Pisica si beneficiile asupra organismului uman

Pisica si beneficiile asupra organismului uman
Un animal de companie presupune anumite responsabilitati dar interactiunea cu acesta ofera nenumarate beneficii omului. Cu toate ca a da si a primi face parte din ordinea universului trebuie sa recunoastem faptul ca animalele ne ofera mult mai mult in comparatie cu ceea ce primesc de la noi.

Responsabilitatile noastre fata de ele se rezuma in primul rand la asigurarea nevoilor de hrana, adapost, igiena si sanatate, deci tot ce are legatura cu partea materiala. In schimb acestea ne ofera fidelitate, devotament, suport emotional si ne transmit bucuria de a trai.





Istoria interactiunii dintre om si pisica este veche de mii de ani. Felina a fost domesticita, ingrijita, chiar venerata (in Egiptul Antic) pentru caracteristicile sale de purificare a spatiului si tamaduire a omului.
Exista numeroase motive pentru a adopta sau cumpara o pisica dar cea mai importanta este dorinta omului de a avea un companion.
Simplul fapt ca vizionam un filmulet cu pisici jucandu-se sau dormind are un impact pozitiv asupra starii generale de sanatate, generand emotii pozitive si buna dispozitie.


Te poti bucura alaturi de pisica de experienta unei seri linistite, cu lumina difuza, o carte sau de o dimineata insorita de duminica. Aceasta va fi acolo pentru a-ti oferi liniste, echilibru, sentimentul de rasfat.





Cel mai important efect pe care il are pisica asupra omului este ca aceasta ajuta la imbunatatirea conditiei generale de sanatate a organismului uman. Un aspect esential de luat in calcul este ca pisica ajuta la gestionarea nivelului de stres si la eliminarea anxietatii. Viata in oras, responsabilitatile de la serviciu sau de acasa genereaza dezechilibre in organismul uman. In cazul in care nivelul de stres este crescut se pot experimenta diverse complicatii printre care, cele mai grave sunt problemele cardiovasculare si atacurile de cord.

Un studiu realizat de Universitatea din Minnesota a descoperit ca persoanele care nu detineau pisica aveau un risc de 30-40% mai mare de a manifesta o boala cardiovasculara in comparatie cu proprietarii de pisici. Prezenta unei pisici reduce nivelul presiunii sanguine. De asemenea a fost subliniata ideea ca proprietarii de caini nu se bucura de aceste beneficii. 





Simplul fapt de a detine o pisica ofera si alte beneficii din punct de vedere psihologic. In momentul in care avem grija de un animal, la nivel cerebral, sunt secretate anumite substante si experimentam o stare de bine iar atunci cand imbratisam sau mangaiem pisica nivelul de anxietate se reduce considerabil. Grija pe care o purtam pisicii noastre are efect calmant si ne ajuta sa ne detasam de responsabilitatile zilnice. In cele din urma simpla interactiune cu pisica sau prezenta acesteia ne va induce o stare de relaxare si sentimentul de iubire neconditionata. 

S-a observat ca personalitatea stapanului determina alegerea animalului de companie. Oamenii tind sa aleaga ceea ce reprezinta ei insisi. Astfel persoanele care aleg pisici drept animale de companie au tendinta de a fi introvertite, calme si linistite. Proprietarii de pisici sunt oameni modesti si mai putin manipulativi.

Evenimentele imprevizibile din viata genereaza diverse emotii si sentimente. In cazul in care traim in mediul urban sentimentul de insingurare devine coplesitor uneori insa pisica ne ajuta sa-l depasim. Compania unei pisici ne ajuta sa simtim conexiune si diminueaza starea de singuratate. Decesul unei persoane dragi poate fi dureros insa aceasta durere poate fi ameliorata prin interactiunea cu o pisica. Aceasta are capacitatea de a ajuta si a sustine oamenii sa dobandeasca un anumit confort psihologic. In ciuda faptului ca sunt doar animale pisicile pot oferi un real sprijin in perioadele dificile.  





Mai multe persoane care traversau perioada de doliu au recunoscut faptul ca pisica a fost cea care le-a asigurat confortul psihologic necesar atunci cand aveau nevoie sa comunice cu cineva. Este mult mai usor sa-ti deschizi sufletul in fata cuiva care nu judeca.


Pisicile au un efect pozitiv asupra oamenilor nu numai din punct de vedere psihologic dar acestea ajuta si in procesul de recuperare fizica in urma unui accident sau traumatism. Persoanele cu suferinte fizice au marturisit ca atunci cand cei dragi nu erau prezenti doar pisica a putut compensa acest lucru.

Un beneficiu foarte important oferit de pisica este acela ca poate ajuta imbunatatirea calitatii somnului stapanului. Numeroase studii stiintifice au demonstrat faptul ca oamenii (in special femeile) prefera sa doarma mai degraba alaturi de pisicile lor decat cu partenerii. S-a subliniat faptul ca prezenta unei pisici induce un somn de calitate superioara in comparatie cu o prezenta umana. 

Animalele in general dar pisicile in mod special sunt recunoscute pentru intuitia si capacitatea lor de a detecta pericole inainte de aparitia acestora. De-a lungul timpului au fost numeroase cazuri in care oamenii au marturisit ca pisicile le-a salvat viata. De exemplu acestea pot detecta aparitia unei crize de epilepsie sau chiar accidente domestice. Diverse persoane au recunoscut ca au putut preveni in timp util un incendiu sau alte accidente.





Trebuie sa recunoastem faptul ca relatia dintre om si pisica este una speciala. Animalele ne invata foarte multe daca suntem atenti la comportamentul lor si la modul in care se raporteaza la mediul inconjurator. Pisica ne invata ce inseamna independenta, iubirea de sine, capacitatea de a alege cea mai buna optiune pentru sine, contemplarea naturii, dorinta de a se bucura de spatiul personal, valorizarea confortului. 

Ele sunt prezente intr-un loc atat cat considera necesar si acorda atentie unui anumit lucru un interval de timp limitat. Putem observa natura sa calma si detasata ceea ce ne duce cu gandul ca alegerea stilului de viata este in intregime o alegere personala. Pisica si animalele de companie pot oferi din plin echilibru, iubire neconditionata si devotament.
Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!