Semnificatii din spatele gesturilor cainelui

Semnificatii din spatele gesturilor cainelui
Cu toate ca traim vremuri in care avem la indemana explicatii pentru aproape orice, legile naturii pastreaza inca destule mistere. Oamenii si-au dorit dintotdeauna sa inteleaga cat mai bine animalele din mediul inconjurator pentru a relationa cu acestea. In prezent avem la indemana foarte multe informatii despre modul in care cainii experimenteaza lumea ceea ce ne ajuta sa intelegem mai bine aceste animale speciale. Un iubitor de animale isi va dori sa invete sa comunice cat mai bine cu cainele sau. 

Oamenii de stiinta ne avertizeaza insa ca animalele, in special cainii se raporteaza diferit de oameni la mediul inconjurator iar relatiile lor cu alte animale sunt definite de alte reguli. Multi proprietari de caini isi doresc sa poate relationa cu animalele lor de companie ca si cum ar comunica cu familia sau prietenii. Acest lucru nu este posibil intrucat capacitatile umane difera de cele animale –  se poate observa cu usurinta cum unele simturi ale cainelui sunt net superioare omului si acesta poate experimenta emotii la un nivel profund.





Multumita progreselor stiintifice avem la indemana mai multe cunostinte despre prietenii necuvantatori iar studiile de specialitate ofera constant informatii legate de structura corpului si psihologia canina. Cainii isi folosesc in mod special limbajul corpului (non-verbal) pentru a comunica cu oamenii si cu celelalte animale.

Acestia emit o varietate de semnale si manifesta diverse comportamente care ne permit sa intelegem mai bine emotiile si nevoile sale. Stapanii sunt sfatuiti sa foloseasca increderea si intelegerea pentru a construi relatii pozitive cu animalele lor. In continuare puteti descoperi comportamente comune ale cainelui si cauzele din spatele acestora:

1. Cainele va fixeaza cu privirea

Adeseori cainele va urmareste cu atentie pentru a intelege o comanda sau a detecta semnalele dvs. Acesta se concentreaza pentru a intelege diverse invitatii ale stapanului cum ar fi plimbarea zilnica, masa, sesiunile de joaca sau pentru a executa o comanda si a primi recompensa. Cu siguranta ati observat comportamentul animalului atunci cand isi doreste ceva – acesta va poate manipula pentru a primi mancare sau a va atrage atentia. Tabloul unui caine care cerseste mancare de pe masa stapanilor este clasic. Orice caine isi va incerca norocul, utilizand diverse metode pentru a obtine un castig.





2. Cainele se tavaleste in natura, pe iarba etc.

 Exista mai multe explicatii pentru acest comportament. Cainele se poate manifesta in diverse moduri atunci cand are anumite intentii fata de stapan. Pozitia pe spate denota vulnerabilitate iar miscarea de frictiune inseamna ca animalul vrea sa scarpine o portiune a corpului mai greu accesibila. In acelasi timp iarba ofera si spatiul necesar pentru a-si echilibra secretiile pielii. Sampoanele dedicate animalelor de companie contin parfumanti si alte substante chimice care deranjeaza animalul.

Se poate sa fi observat un comportament atipic al cainelui si anume sa iasa in natura dupa o baie buna si sa se tavaleasca in cel mai murdar loc posibil. Explicatia este urmatoare: cainele doreste sa scape cat mai repede de mirosul de parfum. Acest comportament are la baza dorinta de a-si marca teritoriul sau de a pulveriza feromoni prin imprejurimi. Animalul are nevoie sa neutralizeze mirosul de parfum pentru a reface echilibrul chimic al pielii si blanii. Atunci cand observati ca animalul se tavaleste pe un covor de iarba inseamna ca isi marcheaza spatiul. 

3. Cainele va priveste cu coada ochiului

Atunci cand animalul va priveste pe furis sau cu ochii micsorati inseamna ca intentiie acestuia sunt pozitive, cauta modalitati de a se apropia si de a face pace cu dvs. Atunci cand animalul va priveste direct in ochi isi exprima admiratia pentru dvs. 

4. Cainele se apleaca in fata

O asemenea postura a cainelui poate transmite mai multe mesaje printre care frica sau vulnerabilitatea. Atunci cand este certat de catre stapan cainele are tendinta de pleca capul si de a-si micsora corpul. Acesta practic isi recunoaste vinovatia. De asemenea, acest comportament poate insemna si ca animalul a fost abuzat sau atacat. 

5. Semnificatia linsului

Cainelui ii place sa linga stapanul din mai multe motive. Animalul prefera sa-si linga stapanul pentru a-i arata afectiune si iubire. Mai mult decat atat linsul are o semnificatie aparte pentru animale. Acesta este modul in care isi curata blana. Asadar, atunci cand animalul va linge acesta incearca sa va “curete” si este o dovada in plus ca va iubeste. O alta explicatie a acestui comportament este ca animalului ii este pe plac gustul sarat al pielii dvs.





Pe de alta parte linsul este o parte importanta a instinctului de supravietuire. De exemplu, atunci cand lupii se intorc de la vanat au obiceiul de a regurgita o parte din hrana pentru a oferi mancare puilor iar acestia ling resturile de hrana. Prin urmare, se pare ca acest comportament face parte din ADN-ul animalului ceea ce il determina sa il manifeste involuntar. Cainele se va simti incurajat sa linga atunci cand este laudat, ii radeti sau zambiti. Cu cat ii veti acorda mai multa atentie animalului cu atat acesta se va simti mai increzator si curajos. 

6. Marcarea teritoriului prin urinare

Cainii au obiceiul de a marca prin urinare anumite portiuni verticale cum ar fi garduri sau copaci. Acestia manifesta comportamentul pentru a transmite altor caini mesajul ca sunt stapanii acelor teritorii. De asemenea, urina contine anumite substante care indica gradul de fertilitate si disponibilitatea de imperechere. Atat cainii de sex feminin cat si cei de sex masculin au acest obicei. Cainii care nu sunt sterilizati au tendinta de a marca mai des teritoriile cu urina. 

Personalitatea cainelui este complexa iar modurile acestuia de exprimare sunt diverse. Cu cat invatam mai multe de animalul nostru cu atat vom avea capacitatea de a intelege corect semnalele transmise de acesta. Un caine inteles si apreciat este un caine fericit. 





 
Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!