Somnul este una din activitatile de baza necesare supravietuirii si are un rol important in ceea ce priveste starea de bine si de sanatate. In ultimii ani au fost realizate o serie de studii in ceea ce priveste etapele somnului cainilor si s-a concluzionat ca structura acestuia este extrem de apropiata de cea a oamenilor.
Conform unui studiu coordonat de David Joseph, profesor in cadrul Universitatii Oxford cainii dorm mai mult decat oamenii si viseaza la fel ca acestia. Ciclul de somn al cainilor este asemanator cu cel al oamenilor – acestia trec de la stadiul de veghe la somnul REM (rapid eye movement (miscari oculare rapide) si somnul non-REM.
Cercetatorii au precizat ca animalele isi petrec aproximativ 40% din timp in starea de veghe, 21% in starea de adormire de dinaintea somnului, 12% in stadiul de somn REM si 23% in stadiul de somn adanc, non-REM.
Pozitiile de somn ale cainilor ne pot ajuta sa intelegem mai multe despre personalitatea, starea de sanatate si emotiile acestora.
Mai jos sunt prezentate cele mai comune pozitii de somn ale cainelui si interpretarile acestora din punct de vedere stiintific. Astfel putem intelege mai bine animalul de langa noi si vom decodifica anumite semnale non-verbale care ne ofera informatii despre starea de moment a acestuia.
1. Pozitia comuna sau mingea
Atunci cand doarme in aceasta pozitie cainele seamana cu o minge. Acesta isi acopera practic labele cu partea superioara a corpului, isi curbeaza coloana vertebrala iar capul se odihneste pe coada. Cu toate ca se presupune ca este o pozitie inconfortabila cainele utilizeaza aceasta modalitate de somn pentru a se simti in siguranta. Astfel animalul isi mentine o temperatura constanta a corpului iar organele vitale sunt protejate. Se pare ca aceasta pozitie este mostenita de la rudele sale salbatice – este o tactica care ajuta animalele sa se fereasca de pradatori si sa-si pastreze caldura corpului constanta atunci cand nu sunt la adapost.
Se poate observa ca este o pozitie comuna a majoritatii animalelor salbatice care vietuiesc in natura. Cainii adopta aceasta pozitie de somn toamna sau iarna, atunci cand temperatura scade. Aceasta nu este insa o regula – este pur si simplu o pozitie naturala si confortabila pentru cainele dvs.
2. Somnul pe spate, cu labele intinse
Trebuie sa recunoastem ca este una din cele mai adorabile pozitii de somn ale cainelui. Animalul transmite mesajul ca se simte confortabil, relaxat si in siguranta – de aceea isi permite libertatea de a-si intinda labele si corpul. Atunci cand animalul isi expune abdomenul inseamna ca isi asuma o pozitie de vulnerabilitate si submisiune. Pe de alta parte cainele se poate intinde pe spate, cu labele intinse, rigide, atunci cand temperatura corpului este mai ridicata si simte nevoie sa-si racoreasca abdomenul superior si pieptul.
Aceasta este o zona in care blana este mai fina si mai rara. Cand este asezat pe spate cainele are posibilitatea de a-si regla temperatura cu ajutorul glandelor sudoripare care se afla in zona labutelor. Cainii care prefera o astfel de pozitie – pe spate si cu labele ridicate sunt catalogati drept independenti si cu o personalitate calma.
3. Pozitia de somn “spate-in-spate”
Cainele are tendinta de a va “imbratisa” sau de a dormi “spate-in-spate” cu alti caini din casa intrucat are nevoie de a simti apropiere fizica. Catelusii au tendinta de a se ghemui si a se grupa intrucat au nevoie sa pastreze constanta temperatura corpului iar in anumite momente sa o inmagazineze. Cainele manifesta chiar si ca adult aceasta tendinta. Atunci cand animalul doarme cu spatele la dvs inseamna ca se simte protejat si va considera ca fiind parte din “aceeasi rasa”.
4. Pozitia Superman
O alta pozitie amuzanta este cea in care cainele pare un adevarat Superman. Privindu-l din spate acesta pare ca este pe punctul de “a-si lua zborul”. Cainele este asezat pe abdomen iar labele din fata si din spate sunt intinse – acesta pare un adevarat Superman atunci cand este privit de sus. Aceasta nu este o pozitie de somn ci, mai degraba, una de odihna.
Cainele mai poate fi observat in aceasta pozitie atunci cand are dorinta de a se juca sau este gata pentru plimbare.
5. Hainele stapanului
Atunci cand animalul doarme pe hainele dvs. inseamna ca va iubeste. Acestea pastreaza mirosul si amprenta chimica a corpului iar cainele vrea sa va simta intotdeauna aproape.
6. Pozitia “intr-o parte”
Una din cele mai comune si confortabile pozitii de somn – cainele este asezat intr-o parte cu labele si capul relaxat. In acest mod animalul transmite mesajul ca este linistit si in siguranta.
De asemenea, acesta se simte bine in spatiul de locuit. Cainii care adopta o asemenea pozitie de somn sunt capabili de a oferi multa afectiune si au o relatie stransa cu stapanii.
7. Miscarile circulare
Cainele are obiceiul de a sapa sau de a simula aceasta miscare in jurul locului destinat somnului. Aceast comportament are si o explicatie – animalul simte nevoia de a “sapa” atunci cand se afla in natura pentru a-si crea un spatiu confortabil de odihna care il va ajuta sa-si pastreze o temperatura optima a corpului.
8. Pozitia Leului
Aceasta pozitie de somn presupune contractarea muschilor si tensionarea tendoanele picioarelor. Acest lucru impiedica animalul sa adoarma profund. Cainele adopta aceasta pozitie atunci cand este stresat si doreste sa se relaxeze si sa elimine disconfortul ori anxietatea. Sunt si cazuri in care animalul prefera aceasta pozitie atunci cand are un surplus de energie si nu vrea sa doarma. Prefera sa aleaga o pozitie confortabila care ii permite o ridicarea facila – pentru a se juca sau a alerga.
Toate aceste pozitii de somn ne ofera informatii pretioase despre animalul de companie. Acestea ne ajuta sa intelegem modul in care se simte cainele si starea experimentata la un moment dat. Tot ceea ce putem face este sa-l observam, sa-l intelegem si de ce nu, sa ne amuzam, cand este cazul.