Importanta vaccinarii cainilor

Importanta vaccinarii cainilor
Vaccinurile contribuie la prevenirea unor boli contagioase si uneori fatale. Unele vaccinuri sunt obligatorii, in timp ce altele sunt doar recomandate. 
In momentul in care se naste un caine, prin colostru ( laptele matern) el primeste anticorpii care il protejeaza in primele saptamani de viata.
Incepand cu varsta de 6 saptamani se incepe vaccinarea impotriva bolilor infectioase.

Schema de vaccinare pentru caini

Prin vaccinare, cainii sunt expusi unei doze de virus sau bacterii cauzatoare de boli, iar sistemul lor imunitar raspunde prin a produce anticorpi care ii vor apara pe viitor. Atunci cand catelul este vaccinat i se va administra o doza foarte mica de virusuri sau bacterii cu structura modificata, astfel aceste particule inofensive generand raspunsul imun dupa vaccinare. Aceasta va stimula sistemul imunitar al catelului, pentru ca acesta sa dezvolte anticorpi specifici virusului sau bacteriei respective. Virusurile sau bacteriile folosite in vaccinuri sunt, cel mai adesea, moarte sau inactivate, ceea ce inseamna ca, in general, nu pot cauza bolile respective.

Schema de vaccinare va fi intotdeauna stabilita numai de catre medicul veterinar, care trebuie sa tina cont de nevoile fiecarui caine in parte. Informeaza medicul veterinar de asemenea de unde ai achizitionat puiul de catel sau daca intentionezi sa calatoresti in afara tarii cu catelul si comunica-I toate activitatile la care participa acesta, precum expozitiile canine sau evenimentele sportive.





In general se recomanda ca primul vaccin (polivalent sau monovalent) sa se realizeze cand puiul are 6 saptamani, cand anticorpii obtinuti pana atunci din laptele matern nu isi mai indeplinesc rolul. Cainele trebuie deparazitat intern cu 2 saptamani inainte pentru ca vaccinul sa isi faca efectul. Vaccinul se va repeta la varsta de 8 saptamani-bivalent, 10 saptamani-trivalent si 12 saptamani-polivalent si antirabic. In unele cazuri, conform sfaturilor medicului veterinar schema de imunizare va continua pana la varsta de 4 luni-16 saptamani. In tot acest timp, si dupa aproximativ 10-14 zile de la ultima vaccinare, este recomandat sa nu lasi cainele sa intre in contact cu mediul exterior-fara plimbari pe afara si mai ales sa ia contact cu alti caini pentru ca exista riscul de imbolnavire.

O schema obisnuita de vaccinare este alcatuita din urmatoarele secvente:

-la 7-9 saptamani: jigodie, hepatita infectioasa, parvoviroza – cu toate acestea vaccinarea poate incepe mai devreme in cazul in care catelul se afla intr-un mediu cu grad ridicat de risc.

-la 11-13 saptamani rapel pentru cele 3 vaccinuri anterioare plus rabie si leptospiroza

-la 15-17 saptamani rapeluri pentru rabie si leptospiroza

-la 15 luni rapeluri pentru toate vaccinurile de mai sus.

Vaccinurile obligatorii sunt cele care previn:

–Jigodia– aceasta boala poate avea mai multe forme, ceea ce ingreuneaza diagnosticarea. In general se manifesta prin febra, probleme respiratorii-rinita sau pneumonie bronsica, probleme digestive-gastroenterita, probleme ocular, cutanate sau nervoase, putand fi, adesea, fatala.

–Hepatita canina– simptomele pot varia, de la febra usoara si congestia mucoaselor si pana la varsaturi, icter, dilatarea stomacului, depresie, reducerea numarului de globule albe, dureri hepatice si hepatita severa.





–Parvoviroza canina– este extrem de contagioasa si ataca sistemul gastrointestinal, ducand la pierderea apetitului, varsaturi, febra, si adesea diaree severa cu sange. Deshidratarea extrema poate aparea rapid si poate fi fatala in 48-72 de ore.

–Leptospiroza– este o boala zoonotica, cauzata de bacterii transmise prin urina rozatoarelor, putand afecta oamenii si anumite animale. La caini, simptomele include febra, varsaturile, durerile abdominale, diareea, pierderea apetitului, slabiciunea severa si letargia, rigiditatea, icterul, durerile musculare, infertilitarea si insuficienta renala – cu sau fara insuficienta hepatica.

Vaccinurile recomandate sunt cele care previn:

–Rabia – o boala fatala pentru caini si oameni, caracterizata de obicei prin mersul nesigur, dureri ale gatului, salivare excesiva si, in unele cazuri, convulsii ale muschilor faciali. Deseori, se observa un comportament neobisnuit de agresiv sau muscatura urmata de refuzul de a slabi maxilarele.

–Tusea de canisa– aceasta este o boala contractata de caini prin contactul cu alti caini, de exemplu in pensiunile canine sau in timpul expozitiilor canine. Boala poate cauza tuse severa, care poate fi mai mult sau mai putin grava, in functie de varsta si de starea generala de sanatate a cainelui.

Nu se vaccineaza cainii bolnavi, cu o greutate sub medie sau femelele gestante. Dupa terminarea schemei de vaccinare initiale, pentru sanatatea cainelui, este necesara administrarea unui vaccin polivalent si antirabic anual. Mai exact, acest vaccin anual trebuie sa contina urmatoarele rapeluri: jigodie, hepatita infectioasa si parvoviroza.





Cainii din rasele Amstaff, Rottweiler si Golden Retriever sunt mai sensibili in fata parvovirozei canine. In Romania, cele mai raspandite boli intre patrupedele canine sunt jigodia si parvoviroza. De aceea vaccinurile reprezinta un avantaj major in prevenirea imbolnavirii cainelui si a prelungirii vietii.

 Riscurile vaccinarii la caini:

-dupa ce cainele a primit injectiile va trebui sa luati in calcul ca este important sa-I asigurati odihna catelului, deoarece sistemul sau imunitar va fi mai solicitat decat in mod normal.
-se poate ca vaccinul sa nu aiba o eficienta de 100%. Unii caini, desi vaccinati, pot fi afectati de boala pentru care au fost imunizati.
-eficienta vaccinurilor se bazeaza pe schema de vaccinare, istoricul medical al cainelui si producatorul vaccinului
-cainii pot dezvolta reactii alergice sau afectiuni neurologice- inflamarea creierului
-poate exista discomfort in locul injectarii sau inflamarea tesutului insotita de o senzatie dureroasa
-febra scazuta
-lipsa apetitului si a energiei
-diaree
-probleme respiratorii

In Romania, legislatia in vigoare impune obligatoriu vaccinarea antirabica ce trebuie facuta la toti cainii incepand cu varsta de 3 luni, si bineinteles repetata anual. Pentru efectuarea acestui vaccin este obligatoriu microciparea catelului si inregistrarea acestuia in RECS( Registrul de Evidenta al Cainilor cu Stapan). De asemenea, pentru a parasi tara impreuna cu catelul dumneavoastra, acesta trebuie sa aiba vaccinul antirabic valabil si efectuat cu minim 3 saptamani inainte de iesirea din tara.

Va dorim sa aveti patrupezi sanatosi si voiosi.





 
Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!