Lapte formulă pentru pisici: ce este și cum îl dați unei pisici nou-născute

Lapte formulă pentru pisici: ce este și cum îl dați unei pisici nou-născute

Dacă ați adoptat sau salvat recent un pisoi, cu siguranță aveți (cel puțin) câteva întrebări despre cum să-l hrăniți în primele zile de viață. Pisoiul nou-născut are o sănătate destul de delicată și nevoie de îngrijire deosebită. Pe lângă asigurarea unui loc călduț în care să se simtă protejat, noul stăpân trebuie să fie atent și la hrana puiului. Alegerea ideală ar fi chiar laptele matern, dar în cazurile de abandon de multe ori acea legătură nu mai există. Soluția alternativă este laptele „artificial” care îl ajută pe pisoi să se dezvolte în acele prime zile.

Când ai nevoie de lapte formulă pentru pisoi?

În toate cazurile în care puiul nu poate avea contact cu mama, laptele formulă va fi recomandarea medicului veterinar. În aceste momente, mulți stăpâni caută alte soluții, precum laptele de casă pentru pisici nou-născute. Cu toate astea, chiar și rețetele de casă trebuie prescrise de un medic veterinar care va verifica necesarul de nutrienți pentru blănos. De fapt, ideal este să căutați un ONG sau adăpost unde să găsiți o „mamă de lapte” pentru pisoi și niciodată să nu îi dați laptele „standard” cu care suntem noi obișnuiți din supermarketuri. Laptele pe care noi suntem obișnuiti să-l consumăm s-ar putea să aibă efecte neplăcute pentru puiul de pisică.

Laptele formulă pentru pisici e o variantă creată pentru a satisface nevoile nutriționale ale animăluțului. Este un înlocuitor al laptelui matern și va oferi nutrienții și vitaminele necesare dezvoltării sănătoase. Ușor de preparat, de obicei este suficient să diluați pulberea în apă rece sau călduță. Monitorizarea veterinară este necesară pentru a te asigura că faci cele mai bune alegeri atunci când vine vorba de hrănirea puiului în toate etapele lui de dezvoltare.

Cum să hrănești un pisoi. Provocarea absenței mamei feline

Când subiectul este cum să hrănești pisoii abandonați, cantitatea zilnică de lapte formulă trebuie validată cu un medic veterinar. În general, pisoii consumă până la 30 de ml de lapte formulă la fiecare trei ore. Asta înseamnă că puii de pisică trebuie hrăniți de 4 ori pe zi. Pentru a compensa absența mamei feline, stăpânul trebuie să-i ofere biberonul potrivit. Dacă nu aveți la îndemână un biberon special, seringa poate ajuta pe termen scurt. Totuși, recomandarea este un biberon pentru că sticla este de obicei mai mică iar dozajul se face perfect cu ajutorul gradației exterioare. 

Modul corect de a hrăni un pisoi cu lapte este destul de simplu, dar trebuie să fii atent. Pregătiți laptele formulă după instrucțiunile producătorului și „serviți-l” pisoiului la o temperatură între 37 și 39 de grade Celsius. Nu strângeți de biberon pentru că pisoiul va suge lichidul ca de la mamă. Când dă semne că ar putea fi sătul, vă puteți opri puțin și observați dacă trebuie să continuați. 

Cum hrănești un pisoi nou născut? 

În cazul pisoilor nou-născuți și abandonați îngrijirea trebuie să fie de două ori mai atentă. Aveți nevoie de mult mai multă afecțiune și delicatețe în îngrijirea lui. Pregătiți-i un loc călduț cu pături și pregătiți-i lapte cu toată grija. Trecerea la alte alimente se face de obicei din a doua lună de viață și este, de preferință, supravegheată de un medic veterinar care vă va indica cele mai bune surse de hrană, fie cu pliculețe, hrană pentru pui sau hrană pentru pisici.

Atunci când chiar ai nevoie de soluții alternative

Mulți factori pot împiedica alăptarea naturală a puilor de pisică. O pisică poate avea șase mameloane și poate naște opt pisoi. În astfel de situații unii pisoi nu se vor putea alimenta normal. În alte cazuri mama nu poate alăpta din cauza dezvoltării unor probleme de sănătate după fătare care să ducă la respingerea pisoilor. De obicei poate fi vorba despre metrită sau mastită la pisici. Ambele sunt afecțiuni inflamatorii care fac imposibilă alăptarea și pot provoca dureri pisicii mamă. Acestea pot fi prevenite printr-o igienă atentă la naștere. În cazurile grave de mastită, unde cauza poate fi bacteriană, este necesar să mergeți la medicul veterinar pentru a evita agravarea. Eclampsia felină poate afecta de asemenea mama și se întâmplă atunci când pisica alăptează și apoi nu poate înlocui pierderea de calciu. Această boală apare în primele săptămâni de după naștere și este percepută în comportamentul pisicii mame care va prezenta disconfort și slăbiciune constantă. În aceste condiții, pisica nu va fi capabilă să alăpteze cu succes pisoii.

De la mamă la pisoi: importanța laptelui matern felin pentru pisoi

Ca și în cazul nostru, al oamenilor, pisica care alăptează creează și întărește legătura afectivă cu puiul. Această legătură afectivă este extrem de importantă și va influența comportamentul pisoiului nou-născut pe tot parcursul vieții. Cu toate acestea, se poate întâmpla ca pisica să nu poată realiza această legătură, fie din cauza respingerii, a sănătății, a morții postpartum sau a fost separată de așternutul ei. Dar, în condiții normale, este esențial ca alăptarea să aibă loc cel puțin în primele patru săptămâni de viață ale puilor de pisică.

„Mamele” feline produc, de asemenea, colostru, cunoscut drept primul lapte pe care o mamă îl produce pentru fătul ei. Bogat în mai mulți nutrienți, este important în primele hrăniri deoarece tocmai din colostru puiul primește anticorpi (imunoglobuline) care îi va întări sistemul imunitar și îi vor pregăti alăptarea organismului împotriva infecțiilor. Pe lângă pisoi, dacă este posibil, tutorele ar trebui să fie preocupat și de sănătatea mamei. În acest moment este bine să investiți în multă apă și hrană de calitate pentru ca ea să se refacă și să alăpteze sănătos. Ulterior, se recomandă castrarea pentru a evita „aglomerarea” culcușului.


 

Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!