Sanatate, nutritie si ingrijire adecvata pentru caini în functie de nevoile fiecaruia

Sanatate, nutritie si ingrijire adecvata pentru caini în functie de nevoile fiecaruia
Poate ca cea mai comuna intrebare pe care cei ce au animale de companie o adreseaza medicului veterinar este „Cum ar trebui sa-mi hranesc cainele? Ei bine, hranirea cainelui cu o cantitate adecvata de hrana si o dieta bine echilibrata este vitala pentru sanatatea sa generala. Pentru a intelege cum sa-ti hranesti cainele, trebuie sa intelegi care sunt cerintele nutritionale ale cainilor si cum s-au dezvoltat aceste cerinte prin procesul de evolutie biologica.

Intrucat cainii sunt carnivori, asta inseamna ca trebuie sa manance o dieta bazata doar pe carne?

Ca specie, cainele face parte din grupul Carnivorelor, un grup mare de animale (de regula mamifere) care au o structura dentara similara. Nevoile alimentare ale animalelor apartinand acestui ordin variaza. Unii membri ai acestui grup au o  nevoie acuta de carne in dieta lor (ei sunt numiti carnivorii adevarati), in timp ce altii isi pot satisface necesarul de nutrienti consumand elemente vegetale (erbivore) sau o combinatie de carne si plante (omnivore). Pisicile sunt un exemplu de carnivore, vacile sunt un exemplu de erbivore, iar cainii si oamenii sunt doua exemple de omnivori.

Din cauza nevoilor dietetice ale cainilor, atat structura dentara cat si tractul intestinal s-au adaptat unei diete omnivore. Aceasta inseamna ca, in circumstante normale, cainii isi pot satisface nevoile nutritionale consumand o combinatie de alimente vegetale si animale. Sursa proteinelor si a grasimilor este mai putin importanta decat calitatea si digestibilitatea acestor componente esentiale ale dietei cainelui. Cu toate acestea, o dieta completa din carne ar putea provoca un dezechilibru si nu ar satisface toate cerintele nutritionale ale unui caine.

Cainii nu pot digera carbohidratii. Este adevarat?

Pentru a-si satisface nevoile de energie, cainii au evoluat pentru a utiliza proteine ​​si grasimi ca surse primare de energie, dar pot folosi si carbohidrati pentru energie. Faptul ca sistemul digestiv al cainelui produce enzime specifice digestiei amidonului si a zaharurilor arata ca acestia sunt capabili sa digere carbohidratii. Cu toate acestea, glucidele complexe, cum ar fi cerealele, sunt mai digerabile atunci cand sunt gatite.

Cainii ar trebui sa manance numai alimente crude si nu pot digera corect alimentele gatite. Este adevarat?

Cainii domestici s-au adaptat de-a lungul mileniilor sa consume diete furnizate de tovarasii lor umani, inclusiv alimente care au fost gatite. Dupa cum s-a mentionat mai sus, cainii pot digera mai usor carbohidratii complexi dupa ce acestia au trecut prin procesul de gatire. Hranirea doar cu diete pe baza de alimente crude poate cauza o serie de riscuri pentru caine, precum si pentru persoanele din casa.

Care sunt cerintele nutritionale pentru hrana cainilor?

Cei sase nutrienti de baza sunt apa, proteinele, grasimile, carbohidratii, mineralele si vitaminele. Acesti nutrienti esentiali sunt necesari ca parte a dietei regulate a cainelui si sunt implicati in toate functiile de baza ale corpului. Cerinta dietetica minima a fost stabilita pentru multi nutrienti. Sunt cunoscute cantitatile maxime tolerabile ale unor nutrienti si s-au stabilit rezultatele toxicitatii. Ceea ce este mai putin inteles este ceea ce se poate intampla in timp cu deficiente sau excese marginale.
Retineti faptul ca orice caine este diferit si poate avea nevoie de mai multa sau mai putina hrana pe parcursul unei zile, in functie de starea sa de sanatate, de greutatea sa si de cat de active este. Discutati cu medicul veterinar pentru mai multe informatii despre substantele nutritive specifice de care cainele dvs. particular ar putea avea nevoie.

Cat ar trebui sa manance cainele meu?

Metoda ideala pentru a determina cate calorii sa-ti hranesti cainele este de a determina care ar trebui sa fie greutatea ideala a cainelui tau si acesta sa fie hranit in functie de greutatea respectiva. Din pacate, acest lucru necesita monitorizare constanta (si cantarire) si nu este intotdeauna practic.

Medicul veterinar va poate estima cate calorii are nevoie cainele in fiecare zi pe baza stilului sau de viata si a starii de sanatate. De exemplu, formula standard utilizata pentru calcularea cerintelor energetice ale cainelui adult mediu care locuieste in interiorul casei, are parte de o activitate fizica zilnica moderata si este sterilizat este:

30 x greutate in kg + 70 = necesarul zilnic de calorii

Retineti faptul ca unii dintre cainii nostri sunt „medii”, astfel incat aceasta formula este doar un punct de plecare. Majoritatea cainilor vor necesita mai putine calorii zilnic, in timp ce altii vor necesita ceva mai mult. Acest total caloric zilnic include nu numai mesele cainelui dvs., ci si orice alte gustari si delicatese. Daca cainele dvs. trebuie sa slabeasca, medicul veterinar va va recomanda restrictii calorice (care sunt de obicei de la 70% pana la 90% din cantitatea calculata pentru mentinerea greutatii).

Exista diferente in functie de rasa in ceea ce priveste cerintele nutritionale?

in ultimele cateva decenii, nutritionistii si cercetatorii veterinari au identificat ca exista variatii definite ale rasei in metabolismul si necesarul de nutrienti. Rasele de caini care au fost dezvoltate in locatii specifice, cum ar fi rasele Cercului Arctic si unele dintre rasele de apa, s-ar fi putut adapta la diete specializate care sunt frecvente in locul lor de origine. Diferentele genetice dintre indivizii fiecarei specii pot duce la necesitatea suplimentara de individualizare a dietei animalului de companie pentru a optimiza starea lui de sanatate.

Pe langa luarea in considerare a rasei cainelui dvs., ar trebui sa luati in considerare si stilul de viata al cainelui. Animalele care au o activitate fizica intensa (caini de vanatoare, caini de proba pe teren, caini de pastorit) necesita un raport diferit de proteine ​​si grasimi in dietele lor decat cainii sedentari de casa.

Hranirea in functie de varsta

Cainii mai in varsta, in special cei cu varsta peste 7 ani, vor beneficia de o dieta formulata pentru nevoile lor. Dietele pentru caini seniori au adesea calorii mai mici, proteine ​​mai mari, sodiu mai mic si mai putini carbohidrati. Multe diete contin, de asemenea, ingrediente precum prebiotice sau probiotice pentru mentinerea sanatatii populatiilor microbiene intestinale, cresterea acizilor grasi omega-3 si a altor antioxidanti pentru combaterea inflamatiei si glucozamina pentru promovarea sanatatii articulatiilor. Asigurati-va ca intrebati medicul veterinar despre recomandarile cu privire la mancarea pentru cainele dvs. senior. Unele diete pentru seniori vor include trigliceride de nicel mediu pentru a ajuta la incetinirea modificarilor creierului care pot duce la probleme de senilitate (pentru ca da, si la ei pot aparea astfel de probleme).
Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!