Cunoașterea anatomiei câinelui tău și a fiziologiei lui este esențială pentru a înțelege mai bine cum funcționează corpul lui și ce probleme poate avea pe parcurs. La fel ca oamenii, și câinii au sisteme diferite și efectuează numeroase procese tot timpul pentru a se menține în viață și sănătos. Sistemul respirator este unul dintre aceste „angrenaje”, fiind considerat unul dintre cele esențiale pentru menținerea vieții.
Modul în care funcționează sistemul lor respirator este foarte asemănător cu cel uman și, ca și noi, animalul de companie poate suferi complicații respiratorii. Știați că există gripă la câini? Că un câine cu respirație scurtă și rapidă poate avea o problemă cu inima? Sau că și câinii se pot îmbolnăvi de gripă iarna? Află totul despre sistemul respirator canin, de la anatomie până la problemele de sănătate care pot apărea legate de acesta.
Respirația câinilor este un proces fundamental pentru menținerea vieții animalului
În anatomia canină, respirația câinelui este procesul responsabil pentru schimbul de gaze. Prin procesul de respirație, câinele inspiră oxigen și expiră dioxid de carbon, un gaz care este produs de respirația celulară și ajută la reglarea echilibrului acido-bazic din sânge. Pe lângă această funcție, respirația câinelui controlează și temperatura corpului, ajută la simțul mirosului canin și filtrează, încălzește, răcește și umidifică aerul.
Anatomia canină: care sunt organele care realizează respirația câinelui
Respirația câinelui se întâmplă doar pentru că există mai multe organe care lucrează împreună. Când vorbim despre sistemul respirator canin, putem împărți organele în două grupe. Prima grupă reprezintă tractul respirator superior, care este responsabil pentru conducerea aerului. În anatomia canină, organele sistemului respirator care fac parte din această grupă sunt: nasul (mai precis nările și căile nazale), faringele, laringele și partea superioară a traheei. A două grupă reprezintă tractul respirator inferior, responsabil pentru realizarea respirației câinelui în sine. Organele participante sunt: partea inferioară a traheei, bronhiile, bronhiolele și alveolele pulmonare (care se găsesc în plămâni).
Cum funcționează procesul de respirație al câinelui?
Căile respiratorii sunt ca un tub mare care transportă aerul de la nas către plămâni. Orice respirație a câinilor începe cu aerul plin de oxigen care trece prin nări și prin căile nazale, unde începe să fie filtrat. Curând după aceea, aerul intră în faringe, un tub care face parte atât din sistemul respirator, cât și din sistemul digestiv al câinelui. În sistemul digestiv, faringele duce hrana care vine din gură în esofag, în timp ce în cel respirator preia aerul din căile nazale către laringe.
Laringele, la rândul său, are corzi vocale care vibrează atunci când aerul trece prin ele. Astfel, are loc vocalizarea și auzim câinele lătrând. Din laringe, aerul trece în trahee și apoi în bronhii. Există două bronhii care, prin bifurcare, transportă aer către cei doi plămâni. În plămân, bronhiile se împart în mai multe bronhiole, care sunt bronhii mici. La vârful fiecărei bronhiole, avem alveolele pulmonare, unde are loc efectiv schimbul de gaze.
Schimbul de gaze realizat prin respirația câinelui permite tuturor organelor să funcționeze
Întregul traseu pe care îl parcurge aerul prin anatomia canină se termină în schimb de gaze. Sistemul respirator este legat de sistemul cardiovascular, deoarece plămânii câinelui, pe lângă faptul că primesc aerul care vine din exterior, primesc și sânge venos bogat în dioxid de carbon prezent în capilare. Acest gaz este apoi îndepărtat din sângele venos și eliberat din organism prin expirație. În același timp, oxigenul pe care plămânii l-au primit din aer intră în sângele venos, care devine sânge arterial. Acest sânge arterial bogat în oxigen este transportat către toate celulele corpului, astfel încât acestea să primească acest gaz și să poată efectua respirația celulară. Întregul proces de schimb de gaze se numește științific hematoză.
Câini brahicefalici: respirația la câinii cu această afecțiune suferă modificări
Unele rase de câini au în mod natural dificultăți mai mari de respirație, cum este cazul câinilor brahicefalici. Anatomia canină a raselor de câini brahicefalici (cum ar fi Shih Tzu, Pug și Bulldog) are unele diferențe, ca urmare a diferitelor încrucișări pe care le-au suferit în trecut. Câinii brahicefalici au un craniu mai scurt și un bot mai plat, cu nări stenotice (înguste). În plus, au hipoplazie a traheei, o afecțiune care face ca organul să nu se dezvolte bine.
Odată cu aceste modificări ale anatomiei canine, aerul trece cu dificultate prin nările înguste și spațiul redus disponibil în traheea slab dezvoltată. Astfel, respiratia cainelui brahicefalic este afectată și în mod natural are probleme de respirație mai des. Prin urmare, vedem foarte frecevent câini brahicefalici gâfâind și cu limba afară. Acestea sunt semne clasice ale unui câine care are dificultăți de respirație.
Frecvența respirației: câinii mici tind să respire mai repede
Ritmul respirației unui câine spune multe despre sănătatea lui. În mod normal, ritmul respirator al câinelui este de 10 până la 35 de respirații pe minut. Cu toate acestea, această medie nu este aceeași pentru toți câinii: un câine mic are de obicei o frecvență naturală mai mare decât un câine mare. În plus, este important să rețineți că aceasta este media pentru respirația unui câine calm și odihnit. În zilele foarte călduroase sau după activități fizice, de exemplu, este normal ca animalul să prezinte un ritm mai rapid. Putem spune că respirația câinelui este anormală atunci când are un ritm mai mic de 10 (bradipnee) sau mai mare de 35 (tahipnee) respirații pe minut în repaus.
Câine cu respirație scurtă și rapidă, tremurând, cu limba afară... înțelegeți cauzele fiecărui tip de dificultăți de respirație
Este foarte important să acordați atenție respirației. Un câine cu o frecvență respiratorie neobișnuită poate avea o problemă de sănătate care ar trebui investigată și tratată. Respirația scurtă este periculoasă, deoarece fără oxigen, toate organele sunt compromise. Uitați câteva tipuri de respirație a câinilor care merită o atenție specială:
Câinele respiră scurt și rapid: acesta este un simptom al hiperventilației. Câinele cu respirație scurtă și rapidă respiră în acest fel în încercarea de a capta mai bine oxigenul din mediu. Cele mai frecvente cauze sunt stresul, anxietatea și bolile respiratorii în general. Ori de câte ori vezi câinele respirând scurt și repede, încearcă să-l calmezi sau du-l la veterinar.
Câinele respiră foarte repede și îi bate inima rapid: așa cum am explicat, sistemele respirator și cardiovascular sunt interconectate. Prin urmare, câinii cu probleme cardiace au și dificultăți de respirație ca simptom. Bolile de inimă ajung să compromită circulația și, în consecință, fluxul de oxigen. Astfel, apar complicații respiratorii care duc la respirație rapidă. Inima câinelui bate rapid și respiră mai greu noaptea.
Respirația câinelui gâfâit și tremuratul corpului: o respirație gâfâită este simptom pentru mai multe boli respiratorii. Când acest semn este asociat cu un tremur în corp, poate indica faptul că câinele are febră. O altă posibilitate este intoxicația. Câinele în stare de ebrietate gâfâie și trupul îi tremură, pe lângă faptul că manifestă dezorientare, salivație excesivă și, uneori, convulsii. În cele din urmă, respirația câinelui gâfâit cu corpul tremurând poate fi, de asemenea, un semn de anxietate.
Câine cu limba afară: acest comportament este frecvent după exerciții fizice sau în zilele mai calde. Când primesc afecțiune și în euforia de a găsi stăpânul, este și normal să vedeți câinele cu limba afară. În afara acestor situații, totuși, poate indica faptul că animalul are o problemă respiratorie. De asemenea, câineke care respiră foarte repede cu limba afară poate fi însetat, așa că oferă-i apă.
Gripa la câine este una dintre cele mai frecvente boli respiratorii pe care le poate avea un câine
Sinuzita, rinita, bronsita canină, pneumonia la câini... există multe probleme respiratorii care au nevoie de atenție, mai ales iarna. Gripa la câini – care poate fi numită și tuse de canină – este cauzată de virusul gripei A. Transmiterea acestuia are loc prin contactul unui animal de companie sănătos cu un animal, obiect sau mediu contaminat. Există multe asemănări între gripa umană și gripa canină. Simptomele sunt similare și numele popular este același. Cu toate acestea, nu este aceeași boală, deoarece virusurile care o provoacă sunt diferite. Prin urmare, gripa la câini nu se transmite la om și invers.
Simptomele gripei la câini: tusea și curgerea nasului sunt cele mai frecvente
În gripa câinelui, simptomele nu se manifestă de obicei intens. De cele mai multe ori, seamănă doar cu o răceală. Dar chiar dacă gripa canină este ușoară, este important să o tratați. Oricât de simplă este boala la început, ea poate evolua și poate duce la pneumonie. Simptomele gripei la câini pe care stăpânul ar trebui să le cunoască sunt: tuse uscată, strănut, secreție, ochi lăcrimați, apatie, lipsă de apetit, dificultăți de respirație și febră. Este de menționat că nu toate aceste simptome de gripă la câini apar întotdeauna. Simptomele pot apărea treptat și, prin urmare, este întotdeauna important să supravegheați atent starea lui de sănătate.
Gripa la câini: cum se tratează?
Când observați simptome de gripă la un câine, duceți-l la veterinar pentru a fi evaluat. Deoarece gripa nu evoluează de obicei ca o afecțiune gravă foarte repede, este obișnuit ca tratamentul să se facă cu multă odihnă, hidratare și o nutriție bună. În unele cazuri, medicul veterinar poate prescrie un remediu împotriva gripei câinelui care va ajuta la accelerarea recuperării. Medicamentele sunt alese în funcție de simptomele prezentate. Dintre cele mai prescrise tipuri de medicamente pentru gripa la câini, putem evidenția antipireticele pentru ameliorarea febrei și antibioticele pentru cazurile mai avansate, unde există potențialul de a se transforma în pneumonie.
Evitarea problemelor de respirație a câinilor în timpul iernii
Pe tot parcursul anului, animalul de companie poate suferi diverse probleme respiratorii. Cu toate acestea, ele sunt mai frecvente în lunile mai reci, deoarece apărarea organismului tinde să slăbească în mod natural atunci când animalul este expus la temperaturi mai scăzute. Printre cele mai frecvente boli pe timp de iarnă, gripa la câini și bronșita canină merită să fie evidențiate. Pentru a evita aceste probleme, este important să încălziți câinele la frig. În plus, investește în câteva hăinuțe de iarnă pentru animăluțul tău. Cățelul tău va fi și elegant, și protejat.
O altă ingrijire fundamentală, nu doar iarna, ci în orice perioadă a anului, este aveți vaccinarea câinelui la zi. Gripa la câini poate fi prevenită cu vaccinul antigripal canin, aplicat de la două luni și cu rapel anual. Pe lângă vaccinarea animalului de companie, nu uitați să mențineți animalul hidratat și cu o dietă de calitate pentru a vă asigura că imunitatea acestuia este întotdeauna întărită.