Sfaturi despre cum sa ingrijiti un caine abandonat

Sfaturi despre cum sa ingrijiti un caine abandonat
Observam in jur, cu tristete sau compasiune, foarte multe animale abandonate, caini sau pisici. Exista multe motive pentru care stapanii recurg la acest gest. Animalele abandonate sunt de foarte multe ori maltratate. Situatia devine insa mult mai dificila pentru cele care au fost domesticite, au locuit alaturi de oameni iar la un moment dat au fost alungate sau parasite. Este ca si cum o persoana adaptata societatii actuale, conditiilor confortabile de trai si unei diete corespunzatoare ar fi abandonata intr-un mediu ostil, salbatic. Acest lucru are un impact negativ asupra fiintelor, oameni sau animale atat din punct de vedere emotional cat si fizic. Animalele manifesta foarte multa sensibilitate. Acestea vor suferi cu atat mai mult cu cat au dezvoltat un atasament fata de stapan. 





Orice schimbare fortata cum este abandonul genereaza traume, anxietate, confuzie si foarte mult stress pentru animal.

Acesta va fi nevoit sa invete sa se adapteze la noul mediu pentru a-si asigura nevoile de baza. In natura animalele isi conduc viata dupa anumite reguli si in functie de ierarhii. Domesticirea este procesul prin care animalul este invatat si antrenat sa modeleze partea sa instinctuala, salbatica, sa se integreze si sa traiasca alaturi de om. Animalul este nevoit sa se adapteze si din punct de vedere emotional. Relationarea cu omul se realizeaza diferit in comparatie cu alte animale din aceeași specie intrucat animalul invata sa schimbe modul de raportare. Abandonarea unui animal forteaza salbaticirea acestuia. Practic acesta va fi nevoit sa deprinda regulile noii lumi din care face parte. Un caine abandonat va dezvolta agresivitate si va fi un animal traumatizat, fricos. De cele mai multe ori viata pe strada nu este usoara, hrana trebuie castigata. In tarile mai slab dezvoltate fenomenul abandonului este foarte des intalnit si nu exista politici clare care sa ajute la stoparea fenomenului.

De multe ori apare intrebarea – cum sa ne comportam cu un animal abandonat in cazul in care dorim sa il adoptam? Comportamentul unui animal de companie este determinat de o multitudine de factori mult mai importanti decat specia, varsta si rasa din care face parte. Indiferent ca a fost abandonat sau nu, animalul are o personalitate care este determinata de modul in care a fost crescut si dresat, de relationarea cu stapanul. Aceasta este strans legata si de experientele de viata la care a fost supus animalul.

Animalele care traiesc pe strada se impart in 2 categorii: cele care s-au nascut si au trait pe strada si cele care au fost la un moment dat abandonate de stapani. Exista anumite aspecte pe care trebuie sa le avem in vedere in ceea ce priveste un animal abandonat indiferent ca este caine sau pisica. In timp ce cainele este prin natura sa o fiinta sociala, este deschis relationarii cu omul si chiar cauta compania acestuia, pisicile care ajung pe strada si nu au contact constant cu omul pentru o perioada de timp se salbaticesc. 0





In prezent exista diferite asociatii non-guvernamentale care se ocupa de ingrijirea animalelor abandonate. Acestea le ofera hrana, adapost si tratament medical. De asemenea, exista si adaposturi publice pentru caini. Aceste spatii sunt de cele mai multe ori insuficiente intrucat numarul de animale este mare. Animalele care locuiesc pe strada nu sunt castrate sau vaccinate iar rata de reproducere este crescuta. In cadrul acestor adaposturi cainii sunt educati pentru a fi pregatiti pentru o viitoare adoptie insa acest proces este de multe ori anevoios. Adaposturile asigura conditii de viata decente, cainelui i se face dresajul pana la un anumit punct urmand ca procesul sa fie continuat de stapanul care il va adopta.

Inainte de a adopta un animal dintr-un adapost trebuie sa se cunoasca anumite aspecte despre istoricul cainelui, starea prezenta de sanatate fizica si emotionala. Procesul adoptiei este alcatuit din mai multe etape iar una este reprezentata de evaluarea comportamentului cainelui si testarea acestuia pentru a-i fi observate manifestarile in functie de anumiti stimuli exteriori. Bineinteles ca aceasta este o formalitate iar comportamentul cainelui poate fi imprevizibil si nimeni nu poate garanta reactiile sale situatii particulare.0





Cele mai multe provocari apar atunci cand se adopta un caine care nu a mai avut stapan. Comportamentul decent al unui caine se formeaza inca de la stadiul de pui. Cand acesta creste intr-un mediu ostil si deprinde anumite obiceiuri va fi mai dificil de gestionat. Un caine abandonat nu va sti cum sa se comporte in casa sau la plimbare si va fi orientat intotdeauna spre satisfacerea nevoilor de baza. Un aspect important de luat in considerare se refera la gradul de trauma emotionala la care a fost supus.
Animalele abandonate se confrunta cu o multime de evenimente neplacute cand vietuiesc pe strada cum ar fi agresivitatea fizica si verbala din partea oamenilor sau a altor animale cat si cu diverse suferinte ca privarea de apa, hrana respectiv anumite rani fizice. Procesul recuperarii se poate realiza in cadrul unui adapost. In cazul adoptiei direct de pe strada este necesara vizita la medicul veterinar pentru evaluarea starii generale de sanatate si a problemelor cu care animalul se confrunta.






In cazul in care decideti sa adoptati un caine chiar de pe strada procesul de integrare va fi mai anevoios – in acest caz nu se cunosc problemele fizice sau emotionale ale cainelui. Doar medicul veterinar va putea spune daca animalul a fost victima a violentei altor animale, a abuzurilor fizice si/sau neglijentei extreme. In asemenea cazuri spalarea, deparazitarea si vaccinurile cum ar fi cel antirabic sunt esentiale. Un caine care a fost abandonat este aproape intotdeauna un caine flamand. In cazul in care l-ati gasit pe strada este necesar sa-i oferiti apa apoi o cantitate mica de mancare. 


Durerea emotionala este adesea evidenta si poate fi evaluata de un specialist cu experienta in tratarea animalelor neglijate. Medicul va poate informa asupra starii de sanatate a cainelui: daca a fost terorizat, izolat sau abandonat. Un caine respins poate fi dependent de atentie sau excesiv de independent. 

Actul de a adopta un animal abandonat este unul de mare curaj si merita apreciat. Procesele ce presupun recuperarea, respectiv reabilitarea animalului sunt mai anevoioase dar cu multa rabdare si bunatate acesta poate fi integrat intr-o familie iubitoare.

 
Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!