Pisica Bengaleza sau Bengal este o rasa relativ noua de pisici, aparuta in 1963, fiind creata prin incrucisarea pisicilor domestice din rasele American Shorthair si Abyssian cu pisicile leopard asiatice. Scopul a fost obtinerea unei feline asemanatoare cu Felis Bengalensis (pisica leopard asiatica), dar care sa aiba caracterul prietenos al pisicilor domestice, si in acelasi timp de a pastra o cat mai mare asemanare fizica cu frumosul ei stramos salbatic. Noua rasa domestica a fost gandita sa fie un companion de familie placut si de incredere.
Pisica bengaleza este mare, cu aspect lucios si foarte musculoasa, cu o coada stufoasa purtata in jos. Aspectul salbatic al pisicii este sporit de blana ei distinctive deasa si luxurianta, patata sau marmorata. Capul ei mare are urechi mici si mustati proeminente, iar ochii ii sunt conturati cu negru si migdalati. Coada este stufoasa, ascuntindu-se catre varful negru. Nu exista alta rasa de pisici care sa aiba aspectul auriu sau perlat pudrat ( lucios) gasit la unele pisici Bengaleze. Aceasta rasa poate fi foarte pretentioasa din cauza nivelului de activitate crescut.
Pisica bengaleza este foarte prietenoasa, docila, se recomanda chiar ca partener de joaca pentru copii. Nu are probleme cu convietuirea alaturi de alte animale, accepta si alte pisici pe teritoriul ei. In general masculii dominanti pot respinge alti masculi, daca nu au fost educati de la o varsta frageda. Femela este mai blanda, dar nu exista o regula. Pisoii din aceasta rasa sunt plini de energie si foarte jucausi. Pisica Bengaleza se ataseaza in mod deosebit de un anumit membru de familie, dar asta nu inseamna ca nu va interactiona si cu ceilalti, este sociabila si accepta pe oricine in prezenta ei. Nu au problem cu persoanele pe care nu le cunosc sau straine.
Prin natura lor sunt inteligente si par sa priveasca totul in jurul lor intrebandu-se “oare pot sa ma joc cu asta?”. Sunt agile, le place sa se catere si pot fi galagioase, cu o voce distinctive care a fost descrisa drept gangurit sau ciripit, ori drept un sunet bizar hasait. Pisicile bengaleze sunt o rasa foarte vocala si au un vocabular bogat, care uneori poate fi destul de strident, in special in situatii necunoscute.
Au nevoie de companie in timpul zilei pentru a nu se plictisi, precum si oportunitati de a se catara si a simula vanatoarea. Uneori au un comportament similar ca al cainilor datorita personalitatii lor afectuoase, a faptului ca le place sa aduca obiecte inapoi la stapan si ca adora sa se joace in apa. Daca doriti sa achizitionati o pisica bengaleza trebuie sa va faceti timp pentru ea si sa intelegeti ca o sa aveti un animal de companie curios, loial si care adora sa se joace.
Culoarea blanii poatee varia in multe variante de combinatii care ii dau un aspect salbatic cum ar fi: linx patat, cafeniu tigrat, maro tigrat sau sepia tigrat. Blana este scurta, deasa, foarte moale la atingere si parul ii cade destul de rar. Desi nu este nevoie de o periere deasa, pisica se va bucura de o astfel de activitate din partea dumneavoastra. Puteti sa ii taiati ghearele la nevoie.
Fata de alte rase de pisici, responsabilitatea cea mai mare in ingrijirea unei pisici bengaleze va fi de a-i capta atentia si a o mentine activa. Este o pisica inteligenta ce are nevoie de activitati care sa ii tina mintea agera si sa ii consume energia. Unii stapani duc aceste pisici la dresori, le plimba pe afara in lesa si le cumpara jucarii care sa le stimuleze agilitatea si intelectul. Nu uitati ca acestor pisici, fata de alte rase, le place apa, asadar puteti introduce astfel de activitati in programul lor.
Durata de viata este intre 14-16 ani.
Greutatea : Mascul 4.5-9 kg, Femela 3.6- 4,5 kg
Talie: Medie
Cand o pisica Bengaleza se plictiseste , aceasta este capabila sa studieze anumite lucruri si sa deschida sertare si dulapuri pentru a vedea ce jucarii interesante sau ce hrana ar putea gasi pentru ea.
Pisica Bengaleza isi iubeste proprietarii si va face orice pentru a le capta atentia. Daca isi da seama ca nu va place ceva din ceea ce ea face – de exemplu saritul pe cantarul de bucatarie, ea va incepe sa faca acel lucru mai mereu pentru a va capta atentia si a va forta sa interactionati cu ea. De asemenea adora sa ia si sa ascunda lucrurile. Puneti deoparte bijuteriile, intr-un loc in care ea sa nu poata ajunge (cu sepranta).
Fiecare pisica este individualista, dar majoritatea pisicilor bengaleze se inteleg cu alte animale de companie, inclusive cu cainii. Ele se potrivesc in casele cu copii mai mari cu care va adora sa se joace, dar si cu copii mici atat timp cat are si un spatiu retras. Aceasta pisica are nevoie de mult teritoriu pe vertical intrucat iubeste catararea si cu cat ajunge mai sus cu atat mai bine. Oferiti-i copaci inalti pentru pisici si bare pentru a se catara la nivelul geamului.
Nu exista boli mostenite intregistrate pentru rasa de pisici Bengaleza, dar s-a observat ca poate exista o incidenta mai mare a unei boli de inima denumita cardiomiopatie hipertrofica decat la alte rase. Unele dintre pisicile Bengaleze par de asemenea mai susceptibile la peritonita infectioasa felina.
Alimentatia pisicii Bengaleze – nu au nevoie de o dieta speciala sau ingrijire veterinara deosebita. Expertii spun ca aceasta rasa de pisici este printre cele mai sanatoase si nu sunt susceptibile la leucemie. Totusi este recomandat sa le oferiti o alimentatie completa si echilibrata. Hrana Super-Premium BonaCibo are cu siguranta un impact pozitiv asupra sanatatii si bunastarii pisicii dumneavoastra.