Importanta igienei orale a cainelui tau

Importanta igienei orale a cainelui tau
Sanatatea animalului de companie trebuie abordata din punct de vedere holistic. O problema care apare uneori la nivel fizic este suma unor dezechilibre interne sau a unor aspecte neglijate legate de ingrijire. Igiena orala reprezinta un domeniu trecut cu vederea dar de cele mai multe ori are un impact considerabil asupra sanatatii si a starii generale de bine a cainelui dvs.
Ignorarea sistematica a unor aspecte aparent banale genereaza pe termen lung o serie de disfunctionalitati in ceea ce priveste sanatatea organismului.
Nevoile animalelor de companie se aseamana cu nevoile de baza ale omului: hrana de calitate, igiena corporala si activitate fizica.

Se poate determina sanatatea orala tinand cont de anumiti indicatori si de structura cavitatii orale – cei 42 de dinti ai cainelui trebuie sa fie intacti, fara placa bacteriana sau tartru. De asemenea, limba trebuie sa fie umeda, fara umflaturi sau crapaturi iar gingiile de culoare roz sau cu nuanta de negru, in functie de rasa animalului.

Potrivit Asociatiei Veterinarilor majoritatea cainilor prezinta simptome mai superficiale sau avansate ale bolii parodontale si se subliniaza faptul ca parodontoza debuteaza incepand cu varsta de 3 ani. Ca stapani de animale este nevoie sa acordam o mare atentie evaluarii constante a sanatatii acestora si sa ne informam indeosebi cu privire la masurile de preventie. 

Boala parodontala se manifesta prin pierderea dintilor, respiratie neplacuta a animalului (halitoza – apare atunci cand bacteriile se inmultesc excesiv) si, in cazuri mai grave modificarea structurii maxilarului si ingreunarea masticatiei hranei.
Unul din primele semne ale parodontozei este respiratia neplacuta. Aceasta este asimilata de multe ori unei normalitati, fiind considerata o caracteristica a animalului.

Boala parodontala poate contribui la declansarea unor probleme serioase de sanatate si de aceea este esential sa acordam o atentie sporita evaluarii constante si sa sustinem formarea obiceiurilor sanatoase care sa fie incluse in rutina de ingrijire a cainelui. 

In cazul in care problemele orale ale animalului sunt ignorate sau le este diminuata importanta pot aparea abcese dureroase, inflamatie si sangerarea gingiilor (gingivita), chisturi sublinguale, incapacitatea de masticatie a hranei si modificari structurale ale maxilarului. Infectia prezenta in corp se poate localiza cu usurinta la nivelul diferitelor organe culminand cu boli cardiovasculare, infarct, probleme ale rinichilor si ficatului
Rasele mai mici de caini prezinta un risc mai crescut in ceea ce priveste retractia gingivala, formarea tartrului si pierderea dintilor in timp ce rasele de talie mare prezinta un risc crescut de fractura dentara datorat masticatiei mai agresive. Acestea pot reprezenta baza viitoarelor probleme orale cum ar fi infectiile, caderea dintilor si gingii inflamate.  

In continuare va prezentam cateva sugestii care va vor ajuta sa-i oferiti cainelui o ingrijire orala de calitate:

1. Perierea dintilor
Nevoile de igiena ale cainelui sunt asemanatoare cu cele umane iar un periaj regulat al dintilor este o metoda excelenta de a preveni depunerea tartrului si formarea placii bacteriene. Poate parea dificil sa adoptati acest obicei si, mai ales, sa-l antrenati pe cainele dvs. sa fie cooperant. Pe de alta parte aceasta poate deveni o activitate uzuala asemanatoare scurtarii unghiilor si igienizarii urechilor. Primul pas in acest sens este achizitionarea unei paste de dinti speciale pentru caini. Va fi nevoie de o atentie sporita in ceea ce priveste aceasta alegere. Pasta de dinti destinata igienei orale umane contine ingrediente toxice pentru animale. Pe piata se gasesc diferite marci de pasta de dinti special produse pentru animalele de companie astfel incat aceasta sa fie acceptata mai usor. Producatorii folosesc arome variate si gusturi atractive cum ar fi cel de pui sau vita. Periajul poate fi insa realizat doar cu apa.

Al doilea produs recomandat este o periuta speciala de dinti destinata anatomiei maxilarului cainelui care este creata din materiale compatibile cu structura orala a animalului.
De asemenea puteti achizitiona si o periuta mobila pe care o puteti atasa degetului dvs. inlesnind astfel procesul igienizarii.
Pe piata exista si servetele dedicate igienei orale. Daca va confruntati cu opozitia vehementa a cainelui in ceea ce priveste realizarea periajului puteti utiliza servetelele dezinfectante care ajuta la eliminarea placii bacteriene. Beneficiile utilizarii acestei metode sunt: facilitatea igienizarii, reducerea anxietatii si nivelului de stres al animalului.

Recompensele speciale ajuta la eliminarea placii bacteriene, a tartrului si mentinerea sanatatii orale. Este necesar sa acordam o atentie sporita marimii acestora si sa ne asiguram ca animalul mesteca cel putin cateva minute acest produs. De asemenea este recomandat sa observam care sunt recompensele preferate pentru a sustine procesul de curatare orala. Exista o gama variata de produse pe piata, diferite arome din care puteti alege si veti putea gasi, cu siguranta, un produs pe placul cainelui dvs.

Aceste produse sunt create tocmai cu scopul de a facilita igiena, de a nu stresa inutil animalul. Enzimele prezente in compozitie au rolul de a sustine procesul natural de curatare a cavitatii orale. Aceste produse sunt dedicate exclusiv eliminarii tartarului si a placii bacteriene. In cazul in care animalul prezinta deteriorarea dintilor si maselelor este necesara vizita la medicul veterinar.
Recompensele dedicate sanatatii orale nu inlocuiesc periajul dentar insa sustin sanatatea orala.

2. Nutritia pentru sanatate orala
Exista doua categorii de hrana pentru caini – uscata si umeda. Cand vine vorba de dieta recomandata unei bune sanatati orale medicii veterinari recomanda folosirea hranei uscate. 
Boabele crocante, imbunatatite cu vitamine pot fi o alegere excelenta in acest sens. Un aspect important de care trebuie sa tinem cont este ca utilizarea exclusiva a hranei umede contribuie la acumularea placii gingivale. De aceea trebuie sa includem in dieta animalului ambele tipuri de hrana in functie si de planul de nutritie urmat.
Indiferent ca este vorba de un stadiu incipient sau avansat al bolii parodontale trebuie sa apelam la medicul veterinar pentru a primi recomandari de tratamente si proceduri necesare. Vizita la medicul veterinar pentru evaluarea sanatatii orale se va face o data pe an iar acesta poate realiza o igienizare profesionala a cavitatii orale. Grija si atentia constanta in ceea ce priveste sanatatea animalului ajuta la eliminarea, pe cat posibil a complicatiilor legate de sanatate. Putem rasplati iubirea neconditionata si loialitatea cainelui acordand atentie sanatatii sale. 

8 activitati pe care cainele tau le va adora 
Privim animalele si intelegem ca viata este frumoasa si simpla. Comportamentul lor, iubirea si devotamentul oferite neconditionat oamenilor ne face sa le privim cu admiratie. Dorim tot ce e mai bun pentru ele si ne straduim sa le oferim si noi, pe cat se poate o viata buna – hrana de calitate, un spatiu de somn confortabil si vizite regulate la medicul veterinar.
Intr-o zi in viata noastra isi face aparitia un catel – fie ca este adoptat sau cumparat vom incepe alaturi o noua etapa in viata. Alaturi de aceasta faptura vom experimenta responsabilitati, momente de intimitate, prietenie, bucurie si amuzament. Un caine este un prieten pe viata, care ofera neconditionat devotament si iubire dar rolurile sale nu se opresc aici. Poate fi cel mai bun partener de calatorie, agent de paza sau terapeut. Este un izvor de energie si buna dispozitie.

Viata actuala, urbana, de zi cu zi este plina de responsabilitati si to-do list. Ne pierdem in sarcinile pe care le avem de rezolvat si de multe ori ignoram cainele nostru. O simpla plimbare nu este suficienta pentru prietenul nostru necuvantator. isi doreste si atentie, joaca, comunicare. De aceea am creat aceasta lista de activitati care il vor umple de bucurie pe catelul tau iar pe tine te vor ajuta sa te relaxezi si sa te bucuri alaturi de el de experienta momentului.

1. O plimbare complexa in parc si un tur al orasului
Nevoie de miscare a cainelui este naturala si trebuie indeplinita. Viata inseamna miscare iar pentru un animal aceasta face parte din existenta sa. Domesticirea animalului a venit la pachet cu unele dezavantaje pentru el in primul rand limitarea activitatii fizice. in salbaticie animalele alearga, adulmeca hrana in mod constant si se joaca. Noi putem sa ii oferim un spatiu cat mai natural de manifestare cum ar fi parcul iar plimbarea de zi cu zi ar fi de dorit sa fie presarata cu diverse miscari: plimbare la pas, alergare. in una din zile propune-ti sa pleci intr-o excursie de explorare a orasului. Aceasta va hrani curiozitatea, dorinta de miscare si explorare a animalului iar pe tine te poate ajuta sa descoperi noi cladiri si privelisti interesante pe care nu le-ai remarcat. 

2. O zi de rasfat
O vizita la cabinetul medicului veterinar se poate transforma si intr-o zi de rasfat. Poti combina utilitatea (de ex. toaletarea) cu un tratament exclusivist cum ar fi o sesiune de aromaterapie, o masa gourmet sau masaj. Exista cabinete veterinare care ofera o oferta generoasa de servicii dedicate animalelor de companie iar unele dintre acestea sunt special concepute pentru rasfatul cainelui.

3. O pagina dedicata cainelui tau pe o retea de socializare Facebook sau Instagram
Ce poate fi mai amuzant si mai placut decat sa revezi amintiri cu catelul tau? Vacante, excursii, petreceri si reuniuni de familie, manifestari ale acestuia de bucurie, pozitii amuzante de somn sau expresii faciale pline de inteles – toate aceste iti vor aduce mereu aminte de binecuvantarea de a face parte din viata ta. Plus ca vei avea ocazia sa te imprietenesti si cu alti iubitori de animale si puteti impartasi informatii.

4.  Excursie la munte sau la mare
Legatura profunda dintre animale si natura este un aspect pe care noi oamenii nu il intelegem deplin.  La munte sau la mare cainele nostru va manifesta multa bucurie si va avea un nivel crescut de vitalitate. Nevoile lui de explorare, de miscare neingradita, libera vor fi satisfacute. O excursie la mare ii va oferi bucuria inotului si a unei plimbari pe plaja in timp ce muntele cu flora si fauna sa va fi spatiul potrivit pentru explorare. Un picnic in aer liber va fi un bonus atat pentru tine cat si pentru el.

5. O jucarie preferata
Se stie ca animalele au preferinte in ceea ce priveste jucariile si activitatile de joaca asemeni oamenilor. De aceea o iesire in natura poate fi o ocazie excelenta pentru cainele tau de a se bucura de joc. Va fi mai mult decat fericit sa alerge liber. 

6. Un joc cu recompense
Cainele devine mult mai atent cand vine vorba de recompense. Implicarea acestuia in acest joc ii va alimenta dorinta de explorarea cu ajutorul mirosului ceea ce ii va stimula abilitatile naturale. il poti incuraja sa le gaseasca iar de fiecare data cind va reusi e necesar sa-l lauzi pentru a capata incredere in el. Cu timpul jocul poate deveni mai complex. tie iti va stimula creativitatea si imaginatia in ceea ce priveste crearea acestui nou traseu iar el va fi bucuros ca isi va folosi cu scop abilitatile naturale cum ar fi adulmecarea hranei. 

7. Invata-l noi trucuri
Cainii sunt receptivi si foarte inteligenti. Capacitatea lor de invatare le permite sa asimileze constant informatii. Cu ajutorul unei practici sustinute cainele poate dobandi noi abilitati si trucuri. Aceasta poate fi o activitate ce presupune un consum energetic din partea ta dar satisfactiile vor fi pe masura. Pe parcursul acestui proces de dresaj este nevoie sa apelezi constant la recompense care vor marca fiecare lectie invatata. De asemenea poti antrena cainele sa participe la o cursa cu obstacole. Aceasta va fi o experienta placuta atat pentru tine cat si pentru caine si va fi o oportunitatea de a imbunatati legatura cu acesta.

8. Reuniune de familie
Ca si oamenii, cainii sunt animale sociale care se bucura de compania semenilor. Vacantele si reuniunile de familie sunt ocazii excelente pentru o intalnire cu membrii propriei specii. Acest lucru ii ofera cainelui oportunitati de a-si exersa abilitatile sociale si un context minunat pentru un joc de grup. 

Exista o multitudine de activitati prin intermediul carora poti construi o relatie mult mai profunda cu cainele tau. Inteligenta, bucuria, curiozitatea si iubirea neconditionata din partea acestora ne umple viata si ne invata despre a trai frumos si a fi in comuniune cu natura. invatam de la acesta ca nu ne trebuie mult pentru a fi fericiti. Cainele ne stimuleaza creativitatea, imaginatia, ne invata sa fim in miscare iar acestea reprezinta de fapt coordonatele unei vieti armonioase si pline de satisfactie.
Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!