Ziua Internationala a Animalelor sarbatorita pe 4 octombrie

Ziua Internationala a Animalelor sarbatorita pe 4 octombrie
Animalele reprezinta darul Naturii pentru oameni. Acestea au fost inzestrate cu anumite capacitati speciale si fiecare este o veriga importanta a ecosistemului. Trebuie sa avem in vedere ca orice animal – de la cea mai firava gargarita pana la impunatorul elefant isi are rolul bine determinat in acest circuit. In ultimii ani am asistat la consecintele actiunilor negative umane asupra naturii astfel ca in prezent ne confruntam cu o serie intreaga de animale in pericol de disparitie. Organizatiile internationale care se ocupa cu drepturile animalelor subliniaza necesitatea programelor care au ca scop protejarea si conservarea speciilor de animale terestre cat si acvatice.

Ziua Internationala a Animalelor este dedicata sarbatoririi tuturor vietuitoarelor naturii si dateaza din anul 1925. Heinrich Zommermann, editorul revistei germane “Omul si cainele” a lansat acest proiect cu scopul de a promova ideea ca animalele de pretutindeni au dreptul la o viata sanatoasa si fericita. Aceasta data coincide cu sarbatoarea catolica a Sfantului Francisc de Assisi, patronul animalelor.  Putem spune ca Heinrich Zommermann a intuit cumva realitatea societatii actuale aceea ca oamenii sunt in plin razboi cu natura. Distrugerea habitatelor naturale, poluarea apelor si vanarea in exces sunt activitati care au ca scop distrugerea naturii. Aceasta zi poate fi considerata si un prilej de reflectie asupra relatiei noastre cu natura, atat la nivel personal cat si colectiv.

Conform www.worldanimalday.org.uk misiunea acestei zile este aceea de a creste nivelul de bunastarea si calitatea vietii pentru toate animalele din intreaga lume. Aceasta are scopul de a conecta initiative internationale astfel incat acestea sa devina o forta care sa lucreze pentru a crea o lume mai buna pentru toate animalele. 





In Romania data de 4 octombrie este sarbatorita printr-un eveniment de exceptie – inaugurarea primului muzeu dedicat cainilor fara stapani in orasul Plopesti-Leordeni . Acesta initiativa face parte din campania Mesagerii Sperantei, organizata de Animal Society in parteneriat cu Vier Pfoten si Fundatia Speranta. Cu aceasta ocazie sunt invitate si persoane publice sa se implice in activitatile care promoveaza adoptia animalelor abandonate. Adapostul Fundatiei Speranta este functional din 2011 si gazduieste in prezent 550 de caini. 

Putem ajuta animalele abandonate prin actiuni de sterilizare, incurajarea adoptiilor si actiuni individuale sau la nivel de comunitate.

1. Sterilizarea

Acest procedeu are multe beneficii inclusiv imbunatatirea sanatatii animalului, reducerea agresivitatii si comportamentelor nedorite, cresterea calitatii generale a vietii sale. Cel mai important beneficiu este ca sterilizarea animalului de companie il va ajuta pe acesta sa duca o viata mai lunga si sanatoasa. De asemenea, acest procedeu reduce si chiar elimina o serie de probleme de sanatate. De exemplu, sterilizarea ajuta la prevenirea infectiilor uterine si a tumorilor mamare la animalele de sex feminin. Castrarea ajuta animalele de sex masculin sa previna cancerul testicular si problemele de prostata.





Uneori animalele, in special masculii, pot manifesta agresivitate fata de oameni sau alte animale. Castrarea timpurie ajuta la evitarea acestor situatii. Astfel, cainele va avea o atitudine mai echilibrata, putandu-se astfel evita agresarea altor masculi. Medicii veterinari subliniaza faptul ca sterilizarea cainilor de sex masculin nu garanteaza rezolvarea problemelor de comportament. Testosteronul este hormonul care sta la baza declansarii comportamentelor nedorite cum ar fi agresivitatea. In cadrul operatiei de sterilizare nu se elimina complet hormonul ci doar se reduce. Un aspect important de luat in calcul este acela animalul nu va elimina comportamentele negative dobandite. Impactul sterilizarii depinde in mare masura de personalitatea, obiceiurile invatate si rasa animalului.

Natura a inzestrat animalele cu capacitatea de a-si marca teritoriu. Acesta este un instinct care ajuta la crearea zonei de siguranta. Cainii si pisicile care nu sunt castrate isi vor marca teritoriul prin pulverizarea unui miros puternic in toata casa. Locul in care traiesc reprezinta pentru ele spatiul care trebuie delimitat si protejat.

2. Adoptia

In fiecare an sunt eutanasiati intre 5 si 7 milioane de caini si pisici, adulti si pui. Adoptia unui animal de companie este mai putin costisitoare decat cumpararea lui dintr-un magazin specializat. Majoritatea animalelor de companie din adaposturi sunt fie ratacite, fie pierdute, salvate din diverse situatii sau abandonate de stapani in diverse locuri. Sunt situatii in care anumite persoane cumpara un animal de companie fara a se gandi la responsabilitatea acestei decizii iar ulterior abandoneaza animalul. 






Cu cat petrecem mai mult timp in preajma animalelor cu atat invatam mai multe despre beneficiile interactiunii cu acestea. Daca hotarati sa vizitati un adapost dedicat animalelor abandonate este nevoie sa fiti deschis si pregatit catre aceasta experienta. Unele persoane stabilesc instant relatii cu animalele. Alteori, va fi nevoie de un timp pentru a stabili conexiunea cu animalul. Aveti incredere in instinctul dvs. Daca sunteti deschis si dornic de a adopta un animal, atunci il veti gasi cu siguranta pe cel potrivit pt dvs.

Nu incurajati comertul cu animale – in momentul in care cumparati un animal dintr-un magazin nu faceti decat sa sustineti fermele de reproducere care au ca singur obiectiv castigul material. Puii si animalele adulte sunt tinute inchise in custi, fara hrana adecvata, ingrijire medicala sau atentie. Aceasta este o adevarata industrie in cadrul careia animalele sunt privite strict ca produs comercial. 

3. Initiativele individuale si proiectele ONG-urilor

Daca vrem sa schimbam lumea trebuie sa incepem cu noi insine. Responsabilitatea fata de actiunile personale si atitudinea constructiva reprezinta cele mai bune metode de a inspira schimbarea celor din jurul nostru. Putem discuta cu reprezentantii ONG-urilor pentru a identifica solutii in ceea ce priveste animalele abandonate. Atunci cand exista comunicare si initiativa schimbarile pozitive sunt inevitabile. De asemenea puteti oferi sprijin financiar, in limita disponibilitatii pentru a hrani sau steriliza animale dintr-un adapost sau chiar va puteti implica direct ca voluntar intr-un asemenea centru.
Fiecare dintre noi poate oferi sprijin animalelor mai cu seama celor abandonate. 

Prin cresterea gradului de constientizarea si educatie putem contribui la crearea unei lumi in care animalele sunt respectate, tratate cu atentie, hranite si ingrijite cu responsabilitate.
Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!