Pleci la serviciu sau in vacanta? Iata tot ce trebuie sa faci pentru a lasa cainele in siguranta acasa

Pleci la serviciu sau in vacanta? Iata tot ce trebuie sa faci pentru a lasa cainele in siguranta acasa
Oricat de mult ne iubim animalul de companie este important sa constientizam ca vor exista situatii in care acesta nu ne va putea acompania de fiecare data. Mersul la serviciu si vacanta sunt doua din cele mai des intalnite momente in care suntem nevoiti sa ne despartim de animalul preferat.

Acesta este un subiect mai dificil de gestionat intrucat animalele sunt sensibile si pot suferi foarte mult atunci cand sunt obligate sa se desparta de stapan. Acestea se conecteaza la nivel emotional cu stapanul iar experienta este perceputa ca abandon si traita profund. Specialistii au subliniat faptul ca atunci cand un caine este lasat in casa din diverse motive acesta se simte parasit de stapani. Cainele poate experimenta diferit acest lucru in functie de personalitatea, rasa din care face parte si modul in care a fost dresat.





Cu cat un caine este mai atasat de stapan cu atat acesta va suferi mai mult. De aceea stapanii sunt sfatuiti sa dreseze cainele astfel incat acesta sa dezvolte un atasament echilibrat si totodata independenta. In acest mod va scadea nivelul de sensibilitate al cainelui si stapanul va putea gestiona mai usor momentele in care este departe fara a se simti vinovat. O abordare inteleapta este recomandata atunci cand sunteti nevoit/a sa parasiti casa pentru a merge la serviciu sau a petrece timp liber fara cainele dvs. Acesti 3 pasi va pot fi de folos pentru a gestiona corect situatia:



 
  • Evitati sa oferiti cainelui prea multa libertate de manifestare.

Cainele va trebui educat de mic astfel incat acesta sa se adapteze locului si conditiilor din anumite momente iar orice semn de independenta exagerata trebuie descurajat. La inceput ajutati cainele sa-si gaseasca un spatiu in cadrul locuintei unde sa se poata simti confortabil. Acesta va alege instinctiv si este recomandat sa respectati acest lucru si, prin urmare sa va ocupati de amenajarea locului respectiv. Aici se va intoarce ori de cate ori va dori sa se odihneasca. Acest loc poate fi diferit de zona amenajata pentru somn. Odata ce cainele se obisnuieste sa fie lasat singur in casa se va putea descurca foarte bine pe cont propriu si nu vor fi necesare restrictii suplimentare.
 
  • Acordati cainelui, alternativ, independenta si apropiere.

Acest echilibru se formeaza in timp si este foarte benefic atat pentru animal cat si pentru dvs. Plimbarile pot fi ocazii excelente pentru a stimula si educa independenta cainelui iar in acest sens pot fi folosite exercitiile fizice sau implicarea acestuia in diverse jocuri. Observati ritmul sau si adaptati plimbarea astfel incat sa fie benefica atat pentru dvs. cat si pentru animal. Un nivel optim de activitate fizica va ajuta la eliminarea surplusului de energie iar dupa plimbarea de dimineata si masa cainele va simti nevoia de odihna iar dvs. veti putea pleca linistit/a la serviciu.
 
  • Regandirea rutinei de dimineata si stabilirea acesteia tinand cont de activitatile preferate de animal.

Va propunem o abordare care va ajuta cainele sa se simta mai relaxat atunci cand va fi lasat singur in casa. 





Dupa ce indepliniti ritualul personal de zi cu zi pregatiti cainele pentru a iesi la o plimbare de aproximativ 15-20 minute.

Atunci cand reveniti acasa lasati cainele sa astepte cateva momente. In acest timp veti putea pregati animalului masa de dimineata. Dupa activitatea fizica se va simti flamand iar aceasta asteptare il va face sa doreasca si mai mult mancarea. Atunci cand veti deschide usa si isi va primi hrana se va simti recompensat. Această abordare simpla va permite cainelui sa simta mai multa satisfactie, bucurie si conexiune cu stapanul. Cainele va experimenta incantare, nivelul de anxietate va scadea ceea ce va facilita separarea de acesta. Aceste mici schimbari de perspectiva vor ajuta pe termen lung iar animalul va fi mai bucuros si mai recunoscator fata de stapan.





Cainele este un membru important al familiei iar despartirea de acesta poate genera ingrijorare si poate, uneori, un sentiment de vinovatie. Pentru a va asigura ca animalul va fi in siguranta este necesara o planificare in avans a programului acestuia.

In prezent sunt disponibile mai multe servicii dedicate persoanelor care sunt nevoite sa lase animalele de companie acasa. Exista adaposturi special amenajate iar unii medici veterinari ofera servicii personalizate pentru cainii care au nevoie de asistenta medicala regulata sau monitorizare atenta.

Atunci cand sunteti departe de casa prezenta dvs. poate fi inlocuita de cea a unui prieten apropiat sau a unei rude. In acest fel rutina cainelui va ramane constanta iar dvs. veti fi linistit/a ca animalul este in siguranta. De asemenea exista si persoane specializate in asistenta cainilor.





Cum pregatim despartirea de caine?

In primul rand este important sa realizam un program scris, detaliat. Acesta va fi util indiferent ca veti caza animalul intr-un adapost specializat, il veti duce la un prieten sau veti aduce un ingrijitor de animale acasa. Persoanei ii va fi de folos sa stie ora la care se trezeste cainele dimineata, programul de masa si plimbare precum si intervalele dedicate igienei cum ar fi baia sau ingrijirea orala. Astfel va veti asigura ca nu vor interveni schimbari de program iar cainele nu va suferi momente de confuzie.

In momentul in care parasiti casa nu este nevoie sa ii oferiti cainelui o atentie exagerata. O mangaiere va fi suficienta iar o atitudine plina de incredere si pozitiva din partea dvs. va inlesni procesul. Daca plecati cu o atitudine sigura, hotarata sa va bucurati de calatorie cainele va simti acest lucru si va avea un comportament relaxat si detasat.

Ca o concluzie – evitati sa va faceti griji excesive sau sa va invinovatiti cand lasati cainele acasa. Sunteti responsabil/a de el dar si de emotiile si realizarea dorintelor personale. De aceea trebuie sa setati un echilibru pentru a nu va simti coplesiti in vreun fel. Cainii nu au acelasi concept privind timpul ca oamenii. Indiferent daca veti fi plecat/a o ora sau o saptamana cainele va manifesta intotdeauna entuziasm si bucurie cand veti reveni acasa. Cainii sunt mult mai adaptabili decat credem iar unii chiar se vor bucura de perioada in care vor fi singuri. Pentru el nu va conta cat de mult veti fi plecat/a ci doar momentul reintalnirii.
 
Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!