Shiba Inu și Akita - Cum îi deosebim?

Shiba Inu și Akita - Cum îi deosebim?

Pentru mulți dintre noi e foarte posibil ca Akita Inu și Shiba Inu să pară același câine, mai ales pentru că seamănă atât de mult. Pentru cunoscători și stăpâni însă, trăsăturile deosebite sunt foarte evidente, iar cele două rase pot fi distinse cu oarecare usurință în ciuda culorilor lor și a descendenței japoneze. Hai să vorbim despre principalele diferențe dintre aceste două rase fantastice: Shiba Inu și Akita!
 

Shiba și Akita: mărimea contează (unul e mic, unul e mare)


Imediat ce îi pui unul lângă altul pe Shiba Inu și Akita Inu îți sare în ochi diferența principală: dimensiunea! În timp ce Shiba este de dimensiuni mici spre mijlocii, Akita este mare și poate avea între două și trei ori dimensiunea unui Shiba. Unii oameni se referă chiar la Shiba ca la un fel de „mini Akita”, dar nu este chiar aceeași rasă.

Iar cifrele vorbesc de la sine: Akita Inu ajunge la 71 cm, iar Shiba nu depășește 43 cm. Aceeași diferență este și când vine vorba de greutate. Greutatea medie a unui Shiba este de 10 kg, iar Akita poate depăși 50 kg. Cu alte cuvinte, cel mai bun cuvânt pentru a defini un Shiba Inu este mic; în timp ce Akita este un câine mare (și acest lucru este valabil și pentru Akita american, care este chiar mai mare decât versiunea japoneză).
 

Akita și Shiba: Lungimea și culoarea blănii


Când vorbim despre blana lor, ambele rase au blană și subpăr, ceea ce le face perfect adaptate pentru a trăi în locuri mai reci. Cu toate acestea, marea diferență dintre ele este lungimea părului. Akita, cu blana sa lungă și voluminoasă, excelează la acest capitol. Deși Shiba Inu are o blană densă, ei sunt câini care au mai puțină blană și firul de păr este mai scurt.

Un alt punct care ajută la distingerea între Shiba și Akita Inu: culorile câinilor. Este adevărat că cei doi câini pot fi destul de asemănători — mai ales dacă luăm în considerare designul cu păr roșcat pe spate, vârful capului și coadă și alb pe piept, labe și bot. Cu toate acestea, fiecare animal are variații specifice.

Pe lângă caramelul Akita, este posibil să găsiți și Akita Inu tigrat sau alb. Toate culorile menționate mai sus, cu excepția albului, trebuie să prezinte „urajiro”, care este o haină albicioasă pe părțile laterale ale botului, obrajilor, feței, gâtului, pieptului, trunchiului, coadă și partea interioară a membrelor. Variațiile mini Shiba Inu sunt mai rare: roșu, negru și maro, susan (amestec de blană neagră, roșie și albă), susan negru și susan roșu. Toate culorile trebuie să aibă și modelul urajiro.
 

Capul, urechile și coada Shiba și Akita au forme diferite


Fizionomia este marea diferență atunci când se pune întrebarea dacă un câine este Shiba sau Akita. La fel ca mărimea corpului lui Akita Inu, câinele are o față mai largă, cu ochii și botul bine centrați, adică: impresia este că au pomeți mai mari și acest punct este și mai evident atunci când blana din această regiune are o culoare diferită. Pentru a fi proporțional, Akita are și urechi largi, înclinate înainte.

Shiba, pe de altă parte, arată ca o vulpe mică: are o expresie mai proporțională și mai simetrică și pierde efectul „dolofan” al lui Akita. Urechile sale sunt triunghiulare și drepte, îndreptate spre cer. Dacă mai aveți îndoieli, observați forma cozii câinelui. Ambele rase de câini au o coadă care se sprijină de obicei pe partea superioară a spatelui, dar ceea ce variază este forma. Shiba Inu poate avea două: fie rotunjite, fie ceea ce arată ca o coasă, în timp ce Akita Inu, la rândul său, are doar o coadă rotunjită.
 

Cum este personalitatea acestor rase?


În ceea ce privește personalitatea, vă puteți aștepta la doi câini japonezi incredibil de protectori, cu o postură tipică de câine de pază. Cu toate acestea, există și caracteristici mai particulare ale lui Shiba și Akita. În cazul Shiba Inu, de exemplu, vă puteți aștepta la un câine independent, neînfricat și fidel, dar care este și foarte iubitor cu stăpânii săi, blând și tinde să răspundă bine la dresaj.

Pe de altă parte, Akita Inu este dominant în relație, poate fi puțin încăpățânat și greu de antrenat. Akita este, de asemenea, printre cele mai independente rase de câini și nu este la fel de afectuos sau atașat. Deși are o mare admirație pentru oameni și creează o legătură puternică cu familia, rasa tinde să fie mai rezervată atunci când arată afecțiune.

O altă diferență este în relații: în timp ce Shiba Inu este un companion grozav pentru copii, Akita este puțin mai îndepărtat și preferă să nu fie deranjat tot timpul de către cei mici. Cu străinii și alte animale, ambii câini trebuie să fie supuși unei socializări adecvate în stadiul de cățel.

Dar la final, trebuie să recunoaștem! Sunt unele dintre cele mai simpatice rase! 


 

Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!