Pisica Bengaleză: caracteristici, personalitate, îngrjire

Pisica Bengaleză: caracteristici, personalitate, îngrjire

O pisică care arată aproape ca un jaguar: descoperă pisica bengaleză! Petele de pe blana pisicii bengaleze sunt unice, la fel și coada lungă, trăsăturile fine și ochii mari. Arată chiar ca o pisică leopard! Ceea ce puțini știu este că, pe lângă caracteristicile fizice, pisica bengaleză este printre cele mai inteligente rase de pisici! N-o să poți copia cu ea la examene, dar vei simți cum se uită la tine când nu știi să rezolvi problema aia de matematică!

Pisica Bengal poate fi împărțită în câteva tipuri în funcție de filiație, de la cea mai apropiată de rasa sălbatică până la cea mai domestică. Află totul despre pisica bengaleză din articolul de mai jos!
 

Pisica Bengal: creată prin încrucișarea unui animal domestic cu unul sălbatic


Există câteva curiozități în spatele originii acestei pisici: rasa bengal a apărut în Asia din încrucișarea unei pisici domestice cu un leopard sălbatic. De aceea este cunoscută drept pisica care arată ca un leopard. Abia în anii 1960, rasa Bengal a venit în Occident, inițial în Statele Unite de unde s-a răspândit treptat în alte țări. Totul a început cu o femeie pe nume Jean Mill, care a dobândit o pisică leopard, numită științific Prionailurus bengalensis. Din „prea multă grijă” și ideea minunată de a-i da o pisică domestică să-i țină companie, a ieșit pisica domestică cu petele specifice.

În același timp în care Jean făcea asta, un om de știință pe nume Willard Centerwall încrucișa o pisică leopard cu o pisică domestică, dând naștere pisicii pe care o cunoaștem ca pisica bengaleză sau pisica Bengal. Ideea omului de știință a fost să creeze o pisică rezistentă la virusul FeLV (leucemie felină). Din aceste încrucișări, rasa de pisici Bengal poate avea specii cu o descendență mai apropiată de strămoși și altele mai îndepărtate, cu caracteristici mai domesticite. Cu diferitele tipuri de reproducere, unii și-au păstrat instinctele sălbatice mai prezente, iar alții au adoptat comportamentul tipic al unei pisici domestice. Prin urmare, astăzi putem clasifica pisica Bengal în diferite tipuri.
 

„Niveluri de pisică” Bengal. În funcție de gradul de „rudenie”, rasa are diferite tipuri


Rasa Bengal, ca și pisica Savannah, are și faze care indică încrucișarea ei, ținând cont că numărul 1 este cel care are cea mai mare rudenie cu leopardul sălbatic, iar 4 este cel mai îndepărtat. Această clasificare a pisicii Bengal este folosită pentru a determina comportamentul și cât de domesticită poate fi rasa Bengal, dar nu este o regulă!

De asemenea, prețul variază în funcție de tipul de pisică Bengal. Înainte de a cumpăra o pisică Bengal asigură-te că știi la a câta generație de „domestice” se află. Cu cât pisica este mai aproape de una sălbatică, cu atât valoarea ei crește. 

Bengal Cat F1 și F2

Pisica Bengal din generația F1 este foarte greu de găsit. Acest lucru se datorează faptului că leopardul sălbatic este acum considerat un animal aproape pe cale de dispariție. Acest nivel al rasei de pisici Bengal este cel mai strâns legat de leopard, așa că poate fi destul de agresivă dacă nu este „domesticită” corespunzător. În plus, unii proprietari de pisici Bengal de nivel 1 raportează că sunt independenți și că nu dobândesc „obiceiuri domestice”, cum ar fi folosirea cutiei cu nisip pentru pisici. Masculii din această generație sunt de obicei sterili.

Pisica Bengal F2, în schimb, ia naștere din încrucișarea unui F1 cu un alt F1, astfel încât rudenia sa cu leopardul este mai mică. Totuși, este o pisică care trebuie să treacă prin același proces de socializare. Femelele și masculii din generația F2 Bengal pot fi sterili. Pentru a avea o pisică Bengal F1 sau o pisică Bengal F2, este important să-i oferi un spațiu exterior, cu copaci, iarbă și alte atracții care îi permit să-și exprime cele mai sălbatice comportamente. Poți avea chiar și o pisică Bengal F2 în apartament, dar riști să nu te adaptezi tu la mediul pe care îl creezi pentru ea. Adică pisicile Bengal F1 și F2 nu sunt chiar pentru toată lumea.

Pisica Bengal F3 și F4

Pisicile bengale din generațiile F3 și F4 sunt deja mult mai docile decât primele două, deoarece sunt mai puțin înrudite cu leopardul sălbatic. Pisica Bengal F3 poate apărea din încrucișarea unui F1 cu un F2 sau a unui F2 cu un alt F2. Este întotdeauna important să întrebați crescătorul despre acest lucru atunci când achiziționați această felină. Pisica Bengal F4, pe de altă parte, este o încrucișare între un F3 și un F3 și este de obicei cea mai docilă dintre toate generațiile. La acest nivel al Bengalului, pisica este foarte asemănătoare cu o pisică domestică în ceea ce privește comportamentul. Prețul pisicii bengaleze F4 este cel mai acceptabil, pe lângă faptul ca este cel mai ușor de găsit.


 

Pisica Bengal: caracteristicile fizice marchează standardul rasei


Pisica care arată ca un tigru are unele caracteristici fizice care o diferențiază de Savannah, de exemplu. Pisica Bengal este considerată una dintre cele mai exotice rase de pisici existente datorită aspectului său unic. În cazul pisicii Bengal, dimensiunea contează! Este o pisică foarte lungă, care are între 30 și 45 de centimetri lungime, cântărește de la 3 kg la 9 kg și trăiește între 12 și 14 ani. Pe lângă mărime, pisica Bengal are și capul lung, dar nu lateral, ci înainte, spre bot: așadar, din profil, arată ca o pisică mai zveltă.

Ochii pisicii leopard sunt în mare parte clari, în tonuri de albastru și chiar verzui, dar se pot abate de la această colorare - totul depinde de încrucișarea care a dat naștere acelui Bengal. Pisica din această rasă, ca și pisica Angora, este grațioasă și delicată și are picioare lungi pentru a facilita mersul. Blana Pisicii Bengal este foarte scurtă, fină și strălucitoare, dar se poate simți aspră la atingere, datorită părului scurt. Este posibil să găsiți pisica Bengal în două culori de blană: galben și roșu, care seamănă cu leopardul însuși, și, de asemenea, în alb. În ambele tipuri de culori de pisică Bengal, pentru a menține standardul rasei este important ca pisoiul să aibă pe blană petele tradiționale, care merg de la cap până la coadă.
 

Comportamentul rasei Bengal poate varia în funcție de încrucișare.


Comportamentul rasei Bengal este greu de definit, deoarece există mai multe niveluri de încrucișare: cu cât este mai aproape de felina sălbatică, cu atât este mai puțin domesticită. Pisica arată ca un tigru, dar, în ciuda acestui fapt, are o relație bună cu oamenii și animalele. Este o rasă bună pentru familiile cu copii. Pisica bengaleză se înțelege foarte bine cu copiii intre 5 și 9 ani, având același nivel de energie și curiozitate ca ei. Pisica Bengal are un comportament „canin”: își urmărește stăpânii prin casă, se joacă cu mingi, îi place apa și acceptă mersul în lesă și poate fi dresată cu ușurință cu ajutorul unui profesionist care înțelege pisicile.

Deși pisica Bengal este un animal de familie, nu va accepta întotdeauna afecțiunea sau îmbrățișările tale. Nu-i plac mângâierile dese pentru că este foarte independentă, dar se poate apropia de stăpâni, să doarmă împreună în pat și chiar să se facă prezentă în cele mai diferite situații… cum ar fi atunci când stăpânul face baie.

Pisica Bengal nu este o pisică care respinge compania oamenilor sau a altor animale, așa că și câinii pot trăi bine cu această feline. Cu toate acestea, animalele mai mici care pot fi o pradă ușoară nu ar trebui să trăiască cu pisica. Chiar dacă este de „ultimă generație” (F4), poate prezenta instinctul natural de vânătoare. Prin urmare, evitați să aveți hamsteri, pești, iepuri, cobai și alte rozătoare și reptile în preajma pisicilor din această rasă. 


 

Pisica Bengal este una dintre cele mai inteligente și mai ușor de dresat


Rasa Bengal este considerată una dintre cele mai inteligente rase de pisici din lume! Originea pisicii leopard cu rădăcini sălbatice și domestice face ca animalul să posede o inteligență enormă. Din această cauză, pisica Bengal învață trucuri foarte ușor. Mai ales în stadiul de pui, această felină tinde să învețe comenzile rapid. Prin urmare, dresajul pisicilor din această rasă devine foarte ușor, deoarece acestea pot asimila comenzi din cele mai variate tipuri. Cu instinctul sălbatic foarte prezent, este și foarte independentă, curioasă și agilă, abilități care fac și mai ușoară învățarea. Pisica Bengal este atât de inteligentă încât până și comunicarea ei este diferită: are diferite tipuri de vocalizare care o ajută să comunice cu oamenii și alte animale, prin mieunături de pisică foarte caracteristice.
 

Rasa de pisici Bengal are nevoie de plimbări frecvente în aer liber


Pisica Bengal are instincte puternice legate de natura sa sălbatică. Prin urmare, au o dorință uriașă și au nevoie să frecventeze locurile în aer liber. Pisica Bengal adoră să alerge, să exploreze mediul înconjurător, să facă mișcare și să se cațăre în copaci și pe obiecte. Ea sunt atletică prin natura sa și trebuie să-și dezvolte energia în aceste medii. Astfel, proprietarul unei Pisici Bengal trebuie să asigure întotdeauna plimbări în aer liber pentru pisică. Are nevoie de un spațiu mare, cum ar fi grădini, parcuri și curți mai spațioase. În plus, merită să instalați un ecran de protecție pe ferestrele casei pentru a preveni blănoșii să încerce să evadeze în stradă.
 

Curiozități Bengal: pisica este plină de surprize pe care nici nu ți le poți imagina!


Pisica Bengal își primește numele ca referință la felina sălbatică care a dat naștere acesteia, Felis bengalensis.

În Statele Unite, vânzarea este interzisă în țară, întrucât are o pisică sălbatică în cadrul încrucișării care a dat naștere rasei. Din același motiv, rasa de pisici Bengal nu este acceptată de Asociația Crescătorilor de Pisici (ACF).

Rasa Bengal a fost recunoscută oficial abia în 1985. Acest lucru face ca rasa să fie una dintre cele mai recente înregistrate.

Femela tinde să fie mai puțin sociabilă și mai nervoasă decât masculul. Acest lucru face ca femela pisică Bengal să fie mai suspicioasă și mai puțin receptivă față de străini și poate chiar să adopte comportamente mai agresive.
 

Sănătatea pisicilor: rasa Bengal este predispusă la unele boli genetice


Pisicile Bengal sunt mult mai susceptibile de a avea boli genetice. Prezintă de obicei, în principal, probleme la nivelul mușchilor, oaselor, ochilor, inimii și neuronilor. Printre cele mai frecvente probleme de sănătate ale pisicii Bengal putem aminti:

  • displazie de șold
  • atrofie progresivă a retinei
  • regenerarea vederii
  • luxatia rotuliana
  • cardiomiopatie hipertropica
  • neuropatie distală
  •  

Îngrijirea pisicii bengaleze: rasa necesită o atenție specială


Blana de pisică Bengal:

Blana pisicii bengale nu necesită multă muncă. Are nevoie de o rutină săptămânală de periaj pentru a-și menține blana mereu hidratată, dar nu necesită multă îngrijire în afară de aceasta. De fapt, aproape că nu îi cade părul și produce o cantitate mică de Fel d 1, proteina care provoacă cel mai mult alergii la oameni. Prin urmare, pisica Bengal este considerată o pisică hipoalergenică. De asemenea, rasei îi place apa, așa că nu vor fi atât de multe dificultăți atunci când vrei să-i faci o baie.

Dinți și gheare de pisică Bengal:

Pisica Bengal are instinctul său sălbatic prezent, așa că în unele jocuri și activități mai intense, poate ajunge să rănească pe cineva sau pe ea însăși dacă unghiile sunt prea lungi. Prin urmare, pisicile Bengal trebuie să aibă la dispoziție stâlpi de zgâriere și jucării pentru a-și tăia unghiile și a-și consuma energia. În plus, pentru că îi place apa e destul de ușor de spălat pe dinți.

Hrana pentru pisici Bengal:

Deoarece pisica Bengal are o anumită tendință de a dezvolta unele boli, este important ca dieta să fie bine echilibrată pentru a asigura o sănătate și o imunitate mai rezistente. Încă de când e pui, această felină trebuie să aibă rutine regulate de hrănire și are nevoie de cantitatea potrivită de hrană. De asemenea, acordați atenție intervalului de vârstă. Pisicile bengaleze au nevoie de hrană specifică vârstei. 
 

Radiografia pisicii Bengal!


Dimensiune: Medie

Înălțime medie: 30 până la 40 cm

Greutate: 3 până la 9 kg

Blana: Scurt, fin si matasos

Culori: Galben și roșu sau alb, întotdeauna cu pete

Speranța de viață: 12 până la 14 ani


 

Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!