Tipuri de violenta impotriva animalelor: de la neglijenta stapanilor pana la fermele de caini (I)

Tipuri de violenta impotriva animalelor: de la neglijenta stapanilor pana la fermele de caini (I)
Violenta impotriva animalelor a existat dintotdeauna dar in prezent aceasta imbraca diverse forme pe care unii dintre noi nici macar nu le putem concepe. Profitul si dorinta de manifestare a agresivitatii sunt cele mai importante elemente care stau la baza oricarei forme de violenta impotriva animalelor. Poate fi dificil sa ne gandim la toate actiunile pe care le poate intreprinde omul impotriva animalelor dar o evaluare a formelor este necesara pentru a lua atitudine atunci cand este cazul. Sunt situatii in care oamenii accepta si tolereaza violenta impotriva animalelor invocand numeroase scuze. Lipsa de informatie, ignoranta si pasivitatea au dus la proliferarea acestui fenomen. In fiecare secunda, in intreaga lume, oamenii maltrateaza animalele si provoaca acestora numeroase rani fizice si emotionale. Animale nevinovate sunt supuse durerii si terorii mai mult decat ne-am putea imagina.


Un catel care isi recunoaste vina

 
Forta animalelor este limitata iar agresivitatea acestora este singura forma de aparare atunci cand nevoile de baza nu sunt indeplinite sau viata le este pusa in pericol. Omul detine capacitatea de a provoca suferinta animalului si in acelasi timp are puterea de a-i ingradi acestuia manifestarile de aparare. Prin urmare, animalele devin vulnerabile in fata comportamentelor agresive si atitudinilor negative ale oamenilor.

Asadar, ce este abuzul impotriva animalelor si cum se manifesta?

Cruzimea impotriva animalelor se poate manifesta sub diverse forme cum ar fi: acte de violenta, neglijare, abandon, privare de hrana si un mediu confortabil, traume psihologice si emotionale precum teroare, chinuri si suferinta. Ne putem intreba ce determina anumiti oameni sa comita astfel de actiuni in mod deliberat. Multe pot fi explicatiile pentru asemenea atrocitati dar in cele din urma vom constata ca abuzul este motivat de castiguri financiare. Cu toate acestea exista si a doua categorie de abuz – aici sunt incadrate persoanele care manifesta diverse tulburari psihice si carora le face placere sa provoace in mod gratuit durere si suferinta acestor fiinte nevinovate.

Am intocmit o lista care cuprinde principalele forme de violenta cu scopul de a oferi oricarui iubitor de animale sau sustinator al acestora un punct de referinta si informatii adecvate in acest sens. Educatia formeaza cetateni responsabili, care au capacitatea de a manifesta o atitudine proactiva si de a se implica atunci cand este cazul in salvarea animalelor agresate.

 
1. Abuzul domestic 
 
Acesta este unul dintre cele mai des intalnite fenomene. Am fost educati sa manifestam o atitudine pasiva si detasata atunci cand suntem martorii unei actiuni de violenta impotriva animalelor. Manifestarea violentei verbale si fizice in cadrul unei familii este de multe ori asociata si cu abuzul asupra animalelor. Prezenta violentei in familie este motivata de dorinta de a domina, de a detine controlul asupra celor vulnerabili si este, cu siguranta, o forma prin care oamenii manifesta anumite problemele emotionale prezente la nivel intern. Daca o persoana este capabila sa manifeste abuz fizic sau psihologic asupra membrilor familiei cu siguranta va lovi sau maltrata si animalul de companie. Din pacate acest tip de situatii sunt ignorate considerandu-se ca anumite comportamente tin strict de mediul privat si nu se poate interveni din exterior. Acest model negativ este preluat si de copiii familiei astfel incat peste 35% din cazurile de cruzime asupra animalelor sunt comise de catre acestia. Studiile psihologice efectuate de-a lungul timpului au subliniat legatura intre existenta tulburarilor psihologice si manifestarea violentei umane fata de animale. Psihologii explica faptul ca un asemenea comportament agresiv este o manifestare a personalitatii antisociale.

2. Fermele de animale

Stiati ca exista crescatori de animale care au ca scop reproducerea exagerata a cainilor cu intentia de comercializare a puilor si obtinerea de profit? In cadrul acestor spatii se folosesc hormoni de crestere si anumite substante care stimuleaza reproducerea. De asemenea, exista si ferme specializate in cresterea animalelor exclusiv pentru blana. Acestea sunt supuse unor chinuri de neimaginat pentru a furniza materie prima anumitor industrii. Aceste fabrici incheie de asemenea parteneriate cu magazinele de tip pet shop cu scopul de a comercializa animalele. Trebuie sa constientizam faptul ca toti clientii care cumpara animale de companie dintr-un magazin specializat finanteaza indirect cruzimea si abuzul asupra animalelor. Aceste crescatorii sunt asemanatoare fermelor industrializate unde se cresc pui sau alte animale pentru carne. Pentru a lupta impotriva acestui fenomen si a-l reduce este important sa promovam adoptia ca singura metoda responsabila si corecta de a achizitiona un animal de companie.

3. Neglijenta si abandonul

Aceste forme de abuz sunt la fel de grave precum alte tipuri de manifestare a violentei. Exista 2 forme ale cruzimii impotriva animalelor: activa si pasiva. Neglijenta si abandonul se incadreaza in forma pasiva de abuz. Prima forma presupune izolarea animalului, privarea acestuia de hrana si apa, legarea in lant si imobilizarea in cusca, atitudinea pasiva fata de suferinta acestuia, lipsa serviciilor medicale (vaccinuri, deparazitare), expunerea acestuia unor conditii meteorologice nefavorabile cum ar fi frigul sau caldura excesiva. In cazul in care suntem martorii acestor situatii este recomandata contactarea Directiei pentru Protectia Animalelor. Reprezentantii acesteia pot oferi stapanului consultanta in ceea ce priveste educarea animalului si asigurarea nevoilor de baza. In situatii extreme acestia pot chiar ridica animalului si il pot transporta la un adapost unde va primi hrana si asistenta medicala. Cele mai frecvente victime ale neglijentei si abandonului sunt cainii si pisicile. In fiecare an sunt abandonate sute de mii chiar milioane de animale si doar o parte din ele ajung la un adapost si sunt adoptate.


 



4. Cainii de lupta

Exista anumite rase de caini cum ar fi Ciobanescul german, Rottweiler sau Pitbull care manifesta puternice instincte de paza si un potential comportament agresiv. Totul se reduce insa la atitudinea stapanului fata de animal si la tipul de antrenament la care este supus acesta. Din pacate exista persoane care organizeaza si promoveaza luptele de caini. Aceste tipuri de intalniri ofera satisfactie publicului si alimenteaza dorintele barbare ale celor prezenti. Cainele este supus abuzului fizic si emotional fiind educat sa dezvolte agresivitate si violenta fata de un alt animal. Animalele sunt nevoite sa lupte pentru a supravietui sau a evita tortura ulterioara aplicata de stapani in cazul in care nu se conformeaza dezechilibrelor psihice ale acestora. 

Formele de abuz la care sunt supuse animalele sunt numeroase insa fiecare persoana iubitoare de animale are puterea de a se opune oricand acestor manifestari. Totul tine de atitudine si de implicare personala.

 
Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!