Orice stapan de caine cu siguranta si-a pus intrebarea – care este cantitatea de blana pe care ar trebui sa o piarda cainele?
Cainii din rasa Newfoundlands, Border Collie, Beagle, Labrador Retriever sau Pekinez au tendinta de a naparli mai mult si mai des in timp ce alte rase (Poodle sau Border Terrier) pierd o cantitate mai mica de blana. Sunt anumite rase de caini care isi schimba blana in functie de sezon in timp ce altele naparlesc pe tot parcursul anului. Acest proces depinde in mare masura de tipul de blana al cainelui. Exista doua tipuri de blana – in strat unic si in dublu strat. De exemplu un Golden Retriever are o blana in dublu strat iar acesta naparleste constant, de-a lungul anului.
Cainii care naparlesc in functie de sezon au tendinta de a pierde o cantitate mai mare de blana toamna sau primavara. Acest fenomen este declansat de procesele bio-chimice ale organismului – primavara textura blanii se modifica devenind mai fina pregatind astfel animalul pentru vara in timp ce toamna aceasta va deveni mai compacta si bogata pentru a apara corpul de frig.
Exista si unele cauze care stau la baza naparlirii in exces. Acestea sunt:
- Cainele care experimenteaza stress sau anxietate poate suferi o trauma la nivel emotional care are ca rezultat, printre altele pierderea blanii
- Anumite probleme ale pielii (dermatite, eczeme) duc la pierderea parului sau chiar la aparitia portiunilor unde pielea devine vizibila
- Bolile autoimune
- Alergiile si fluctuatiile hormonale
- Infectii cu diverse tipuri de ciuperci
- Cancer si probleme gastrointestinale
- Anumite medicamente, tipuri de hrana pot declansa reactii de iritatie ale pielii
Tipuri de perii de blana in functie de rasa:
Alegerea unei perii potrivite este foarte importanta mai ales daca animalul dvs. de companie are tendinta de a naparli des.
In acest sens cainii se impart in 2 categorii – cei cu blana lunga si cei cu blana scurta.
1. Cainii cu blana lunga
In aceasta categorie vom lua in calcul cainii cu blana in dublu-strat. Acest tip de blana este alcatuit dintr-un strat superior (fire de par mai aspre, cu textura mai groasa) si stratul inferior (alcatuit din par fi si moale care protejeaza practic pielea). Cainii cu acest tip de blana (Pomeranian, Collie etc.) au nevoie de un instrument special de periere care sa poata patrunda pana la stratul pufos si sa elimine firele de par cazute.
Cainele are nevoie de un timp necesar acomodarii cu acest proces – veti incepe sa periati blana la nivel superior apoi veti continua cu miscari mai ample. Procesul se repeta pana observati din ce in ce mai putin par in perie. In timpul perioadelor de naparlire intensa puteti folosi si o perie cu dinti mai rari si un descalcitor. Acestea au functii diferite dar va ajuta sa indepliniti cu succes procedura de periere. Perierea trebuie realizata in directia cresterii firului de par si in cea opusa. Este nevoie sa utilizati o presiune moderata pentru a nu leza pielea animalului.
2. Cainii cu blana scurta
Cainii cu blana scurta au nevoie de instrumente specifice pentru toaletare. De exemplu animalele din rasa Beagle sau Pug naparlesc mai des. Pentru a elimina firele de blana este nevoie sa utilizati o perie medie, din par natural sau chiar o manusa de periat. Mai intai periati blana in directia opusa cresterii parului pentru a colecta firele de par apoi periati in directia cresterii parului pentru a-l indeparta. Repetati acest proces de cateva ori pentru a elimina tot parul cazut si a distribui uniform uleiurile naturale ale pielii pe blana ramasa. Daca utilizati o manusa folositi o miscare circulara, in directia cresterii parului pentru a curata blana. Repetati procedura de mai multe ori mai ales in perioadele de naparlire.
Chiar daca este un caine cu blana scurta sau lunga naparlirea in exces este un fenomen neplacut. In momentul in care alegem sa adoptam sau sa cumparam un animal trebuie sa ne asumam si acest aspect. Este necesara o atentie suplimentara si efort in ceea ce priveste gestionarea procesului de naparlire. In paralel cu toaletarea cainelui trebui sa acordati atentie si urmatoarelor aspecte:
- Mancarea – animalul poate naparli in exces daca hrana nu ii asigura o cantitate suficienta de vitamine si minerale. Orice carenta in acest sens poate avea un impact negativ nu numai asupra blanii ci si a starii generale de sanatate a animalului. Alegeti o mancare de calitate superioara ce are ca ingredient principal carnea.
- Lipsa anumitor nutrienti – acizii grasi omega-3 sunt extrem de importanti atunci cand vine vorba de sanatatea pielii si blanii animalului. Asigurati-va ca hrana acestuia contine o cantitate suficienta – in caz contrar adresati-va medicului veterinar pentru a va recomanda suplimente.
- O cantitate insuficienta de apa – asigurati cainelui apa proaspata mai ales vara. Animalele au tendinta de a suferi de sete in cazul in care apa nu le este pe plac. Deshidratarea conduce la pierderea blanii si uscarea in exces a acesteia.
Este necesara o vizita la medicul veterinar daca observati ca animalul pierde mai multa blana decat in mod obisnuit. Acesta va ajuta sa identificati cauza si va poate recomanda tratamentul potrivit.