Primele lucruri pe care le observam la cainele pe care dorim sa-l cumparam sunt trasaturile si caracteristicile fizice. Printre acestea se numara culoarea, textura si tipul de blana. O documentare prealabila in ceea ce priveste rasa si caracteristicile particulare este necesara. Fiecare rasa de caini prezinta anumite trasaturi iar unele rase au nevoie de o atentie sporita in ceea ce priveste ingrijirea si toaletarea. Blana cainelui protejeaza animalul de razele soarelui, insecte etc si fiecare rasa prezinta anumite caracteristici in functie de mediul natural de origine. Animalele care traiesc in zona cu clima rece au un tip de blana care ofera protectie impotriva temperaturilor scazute.
Cand discutam despre tipul de blana ne referim in primul rand la textura, lungime, respectiv daca este o blana in strat unic sau dublu. O atentie deosebita acordata dietei si o evaluare periodica a starii de sanatate vor asigura o blana curata si sanatoasa.
Pentru a mentine o blana cu luciu sanatos si textura naturala e necesar sa avem in vedere urmatoarele aspecte:
- Dieta trebuie sa fie bogata in acizii-omega 3 si omega-6.
De obicei hrana din comert contine un procent suficient din aceste elemente. In cazul in care alegi pentru cainele tau o mancare de calitate inferioara sau preferi sa o gatesti in casa este nevoie sa adaugi suplimente care contin acesti acizi. O evaluare constanta a blanii ofera indicii asupra starii generale de sanatate a cainelui.
Acest proces se va realiza cu precautie pentru a nu dezechilibra uleiurile si substantele secretate in mod natural de piele care au rolul de a proteja animalul de influenta factorilor externi. Este recomandat ca la sfarsitul baii sa se maseze blana cainelui cu un balsam special.
Una din cele mai importante operatiuni care asigura eliminarea impuritatilor si ajuta la distribuirea uleiurilor naturale de-a lungul firului de par.
Diferenta intre par si blana
Medicii veterinari si persoanele specializate in cresterea cainilor subliniaza faptul ca exista o deosebire intre notiunea de blana si cea de par. Ce inseamna de fapt atunci cand cineva discuta despre blana sau parul animalului? Această diferenta apare atunci cand ne referim la un singur strat sau la dublul strat. Un singur strat se refera la parul care formeaza primul invelis al pielii. Acesta poate fi: matasos, aspru la atingere, ondulat etc.
Prin dublul strat ne referim la stratul exterior de par care este mai gros, are rolul de protectie si la stratul din interior, diferit, cu textura subtire si mai fina. Acest al doilea strat este prezent si la pasari si creste sub penele mari. Rasele de caini cu dublul strat sunt cele adaptate mediilor reci.
Tipuri de blana si moduri de ingrijire:
Rasele de caini cu o astfel de blana sunt: Beagle, Labrador etc. Aceasta este deasa, mai texturata si este recomandata perierea zilnica sau cel putin de 3-5 ori saptamana. Se va utiliza o perie normala si una speciala pentru a indeparta murdaria din profunzime. Necesita o atentie deosebita in perioada de naparlire.
- Blana scurta si matasoasa
Aceasta evidentiaza corpul animalului. Rasele de caini cu blana de acest tip sunt dalmatienii, Buldogii francezi si Bloodhound. Ritualul acestora de ingrijire include o baie cu un sampon special si o periere zilnica.
Acest tip de blana este specific raselor Poodle sau Bichon Frises. Acestia au bucle medii, cu textura moale. Este necesara tunderea si toaletarea periodica intrucat blana creste rapid si cainele poate capata aspect neingrijit. Periatul trebuie realizat zilnic si se va folosi o perie moale si curbata. Acesta se executa in sensul invers al cresterii parului pentru a-i oferi volum blanii. Se va folosi sampon simplu, fara balsam pentru a nu ingreuna procesul de uscare si periere.
Aceasta se imparte in doua categorii – cea lunga, de exemplu rasa Chow-Chow sau scurta – Husky. Acest tip de blana contine doua straturi – unul intern, format din par scurt, des si moale, si altul extern, scurt sau lung care formeaza o bariera impotriva apei si impuritatilor. Perierea trebuie realizata zilnic si procesul este mai indelungat. Pentru a asigura o periere eficienta sunt necesare doua tipuri de perii: una simpla si una de tip grebla precum si o manusa speciala de cauciuc pentru indepartarea eficienta a parului in momentul naparlirii.
Aceasta poate fi de doua categorii. De exemplu rasa Malteza are o blana lunga, densa, fina si necesita o periere zilnica mai ales in perioada de naparlire. In cazul acestor caini este necesara utilizarea unui sampon care ajuta la descurcarea parului si o perie neteda. Acest tip de blana are nevoie de un balsam iar uscarea se va realiza cu ajutorul foehn-ului de par urmand ca dupa uscare sa se realizeze o alta sesiune de periere.
Blana sarmoasa – este specifica raselor Terrier, Schnauzer etc. Acest tip de blana necesita o atentie speciala iar toaletarea este recomandata a fi realizata de un specialist. Periatul se face regulat si este necesar un sampon dedicat parului cu textura sarmoasa.
In aceasta categorie se inscriu rasele Golden Retriever, Coker Spaniol, etc. blana acestora este atat scurta cat si lunga in anumite zone. Nu se recomanda tunderea acestui tip de blana ci o periere regulata.
Blana unui caine reflecta starea de sanatate a acestuia. O textura uscata, fragila sau extrem de uleioasa poate indica o problema de sanatate. De obicei aceste probleme apar cand lipsesc anumite vitamine si minerale din dieta animalului. Uneori blana poate indica si prezenta unor dezechilibre cum ar afectiunile tiroidiene sau paraziti.
O dieta echilibrata, vizita regulata la veterinar si un ritual de ingrijire bine pus la punct asigura animalului protectie si vitalitate.