Desi animalele noastre de companie au evoluat considerabil de-a lungul miilor de ani in care au fost in preajma omului, multe dintre comportamentele lor de hranire ancestrale pot fi observate si astazi.
In salbaticie pisicile isi obtin mancarea vanand prada pe tot parcursul zilei, consumandu-si mesele in timp ce sunt proaspete si calde. Pisicile domestice prefera sa manance mese mici, dese, cu mancare proaspat servita. in general, pisicile sunt capabile sa modereze aportul alimentar pentru a-si satisface cerintele energetice si, prin urmare, atat timp cat alimentul este echilibrat din punct de vedere nutritional si de inalta calitate, pisica nu ar trebui sa se ingrase excesiv.
Cu toate acestea, cainii au evoluat din animale necrofage care sunt in general oportuniste. In salbaticie, ei consumau, de obicei, ramasitele de prada pe care pisicile le lasau in urma sau animalele cazute care au murit in mod natural si, astfel, au trebuit sa consume cat mai multa hrana intr-o perioada scurta de timp, deoarece concurenta din haita este de obicei acerba. Putem observa unele dintre aceste caracteristici si la cainii domestici, unde accentul este pus pe consum mai degraba decat sa savureze aroma alimentelor, iar viteza si canti
tatea de mancarea ingerata sunt adesea crescute atunci cand cainii sunt hraniti unul langa altul.
Comportamentul joaca un rol important in mentinerea greutatii corporale, deoarece putem ajusta cum, cand si unde ne hranim animalele de companie pentru a se potrivi mai bine cu cerintele lor naturale.
BALANTA ENERGETICA
Toate animalele necesita energie pentru crestere si exercitii fizice, cu toate acestea, pana la 2/3 din cheltuielile energetice sunt preluate de metabolism si de termogeneza. Odata cu cresterea exercitiului fizic, necesarul de energie va creste in c
onsecinta. Un caine de lucru extrem de activ ar putea necesita de doua ori mai multe calorii decat un caine inactiv. in plus, unele rase au o rata metabolica mai mare in repaus decat altele, astfel incat necesarul lor de energie este in mod natural mai mare. De exemplu, un Great Dane necesita de doua ori mai multe calorii atunci cand se odihneste decat un Terra Nova. Toate sortimentele de hrana calitative pentru animale vor include ghiduri detaliate de hranire pe ambalajele lor, care au fost calculate cu atentie in functie de continutul de energie al alimentelor si necesarul de energie al animalelor de companie la diferite greutati.
SATIETATE
Cresterea excesiva in greutate este cauzata in general de trei factori principali:
- Consumul energetic mic - exercitiu fizic scazut
- Predispozitia la cresterea in greutate - anumite rase si conditii fizice pot creste riscul de obezitate
- Aport excesiv de calorii - consum excesiv sau alimente improprii
In multe cazuri, primii doi factori nu pot fi usor controlati. Spre exemplu, proprietarul unui Labrador de la etajul 14 al unei cladiri de apartamente dintr-un oras va trebui sa se concentreze asupra punctului 3 pentru a mentine starea de sanatate a corpului animalului de companie. Asa cum am mentionat deja, cei mai multi caini vor devora in mod natural mancarea lor, deoarece ei vor fi instinctiv preocupati de cand si de unde va veni urmatoarea masa. Prin urmare, o cantitate de fibre este adaugata la dieta lor, care are ca efect reducerea caloriilor.
Reducerea senzatiei de foame poate fi gestionata prin grasimi si carbohidrati care au o digestibilitate scazuta.
L-CARNITINA
Excesul de energie este pastrat in corp sub forma de grasime si atunci cand este necesara energie suplimentara, grasimea este mobilizata si transferata in mitocondrii „arzatoare de grasimi” din celulele corpului. L-carnitina este un nutrient important care faciliteaza transferul acestor grasimi pe peretele mitocondrial si, de asemenea, ajuta la eliminarea subproduselor metabolice. Prin cresterea nivelului de carnitina in organism, rata si eficienta metabolismului grasimilor creste, ceea ce ajuta la pierderea in greutate.
CALCIU SI VITAMINA D
Desi stim ca vitamina D si calciul sunt importante in formarea oaselor, ele sunt implicate si in mentinerea grasimilor corporale. Vitamina D stimuleaza sinteza musculara si crearea si mentinerea celulelor adipoase. O deficienta nutritionala este insotita de o reducere a tesuturilor slabe ale corpului si de depuneri neregulate ale grasimilor corporale. Calciul are numeroase roluri in organism si s-a dovedit ca creste excretia de grasime din organism. Calciul se leaga de grasimile saturate pentru a produce compusi nedigestibili care trec prin tractul digestiv la materiile fecale. Calciul este esential si pentru numeroase procese metabolice.
EXTRACTE DIN PLANTE
Multe plante sunt utilizate in nutritia animalelor de companie pentru beneficiile lor pentru sanatate, unele putand ajuta si in gestionarea greutatii. Studii recente au aratat ca extractele bogate in catechine, precum EGCG si acidul galic, pot imbunatati metabolismul si pot stimula oxidarea grasimilor. Exemple populare in acest sens sunt extractele din ceai verde si din seminte de struguri. Alte plante, cum ar fi ghimbirul, pot creste rata metabolica, in timp ce condimentele precum scortisoara sunt asociate cu controlul zaharurilor din sange. Semintele de psyllium sustin digestia si asigura o energie controlata.
Apa - Hidratarea corecta este esentiala pentru ca toate procesele metabolice ale organismului sa se desfasoare corect si eficient. Chiar daca cainii si pisicile necesita aproximativ 5% din greutatea lor corporala in apa pe zi, furnizarea suficienta de apa proaspata si curata este adesea trecuta cu vederea.