Yorkshire Terrier – un catel independent si curajos

Yorkshire Terrier – un catel independent si curajos
Istoric

Yorkshire Terrier este o rasa de caini de talie foarte mica, terrieri din Yorkshire denumiti in mod obisnuit “Yorkie” au o poveste de origine modesta. Mai exact este o rasa veche englezeasca crescuta si imbunatatita in regiunea Yorkshire din Anglia, de unde si-a capatat si numele in anul 1870. In timpul revolutiei industriale din Anglia, muncitorii scotieni au venit in Yorkshire pentru a munci in minele de carbine si in fabricile de textile aducand cu ei un catel numit Clydesdale Terrier sau Paisley Terrier.

Acesti caini erau mult mai mari comparativ cu Yorkie cel de astazi si se spune ca ar fi fost folositi in special la vanatoarea de sobolani. Clydesdale Terrier erau incrucisati cu alte tipuri de Terrieri, probabil cu English Black Terrier, Terrier-ul Tan Toy si Terrier-ul Skye. Terrier-ul de apa a contribuit de asemenea la dezvoltarea Terrier-ului Yorkshire, acesta din urma fiind un catel de talie mica cu blana lunga de culoare albastra-argintie.

In 1861, Terrier-ul Yorkshire a fost prezentat intr-o expozitie de specialitate la categoria “Terrier Sarmos”. Un caine cu numele Huddersfield Ben, nascut in 1865 a devenit foarte popular la aceste expozitii si este considerat ca fiind tatal Terrier-ului Yorkshire din zilele noastre. Rasa a primit numele actual in 1870 cand s-au stability standardele rasei. A fost pentru prima data inregistrat in registrele Clubului Canin Britanic in 1874. Primul club al Terrier-ilor Yorkshire din Anglia a fost infiintat in 1898. Provin din aceeasi zona cu rasa Airedale Terrier.





De asemenea in anul 1995, un Yorkshire Terrier numit Big Boss a primit titlul de cel mai mic caine din lume– stabilind un nou record mondiat, catelul avea doar 11,9 cm inaltime si 12,9 cm lungime.

Caracteristicile rasei

Greutatea este de 1-3,5 kg. Inaltimea 15-17,5 cm iar speranta de viata 12-16 ani. 

Personalitate

Fiind un caine de talie mica, are totusi o personalitate “mare”, un companion vesel si iubitor. Destept si sigur de sine, este o combinatie intre un dragastos de mici dimensiuni si un spirit aventurier al unui terrier. Rasa acopera o paleta larga de personalitati, unii sunt dragalasi si plini de viata, dornici sa-si urmeze stapanii pas cu pas toata ziua, altii sunt rautaciosi peste masura si in tot ceea ce fac.





Stabiliti-le limitele si atunci Yorkshire-ul dvs. va fi un companion minunat, insa aveti grija sa nu il rasfatati prea mult. Incepeti dresajul de cand este pui si veti avea success mai mare decat daca-l lasati de capul lui si apoi incercati sa-I corectati obiceiurile proaste.
Ca toti cainii, Yorkies au nevoie de socializare timpurie punandu-I fata in fata cu persoane diferite, locuri, sunete si experiente de cand sunt pui. Socializarea va va ajuta sa aveti un catel prietenos si bine educat.

Firi independente, sunt recunoscuti si pentru faptul ca nu iau in consideratie limitele pe care le impune statura lor si ataca uneori caini de talie mare. Pot fi agresivi cu cainii straini si cu animalele mici, cu alte cuvinte poseda mostenire veritabila de Terrier. Este vigilent, deosebit de alert si latra ori de cate ori simte pericolul. 

Nu sunt recomandati familiilor cu copii mici, chiar daca sunt foarte loiali si afectuosi.

Dresaj

Deosebit de inteligenti, pot fi destul de dificil de dresat din cauza firii lor independente si incapatante. Sunt deosebiti de iubitori, devotati si se ataseaza mult de familie si camin, in timp ce sunt suspiciosi cu strainii. In ciuda staturii lor minuscule, instruiti corespunzator pot fi de asemenea participanti feroce si agili la competitiile de agilitate. Miscarile rapide si inteligenta semnificativa ii fac sa fie potriviti pentru a gestiona provocarile fizice si mentale ale competitiilor.





Sanatate si boli specifice


Desi sunt in general sanatosi si longevivi, sanatatea unui Yorkshire Terrier nu este lipsita de riscuri. Cateva dintre cele mai frecvente probleme de sanatate sunt de altfel genetice si pot fi testate sau depistate devreme. Altele sunt adesea rezultatul ingrijirii necorespunzatoare si pot fi evitate cu o dieta si o supraveghere adecvata.

Hipoglicemia si tremuraturi – Cainii Yorike sunt predispusi la aparitia unor frisoane ocazionale, o fac adesea pur si simplu din cauza temperaturii sau a surescitarii, dar uneori acest  comportament poate fi un semn de ceva mai grav. Hipoglicemia este intalnita in special la puii care se adapteaza incet la alimentele solide.

Pancreatita – intrucat le plac recompensele gustoase sau consuma diete bogate in calorii si grasimi in exces, dar pancreasul lor mic nu suporta acest consum dezvolta adesea pancreatita. O dieta echilibrata, exercitii fizice si un numar rezonabil de gustari vor ajuta la prevenirea acestei afectiuni care le pune viata in pericol.

Deteriorarea dentara – ingrijirea adecvata va ajuta la prevenirea problemelor dentare comune rasei. In timp ce cariile dentare si placa sunt adesea un risc pentru Yorkie, periajul zilnic si recompensele dentare ajuta la evitarea acestor probleme si la mentinerea dintilor curati si sanatosi. Exista o serie de jucarii de mestecat pentru curatarea dintilor.





Trahee sensibila – avand gatul mic si fragil, traheea in special este susceptibila anumitor factori externi daca se exercita o presiune nejustificata asupra acestei zone a corpului. Din cauza acestui risc, este recomandat sa nu plimbi catelul cu zgarda si lesa, in schimb puteti folosi intotdeauna o lesa cu un ham.

Blocaj gastro-intestinal – la fel ca majoritatea cainilor tineri, puii adora sa mestece aproape orice bat, piatra sau con de pin care il gasesc in plimbarile zilnice, dar datorita tractului lor gastro-intestinal minuscule, sunt deosebit de vulnerabili la blocarea obiectelor straine. Deci este o idee buna sa descurajam rosul obiectelor riscante si sa le oferim in schimb jucarii sigure.

Alergii – sunt predispusi la sensibilitate alergica atat ale cailor respiratorii, cat si ale pielii. Alergenii respiratorii tind sa fie cauzati de suspectii obisnuiti: mucegai, polen si alti iritanti sezonieri care afecteaza si oamenii.
Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!