Pisica dvs. este agresiva, zgarie sau musca? Iata cateva explicatii si solutii

Pisica dvs. este agresiva, zgarie sau musca? Iata cateva explicatii si solutii
Pisica este o felina in miniatura si manifesta un instinct puternic de a-si exersa abilitatile de vanatoare inca din stadiul de pui. Multe din comportamentele acesteia cum ar fi vanatoarea, panditul sau agresivitatea fac parte din mostenirea genetica si sunt tendinte naturale. Atunci cand interactionam cu animalul de companie suntem deseori in pozitia de “jucarie” pentru acesta.

Daca ne iubim pisica este nevoie sa ne bucuram aspectele pozitive si sa invatam totodata sa gestionam si manifestarile negative ale sale. Mai ales este nevoie sa recunoastem caracteristicile psiho-emotionale ale pisicii. 

Pe langa grija oferita si satisfacerea nevoilor de baza (hrana, adapost si asistenta medicala) trebuie sa avem in vedere ca timp de mii de ani aceste animale au dezvoltat anumite trasaturi care le-au ajutat sa supravietuiasca in salbaticie. O nevoie psihologica a pisicii este aceea a pandi, adulmeca si de a vana prada. Satisfacerea nevoii de exercitiu fizic nu inseamna automat si indeplinirea nevoilor psihologice si emotionale.





Este recomandat sa tinem cont ca nevoile pisicii sunt diverse si asemanatoare celor umane. Simpla satisfacere a cerintelor de baza cum ar fi hrana sau adapostul nu asigura fericirea si starea de bine a animalului pe termen lung. De aceea este important sa avem in vedere nevoia pisicii de a vana si sa identificam modalitatile de a-i indeplini aceasta tendinta naturala.

Cu siguranta v-ati confruntat cu diverse episoade in care pisica v-a zgariat sau muscat. Trebuie sa intelegem ca muscatul este un comportament natural pentru o pisica insa existe anumite limite iar animalul trebuie educat in acest sens. Crescatorii de pisici se confrunta deseori cu aceasta dilema: Cum trebuie sa actionez si ce trebuie sa fac pentru ca pisica sa nu ma muste de maini sau sa-mi zgarie picioarele? Doar pentru ca aceste animale actioneaza instinctiv muscand sau zgariind nu inseamna ca trebuie sa toleram aceste manifestari. Asadar cum sa-i cream pisicii cadrul de vanatoare fara a ne transforma in victimele gherutelor si dintilor sai ascutiti?

Mai jos am pregatit o lista cu sfaturi eficiente si usor de aplicat pentru ca pisica dvs. sa primeasca stimularea potrivita, satisfactie si sa renunte totodata la tendintele agresive fata de dvs:

1. Nu utilizati mana atunci cand va jucati cu pisica

Un obiect care se misca va stimula intotdeauna atentia pisicii. Aceasta nu va face diferenta intre un vanat si… degetele dvs. Prin urmare, evitati sa folositi degetele de la mana atunci cand va jucati cu pisica. Aceasta va fi stimulata sa muste si sa zgarie. O regula de baza pentru a educa frumos pisica dvs – nu mangaiati pisica in special in zona abdomenului daca aceasta este gata de joaca. Ii va trezi instinctul de prada si va musca sau zgaria.

2. Jucariile care se misca

Cu siguranta ati observat atitudinea pisicii cand se odihneste sau doarme. Simturile acesteia sunt active iar orice miscare sau zgomot ii capteaza atentia. Sa luam un exemplu din natura – cum se manifesta leii in aceste situatii? In astfel de cazuri animalele se pregatesc de o potentiala prada, se aseaza in pozitia de panda iar pupilele se dilata astfel incat orice indiciu sa fie perceput in timp real. Ati observat la pisica dvs. aceste manifestari? Cu siguranta. La acestea se adauga miscarea picioarelor din spate si orientarea corpului – toate aceste comportamente fiind determinate de secretia de adrenalina din corp. Asa puteti intelege de ce intr-un moment de relaxare si liniste pisica poate ataca o “potentiala prada”.  





Panda si vanatoarea unui obiect in miscare va ajuta pisica dvs. sa se simta fericita. Aceasta activitate va antrena instinctul de vanator si va satisface nevoia psiho-emotionala a acesteia. Asadar, achizitionati pisicii dvs. undite cu pene, ciucuri sau diverse alte detalii care sunt usoare si antreneaza atentia acesteia. In acest sens recomandam o serie de episoade de joaca in care sa interactionati cu pisica si sa-i stimulati instinctul de vanatoare. Incepand de la 4 saptamani pisica dezvolta acest instinct – asadar o sesiune de joaca este oricand binevenita.

3. Utilizati diverse tipuri de jucarii

In cazul in care pisica va musca sau va zgarie este necesar sa-i oferiti un alt stimul pentru a-i muta focusul. Animalul nu va intelege daca este certat sau pedepsit iar atragerea atentiei este singura metoda sigura pentru a evita manifestarile agresive. Exista mai multe tipuri de jucarii care ii sunt pe plac pisicii: mingiutele, unditele cu pene sau bilute in varf, obiectele cu diverse umpluturi (hartie, bilute etc).





Observati reactia pisicii cand ii oferiti o jucarie noua. Permiteti animalului sa se manifeste in mod natural si tineti cont de preferinte sale. Astfel veti putea comunica usor cu aceasta si veti avea ocazia sa intelegeti mai multe despre personalitatea sa. Concluzia este simpla – jucati-va cu pisica dvs si alegeti obiecte care ii starnesc interesul.

4. Evitati tachinarea pisicii cu jucaria

In cadrul jocului este normal sa-i oferiti pisicii accesul gradat la jucarie pentru a-i atrage atentia si a-i permite sa se pregateasca de atac insa va fi frustrant pentru aceasta sa nu-i oferiti si satisfactia vanatului. Singura modalitate ca aceasta sa se simta satisfacuta din punct de vedere psihologic este ca la sfarsit sa-si primeasca recompensa. De exemplu, puteti folosi undita cu pene sau mingiuta pentru a capta atentia animalului dar la un moment dat va fi nevoie sa ii permite sa “prinda” jucaria.

Exista mai multe tehnici de a va juca cu animalul dvs. de companie fara a fi muscat sau zgariat. Pisica este un pradator innascut si orice detaliu care seamana cu un potential vanat ii starneste interesul. Jocul ofera statisfactie atat dvs cat si pisicii insa este recomandat sa stabiliti niste limite sanatoase pentru a va bucura cu totul de aceasta experienta.
Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!