In prima luna cainele poate simti anxietate si nesiguranta mai ales daca este pui. Separarea de mama sa nu trebuie sa se realizeze la mai putin de 8 saptamani de la nastere. Prin urmare adoptia este recomandata in momentul in care varsta catelului este de 8-14 saptamani.
Capacitatea de a socializa se dezvolta undeva in intervalul 7 – 16 saptamani si tot acum se poate incepe dresajul.
Astfel catelul va dezvolta o personalitate armonioasa si un temperament placut pentru toata viata. Pe langa manifestarile adorabile si timpul de care te vei bucura alaturi de animalul tau este nevoie sa constientizezi ca educatia acestuia presupune implicare si rabdare. Un pui de caine are aceleasi nevoi ca ale unui copil si stadii asemanatoare de evolutie. Stim cu totii ca atentia, grija si iubirea sunt elementele de baza care sustin si hranesc viata. Odata cu responsabilitatea apar si provocari cat si nevoia constanta de informare (de exemplu caracteristici si particularitati ale rasei etc). De multe ori, in cadrul acestui proces de adaptare al cainelui apar provocari si necunoscute cu atat mai mult cu cat experimentezi pentru prima data traiul alaturi de un animal.
Medicul veterinar te poate ajuta sa construiesti o dieta personalizata si te va sfatui in ceea ce priveste toaletarea si vaccinurile necesare. Pregatirea in avans este recomandata astfel incat atunci cand vei aduce catelul acasa sa poata experimenta un mediu placut si confortabil. O vizita la magazinul dedicat ingrijirii animalelor de companie este de dorit. In primele perioade ale dezvoltarii, cainii au un nivel crescut de energie. Animalele tinere au o nevoie mai mare de exercitiu fizic in comparatie cu cele adulte de aceea trebuie stabilit si un program de activitate fizica. In momentul in care acest surplus nu este consumat cainele poate incepe sa roada mobila sau alte obiecte din casa.
- Conexiunea stapanului cu animalul de companie este practic baza pe care se va construi programul de antrenament si dresaj.
Acest proces va incepe cu gesturi de apropiere astfel incat cainele sa se obisnuiasca cu mirosul si atingerile stapanului. In general, rabdarea si o abordare blanda va transmite cainelui ca este in siguranta si protejat. O alta recomandare care va asigura implicarea si cooperarea viitoare a cainelui este crearea unui program. Animalul de companie reactioneaza foarte bine atunci cand activitatile de zi cu zi sunt constante iar programul zilnic este structurat in acord cu ritmul circadian. Inca din primele zile catelul va trebui sa invete ca exista un set de reguli la care va trebui sa se supuna. Abordarea pas-cu-pas il va ajuta sa invete. Un set solid de reguli va sustine animalul sa inteleaga ce presupune rolul de supunere. Comportamentul cainelui este in general cat se poate de transparent iar observatia te va ajuta sa intelegi gradul de atasament al acestuia fata de tine. Smotoceala unui tricou sau a unui papuc este un semn clar ca animalul se simte conectat cu stapanul. Este cunoscut faptul ca mirosul este unul din cele mai dezvoltate simturi ale cainelui. Capacitatea de a te privi, de a iti urmari gesturile si de a incerca sa iti oglindeasca comportamentul sunt alte indicii ale nivelului de atasament. Atunci cand hranesti cainele din palma se creeaza instant o conexiune iar acest gest poate fi aplicat ca si conditionare pozitiva in cadrul dresajului.
- Incurajeaza o manifestare pozitiva si descurajeaza una negativa. La inceput catelul va face tot felul de greseli mai mici sau mai mari.
Acestea sunt practic impulsuri si pot fi de mai multe tipuri cum ar fi rosul unei perechi de incaltaminte, a unei piese de mobilier, usii, urinarea pe covor etc. In aceste situatii modul de comunicare cu animalul conteaza foarte mult. In momentul in care acesta manifesta un comportament negativ exista tendinta de a descuraja acel comportament utilizand un limbaj mai agresiv sau un ton inalt. Pe de alta parte este foarte satisfacator momentul in care observi cainele ca manifesta un comportament pozitiv si o atitudine corecta. Trebuie sa recunoastem ca in prima luna orice manifestare pozitiva devine un prilej de sarbatoare. Atunci cand animalul este pregatit pentru o prima iesire la plimbare trebuie sa tii cont ca acesta se va confrunta cu diverse necunoscute cum ar fi intalnirea cu un alt caine. Ofera-i acestuia spatiul de manifestare, de apropiere si respecta propriul sau ritm. Cainele va incepe sa se simtă atasat de spatiul in care traieste si chiar sa isi asuma responsabilitatea de a-si proteja stapanul. Orice manifestare vocala sau latrat peste masura trebuie descurajat. Un obicei pozitiv se formează pe baza de incurajare si lauda nicidecum pe critica si agresivitate. Procesul de integrare al animalului include invatarea si executarea unor comenzi de baza care se vor adauga procesului de antrenament si dresaj.
- Un program zilnic va ajuta cainele sa invete cand este timpul pentru masa, joaca, igiena si somn.
Acest program trebuie tratat cu responsabilitate intrucat cainii au o mare capacitate de invatare asadar va fi o investitie de energie dar cu efecte pozitive pe termen lung. Dieta cainelui va include 3 mese zilnic – dimineata, pranz si seara, cateva recompense atunci cand este cazul. O dieta completa asigura necesarul de proteine, vitamine, minerale si sustine dezvoltarea armonioasa a animalului.
Amenajarea locuintei, incurajarea, un program regulat de hrana si igiena reprezinta cele mai importante aspecte de luat in calcul atunci cand invitam un animal sa faca parte din familie.
Trebuie sa admitem faptul ca primele 30 de zile de vietuire alaturi de caine vor aduce mai multe provocari decat buna dispozitie. Procesul de adaptare necesita multe energie si rabdare insa, cu siguranta acesta va fi presarat cu gesturi adorabile si manifestari de afectiune ale prietenului necuvantator.