Pechinez – un caine afectuos si regal

Pechinez – un caine afectuos si regal
Origine si istoric

Pechinezul este o rasa de caini originara din China Antica, fiind cunoscuta de peste 4000 de ani, regasindu-se in picturi si sculpturile acelor timpuri. Numele provine de la fosta denumire a capitalei Chinei, Pekin, actuala Beijing. In China Antica acesti caini erau rezervati in exclusivitate palatului regal, fiind ingrijiti de eunuci, iar furtul sau vanzarea acestora erau pedepsite cu moartea. Era considerat un caine sacru. In anul 1860, in timpul razboiului opiumului, Orasul Interzis-Beijing a fost invadat de trupele inamice, imparatul si curtea sa au fugit, dar o matusa batrana a ramas care s-a sinucis ea fiind gasita inconjurata de 5 caini Pechinezi.

Trupele inamice au luat cei 5 caini si i-au oferit Ducesei de Wellington, Ducelui si Ducesei de Gordon, Richmond si Reginei Victoria a Marii Britanii. Toate exemplarele de Pechinez provin din acesti 5 caini. Mai mult din dovezile ADN aparute, pechinezul este una dintre cele mai vechi si stabile rase canine din lume, avand o gena ancestrala de lup.

Curiozitati:

-O legenda spune ca Pechinezul a trait in templul lui Buddha si avea ca misiune sa omoare micii demoni care existau in templu. Numai ca un caine de talia sa – mica a avut o inima foarte mare si nu a putut indeplini sarcina. 
-Cand Titanicul s-a scufundat, au supravietuit doar doi catei, iar unul dintre acestia a fost pechinez.





-Animalul de companie a lui Mickey Mouse, Pluto a avut a o iubita pe care o chema Fifi si era pechinez
-Fiica lui Theodore Roosevelt a avut un care era era, evident, pechinez.

Personalitate

Datorita istoriei sale acest caine are un orgoliu mai mare decat el insusi, dar in acelasi timp este in general plin de afectiune. Este un caine inteligent, vioi, curajos, increzator in sine, independent, demn, jucaus Pechinezul prefera compania adultilor, desi va tolera si copii care ii respecta demnitatea-nu il deranjeaza mai ales cand doarme.
Este un caine istet, independent, care poate sta singur in apartament fara probleme. Este incapatanat in diferite momente si jucaus cu cei care ii sunt deja prieteni. Mai mult decat atat este un caine afectuos si credincios stapanului, insa chiar rautacios cu strainii. Nu are probleme cu alti caini sau alte animale din gospodarie.

Ingrijirea si hrana Pechinezului

Blana acestui caine trebuie periata si pieptanata frecvent mai ales in locurile unde se poate incalci (abdomen, picioare, articulatiile picioarelor, urechi) intrucat ghemurile de blana pot deveni dureroase si pot duce la infectii de piele serioase. Este nevoie sa-i invatati de mici cu periatul pentru a nu avea probleme cand vor fi mari.





Trebuiesc ingrijite cutele de pe fata pentru a nu se infecta, trebuiesc mentinute urechile curate si taiat parul in exces dintre pernutele de la picioare. Scurtarea unghiilor ar trebui sa se faca o data la doua-trei saptamani in jurul pernutelor astfel incat sa nu aiba dificultati in atingerea podelei. De asemenea, este important sa cureti glandele anale ale pechinezului si orice semn de scurgere sau miros trebuie sa fie eliminate.
Acest caine poate fi tuns scurt, dar acest lucru presupune in continuare ingrijire profesionala.
Avand in vedere ca Pechinezul este o rasa formata exclusiv pentru a fi animal de companie, trebuie sa traiasca in casa si nu afara. Cu fata sa turtita, acest caine este sensibil la temperaturile ridicate si poate fi usor afectat de socul termic daca nu este tinut in locuinte cu aer conditionat.





Hrana unui pechinez trebuie sa fie si de calitate. Una dintre plangerile stapanilor de pechinez este ca acest catelus este un mancator agitat si pofticios, insa uneori intra in greva foamei. Totusi, un pechinez este un caine destept si stie cat sa stea in greva si in cat timp vei ceda tu unei asemenea manifestari. Daca ii dai cainelui tau pui la rotisor si legume, acesta va fi foarte incantat.
Daca incerci sa faci o amestecatura uscata de ingredient pentru mai multe saptamani, s-ar putea ca pechinezul sa-si dea seama de acest lucru si sa intre din nou in greva foamei, insa merita sa incerci. Daca alegi mancare din comert, e bine sa fie taiata marunt, pentru ca avand dintii mici, le este greu sa mestece bucati mari. Si veti putea observa ca nu-I plac conservele.

Dresaj

Pechinezul, este un caine cu o greutate de maxim 14 kg, va pasi cu un aer regal in parc si se va juca cu jucarii in casa. In esenta este un caine cu activitate redusa. Exercitiile fizice ii vor face bine, deci incercati sa-I oferiti zilnic ocazia de miscare. Rezistati tentatiei sa purtati pechinezul peste tot pe unde mergeti sis a-l scoateti mereu din necazuri – lasati-l sa fie un caine adevarat. Va fi mai fericit si mai docil datorita acestui lucru. 





In timp ce natura curajoasa, dar nostima a Pechinezului pot face din acesta un companion ideal pentru familie in circumstantele potrivite, poate sa nu fie rasa de caine potrivita pentru familiile cu copii mici intrucat fiind de dimensiuni mici acestia pot fi usor raniti intr-o joaca prea brutala sau se pot repezi la copil, daca se sperie.

Desi este un caine inteligent, latura independent si incapatanata predomina. El alege cine este “seful”. Totusi cu un dresaj ferm, consecvent, fara a fi aspru ci mai curand incurajator, fara a-l pedepsi cand greseste (in caz contrar se poate inchide in sine) poate fi invatat cateva reguli de conduita. Pechinezului ii plac mai mult laudele decat sa-I fii sef. 
O plimbare in jurul unui cerc in timpul dresajului este o modalitate buna pentru a-si manifesta atitudinea regeasca. A sari prin inele sau sa alerge pe piste este mult sub demnitatea unui pechinez. Prefera sa se uite decat sa participle la o asemenea activitate fizica. Consistenta si laudele constituie metoda cea mai buna pentru a dresa un pechinez. O voce linistitoare si un comportament calm este ceea ce ii place pechinezului.

Sanatate si puncte vulnerabile

Cea mai serioasa problema de sanatate este insuficienta cardiac (sindromul respirator brahicefalic) ce duce la deces. Pechinezul mai poate avea afectiuni ale ochilor (inclusiv ochi uscati, glaucom si atrofie retiniana progresiva) si alergii ale pielii. Este susceptibil la raniri ale spatelui si coloanei vertebrale, luxatie patelara (situatie in care articulatia genunchiului se deplaseaza din pozitia normala).

 Un pechinez este foarte bun in a va oferi companie de calitate si a va iubi!
 
Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!