Pisica Sphynx: cum este să trăiești cu pisica fără păr?

Pisica Sphynx: cum este să trăiești cu pisica fără păr?

Pisica Sphynx este o rasă de feline cunoscută pentru o singură ciudățenie: nu are blană! Desigur, asta spun doar cei care nu au întâlnit-o personal (eventual la ora 2 noaptea prin casă) și nu au simțit direct impresia pe care o lasă un Sphynx. Suntem obișnuiți cu pisicile super blănoase chiar dacă unele au părul scurt. Nu este cazul și pisicii Sphynx care se naște să trăiește fără păr. Deloc! Dacă te gândeai să adopți o pisică din această rasă trebuie să știi că există câteva diferențe în îngrijirea pielii pisicii. Un lucru și mai interesant pentru cei care au întâlnit această rasă „live” este personalitatea pisicilor Sphynx. Află mai multe despre această rasă și cum este să trăiești cu una „sub același acoperiș”.
 

Sphynx: pisica fără păr cu o personalitate drăguță


A spune că pisica Sphynx nu are deloc blană nu este complet adevărat. Ea are o blană foarte fină, aproape insesizabilă pentru ochi. Iar asta ne oferă imaginea pisicilor în general, dincolo de blană, niște ochi frumoși, mari și niște falduri răspândite pe tot corpul.

Prima impresie nu este cea mai „fericită”. Nu suntem obișnuiți cu o pisică fără blană și suntem ușor șocați. Dar, de fapt, personalitatea pisicilor din această rasă e în completă antiteză cu impresia furioasă pe care o lasă. În realitate, sunt pisici foarte iubitoare, loiale și super-smart. La asta se poate adăuga și că sunt puțin geloase… Puțin mai mult. Pisicile Sphynx sunt destul de teritoriale și geloase cu stăpânii lor și s-ar putea să nu fie cea mai încântată de apariții noi prin casă. 

Pisicile din această rasă se înțeleg bine cu alte animale… Alte animale care nu sunt pisici. În general, prezența altei pisici în aceeași casă face lucrurile puțin mai dificile, dar poți avea orice alt animăluț în casă fără probleme.
 

Îngrijirea și igiena pisicii fără păr


Pentru că nu au blană, pisicile din această rasă necesită o îngrijire deosebită pentru pielea super-expusă zilnic. Pielea lor produce destul de mult sebum pentru protejarea pielii, dar această protecție în exces poate fi dăunătoare uneori. Pe lângă baia (recomandată o dată la două săptămâni) se recomandă și curățarea urechilor zilnic. Iar în zilele cu soare, chiar dacă o scoți la plajă sau nu, se recomandă protecția solară. 

În ceea ce privește plimbările și vacanțele, pisicile Sphynx sunt exact ca oricare altă rasă. Abia așteaptă să exploreze lumea și, după cum arată privirea pisicii, s-o domine fără drept de apel! 
 

Pisica fără păr: rasa Don Sphynx este diferită de rasa Sphynx


Chiar dacă seamănă, cele două rase sunt cât se poate de diferite! Diferența dintre un Sphynx și un Don Sphynx este în tipul de mutație genetică, în origine și chiar în comportamentul și personalitatea acestor pisici. În timp ce Don Sphynx (numită și Donskoy sau „Pisica rusă fără păr”) își poate pierde părul după naștere din cauza unei mutații genetice dominante, Sphynxul suferă de o mutație recesivă a genei, ceea ce înseamnă că se naște în mod natural fără păr. Primul Don Sphynx s-a născut în Rusia la sfârșitul anilor 80. Spynxul de care am vorbit până acum este canadian, iar unul dintre primele exemplare s-a născut cu 10 ani mai devreme, în anii 70. În timp ce personalitatea Spynxului canadian este afectuoasă, calmă, iar pisicile sunt foarte inteligente, Don Sphynx e mai puțin activ, curios sau sociabil.
 

Pisicile fără păr: Sphynxul și alte rase

 
  • Pisica Bambino: rezultatul încucișării dintre Sphynx și Munchkin.
  • Pisica Minskin: un tip de Sphynx mic, rezultat al încrucișării cu alte rase, cum ar fi Munchkin, Burmês, cu Sphynx și Devon Rex.
  • Pisica Levkoy Ucrainean: cu urechi mici și îndoite, cu blana scurtă sau absentă. Are dimensiune medie și e o pisică super zveltă.
  • Pisica Dwelf: o rasă de pisici fără păr, cu urechi îndoite.
  • Pisica Peterbald: raasa Peterbald este o rasă rară de pisici fără păr și este, de asemenea, de origine rusă. Este una dintre cele mai mici pisici fără păr, măsurând până la 35 de ani.
  • Pisica Lykoi: Dintre toate rasele de pisici fără păr, aceasta este o rasă care poate avea câteva fire de păr pe tot corpul. Această caracteristică o face să fie cunoscută ca „pisica-lup”.
 

Pisici fără păr sau Pisici cu păr


Fie că sunt pisici cu blană, fie că sunt pisici fără blană, ambele au nevoie de multă afecțiune, vizite regulate la medicul veterinar și hrană de cea mai bună calitate. Jocurile și jucăriile sunt de asemenea esențiale pentru ca pisicile să se simtă fantastic.


Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!