Top 9 manifestari ale unui caine bolnav

Top 9 manifestari ale unui caine bolnav
Oricarui iubitor de animale ii displace suferinta acestora. Cu cat este mai stransa legatura cu animalul de companie cu atat vom suporta mai greu durerile datorate bolii sau vreunui accident. Intrucat cainii nu au capacitatea de a vorbi poate fi dificila evaluarea sanatatii acestora. Exista situatiile cand animalele sufera in tacere iar anumite boli pot fi diagnosticate prea tarziu. Cunoasterea personalitatii cainelui ne ajuta sa detectam acele semnale, unele mai evidente decat altele care pot indica durerea sa. Acestea pot face parte din 2 categorii – suferinte aparute ca urmare a unui accident, traumatism sau durerea provocata de o boala.

Principalele semne ale unui caine care sufera sunt:
  • Este agitat, maraie sau latra
  • Manifesta sensibilitate atunci cand ii atingeti o parte a corpului
  • Refuza executarea anumitor comenzi
  • Este irascibil si are un comportament agresiv
  • Poate fi mai linistit, mai putin activ si are tendinta de a se ascunde
  • Schiopateaza sau ezita sa se deplaseze in anumite momente
  • Refuza mancarea si este apatic
  • Ritmul respiratiei este atipic – fie rapid, fie superficial
Prin urmare semnele de suferinta ale animalului sunt cat se poate de evidente iar dvs. ca stapan sunteti responsabil/a sa le detectati. Pentru a va usura acest proces am creat o lista cu principalele manifestari ale unui caine aflat in suferinta:

1. Lipsa poftei de mancare

Hrana este principalul punct de interes pentru orice animal. Aceasta este cea mai importanta nevoie atunci cand vine vorba de supravietuire. Conditiile de trai din mediul natural difera considerabil de cele prezente in apartament sau casa. In spatiul inchis, animalul are constant acces la hrana. Cainele se bucura atat de hrana de fiecare zi cat si de recompense sau chiar atentii de pe masa.





Observati atitudinea animalului fata de mancare – astfel veti intelege care este cantitatea optima de hrana si preferintele sale alimentare. Un semnal de alarma este daca animalul refuza hrana sau pare ca ii lipseste pofta de mancare. Refuzul hranei poate avea mai multe cauze printre care: prezenta unei infectii in organism, a parazitilor, deranjamentelor stomacale si chiar a diabetului sau cancerului. 

2. Agresivitate neasteptata

Poate ati observat ca uneori cainele dvs. nu are dispozitia de a realiza anumite comenzi sau activitati. Acest lucru este normal pana la un anumit punct. Cainele poate experimenta, la fel ca oamenii asa-numitele “zile mohorate”. In asemenea imprejurari este necesar sa ii oferiti spatiu si liniste. Pe masura ce animalul imbatraneste aceste momente pot fi tot mai dese. Specialistii subliniaza faptul ca acest comportament este asociat procesului imbatranirii. 
Pe de alta parte poate fi un semnal de suferinta daca un caine adult manifesta, aparent fara motiv, episoade repetate de agresivitate.

3. Schimbarile de postura

 Cainele este un animal ce are abilitatea de a transmite foarte multe mesaje cu ajutorul limbajului non-verbal. Observand cu atentie corpul cainelui putem anticipa eventuale reactii. Atunci cand ne dor articulatiile avem obiceiul de a intinde zona respectiva cu scopul de a elibera tensiunea. Cainii, asemeni oamenilor, realizeaza aceleasi miscari de intindere atunci cand se confrunta cu o durere fizica. Pozitiile atipice ale corpului pot semnala anumite dureri fizice. 





4. Retragerea in locul destinat odihnei

Animalul doreste iubirea stapanului de aceea va incerca mai tot timpul sa-i atraga atentia. Suntem familiarizati si deopotriva amuzati atunci cand observam cainele cum se straduieste sa ne capteze interesul. Acesta este fericit cand stapanul se joaca sau interactioneaza cu el. Un semn de alarma poate fi daca ca animalul se odihneste des sau este apatic. Un caine care se retrage intr-o zona izolata cum ar fi de exemplu sub pat poate experimenta anxietate sau stress. Acesta este intotdeauna un indicator de boala intrucat cainii sunt animale active si dornice de interactiunea permanenta cu oamenii. 

5. Lipsa de energie

Cainele este un animal activ, energic si are nevoie de miscarea fizica. Puii si cainii tineri au un nivel mai mare de energie care trebuie consumat. Un dezinteres constant fata de exercitiile sau plimbarile zilnice indica o problema fizica. 

6. Urinarea frecventa si un consum crescut de apa





Un caine care consuma mai multa apa decat ratia sa normala si urineaza des poate suferi de diabet sau se poate confrunta cu diverse probleme ale rinichilor. Aceste afectiuni duc la slabirea organismului iar cainele simte o nevoie constanta de hidratare. 

7. Abdomenul marit sau bombat

Daca animalul dvs prezinta balonare in urma unei mese este recomandat sa va adresati medicului veterinar. Un abdomen marit poate avea la baza o serie de probleme cum ar fi: dezechilibrul hormonal, alergie sau intoleranta alimentara, infectie la nivel intestinal cauzata de bacterii etc. In momentul in care abdomenul este dilatat peste masura sistemul respirator al animalului va fi suprasolicitat iar cainele va respira cu dificultate. 

8. Naparlirea in exces

Acest fenomen este normal pentru un caine. Mai mult decat atat unele rase naparlesc sezonier in timp ce altele, pe tot parcursul anului. Acest lucru depinde de tipul de blana pe care o are cainele dvs. Toamna si primavara se pierde o cantitate mai mare de blana. Un semnal de alarma este atunci cand observati ca animalul dvs. pierde smocuri de blana si par. Acestea pot proveni de pe intreg corpul sau doar de pe o anumita suprafata. Naparlirea in exces poate avea drept cauza o boala de piele, carenta unor vitamine sau minerale, alergie sau intoleranta alimentara si stress. 

9. Toaletarea

Animalele au capacitatea de a-si mentine curatenia corpului iar aceasta este o activitate realizata constant. Acest proces necesita un anumit nivel de efort. Un caine care isi neglijeaza corpul si toaletarea zilnica poate experimenta o problema de sanatate. Un animal apatic si lipsit de energie va fi incapabil de a se ingriji. 





Cainele necesita grija, atentie si multa iubire. Asadar trebuie sa ne concentram asupra interactiunii cu acesta si sa-l intelegem. Cu toate acestea, in anumite momente este destul de greu sa detectam semnalele care transmit suferinta cainelui.

Cea mai buna recomandare in acest sens este aceea de a observa zilnic manifestarile si comportamentul animalului de langa dvs. Astfel il puteti ajuta sa se mentina sanatos si fericit.







 
Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!