Tipuri de violenta impotriva animalelor: de la neglijenta stapanilor pana la fermele de caini (II)

Tipuri de violenta impotriva animalelor: de la neglijenta stapanilor pana la fermele de caini (II)
Am considerat sa dedicam mai mult de 1 articol explorarii acestei teme referitoare la violenta impotriva animalelor. In acest fel oricine poate primi informatii corecte si usor de inteles in ceea ce priveste formele de abuz asupra cainilor si pisicilor. Cu toate ca sunt capabile de a oferi companie, devotament si iubire neconditionata sunt in acelasi timp vulnerabile in fata manifestarilor negative ale omului si a dezechilibrelor psiho-emotionale ale acestuia. 

Semne care ne ajuta sa recunoastem un animal traumatizat:
 
  • Cainele sau pisica poate manifesta agresivitate sau letargie din cauza infometarii sau deshidratarii.
  • Traume vizibile ale corpului, rani, arsuri, inflamatii. Animalul poate fi infestat cu purici, capuse si poate fi subponderal. De asemenea ar putea sa schiopateze, sa nu poata merge deloc sau sa aiba ochii si urechile congestionate
  • Abandon – animalul nu are un adapost. Acesta poate fi lasat intr-o casa, curte sau alta zona care pare lipsita de activitate umana. Multi stapani isi abandoneaza animalele de companie in cladiri dezafectate pentru a limita posibilitatea animalului de a evada.
  • Un comportament anormal de exemplu prea agresiv sau timid. Acesta se poate ascunde, poate tremura sau dimpotriva poate musca.
  • Lipsa de salubritate in zona de locuit a animalului.
  • Imobilizarea acestuia in cusca sau legarea de un obiect greu care ingradeste libertatea de miscare.
  • Dovezi ca animalul a fost instruit pentru lupta. In mediul acestuia se pot observa instrumente de antrenament, stalpi, funii etc. Cel mai adesea acestia pot prezenta semne evidente de traume inclusiv cicatrici, rani deschise, infectii sau chiar parti ale corpului lipsa cum ar urechile si cozile.
  • Existenta unui numar mare de animale care traiesc in aceeasi gospodarie.

Mai jos vom continua lista de forme ale violentei impotriva animalelor pe care am inceput-o in articolul anterior:
 
  • Industria TV si film
Este amuzant cand urmarim un caine antrenat intr-un film insa nu stim ce se poate ascunde in spatele ecranului. De multe ori animalele sunt supuse unui dresaj strict pentru a performa in cadrul unui rol si conditiile de viata pot fi destul de precare. Exista cazuri celebre de animale supuse abuzului si violentei chiar pe platourile de filmare.



 
  • Violenta impotriva animalelor indusa de autoritatile publice
Programele elaborate de organismele si autoritatile statului contravin uneori drepturilor animalelor. Din dorinta de eliminare a acestor fiinte nevinovate unele tari incurajeaza uciderea publica a acestora. Cetatenii sunt platiti sa ucida caini vagabonzi si sa supuna animalele diverselor traume fizice si psihologice. Acestea sunt realitati ale vremurilor actuale si asemenea comportamente sunt chiar stimulate financiar. Pe de alta parte exista masuri ieftine ( de ex. sterilizarea) de a controla reproducerea si a reduce in mod natural numarul acestora.
 
  • Medicina si experimente de laborator
Experimentele pe animale sunt fenomene obisnuite in laboratoarele marilor firme producatoare de medicamente. De cele mai multe ori animalele sunt expuse diverselor proceduri cu scopul de a se observa reactii si/sau efectele unor substante. Metodele de testare care nu implica animale sunt mult mai relevante in ceea ce priveste acuratetea rezultatelor. Animalele sunt folosite uneori pentru testarea anumitor produse cu promisiunea ca vor fi prezente pe piata peste un numar de ani insa cu trecerea timpului studiile sunt abandonate. Acest lucru se datoreaza faptului ca in prima etapa de testare au fost observate rezultate incurajatoare dar se constata ca nu pot fi adaptate tratarii organismului uman. In momentul in care alegem un produs este de dorit sa citim eticheta si sa optam pentru acelea care nu au fost testate pe animale. Cumparand sau folosind produse de la companii care testeaza pe animale se finanteaza de fapt abuzul si violenta asupra animalelor.



 
  • Spectacolele de circ

Utilizarea animalelor in circ a fost intotdeauna un subiect sensibil. Exista voci care sustin ca este vorba strict de aspectul ce tine de amuzament. Pe de alta parte trebuie sa recunoastem ca inchiderea animalelor in custi si supunerea lor unui dresaj riguros nu prea are de a face cu grija si respectul fata de acestea. In general animalele au la dispozitie un spatiu redus de odihna si viata acestora se desfasoara intr-un mediu insalubru.
Exista foarte multe reportaje si documentare care atesta cruzimea procesului de dresaj precum si nereguli grave legate de hranire, cazare si ingrijire. In vremurile actuale exista circuri care prezinta spectacole fara animale. Spatiile in care animalele sunt maltratate si abuzate in mod sever ar trebui interzise iar noi ca persoane ar trebui sa alegem cu mai mult discernamant tipul de spectacole la care sa participam. Cel mai important aspect in acest sens este modelul de raportare fata de animale pe care alegem sa il prezentam copiilor.
 
  • Zgarzi cu impulsuri electrice pentru caini

Magazinele dedicate animalelor de companie ofera nu numai produse cu efect pozitiv asupra vietii acestora ci propune si un alt gen de produse care au ca scop educatia folosind diversi stimuli cum ar fi socurile electrice. De exemplu zgarda cu impulsuri electrice este folosita pentru a impiedica animalul sa latre sau pentru a descuraja comportamente nedorite. Oamenii folosesc aceste produse pentru a nu depune efort in educarea animalului sau pur si simplu pentru a ignora manifestarile naturale ale acestuia. Utilizarea necorespunzatoare a acestor produse poate provoca arsuri, anxietate, stres si suferinte mari animalelor de companie.

Fermele dedicate reproducerii intensive si comercializarii blanii in special a cainilor de o anumita rasa, luptele, cursele de caini si alte forme extrem de violente de abuz impotriva animalelor anuleaza asa zisa conditie superioara a omului si a statutului sau de stapan asupra naturii. Traim si experimentam din plin efectele negative produse de om asupra naturii, manifestari ale problemelor psihologice, ignoranta si lipsa de educatie.

Orice tip de violenta impotriva animalelor ar trebui pedepsita si toate activitatile care au ca obiectiv unic profitul financiar sa fie descurajate. In concluzie fiecare dintre noi este responsabil/a pentru a dezvolta o atitudine sanatoasa care implica respect fata de animale si de a reactiona prompt in fata oricarei forme de abuz.
Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!