Și când spunem dalmațieni, nu ne referim la locuitorii coastei Dalmate din Croația. Suntem un site de pet food până la urmă… O să vorbim despre o rasă care ne-a fascinat copilăria din 1961 când a apărut prima animație până în 1996 când apărut și filmul artistic: Dalmațienii. Nu îi vom prezenta pe rând, ținând cont de faptul că erau 101 dalmațieni, ci vom vorbi de ei în general.
E una dintre cele mai ușor de recunoscut rase de câini. Ar fi și greu să nu îi recunoști după petele negre sau maro de pe blană… Deși par cea mai blândă rasă care a umblat vreodată pe fața pământului, în trecut erau folosiți pentru protecția pasagerilor trăsurilor de bandiți. Cam ce făceau și în film.
„Fișă tehnică”: Dalmațieni
Ai putea spune că are o privire extrem de inteligentă și atentă, asta calificându-l ca fiind cel mai inteligent prieten al omului. Alura atletică e posibil să provină și de la faptul că la un moment dat erau antrenați să alerge odată cu caii. Culoarea de bază a dalmațienilor e un alb pur care ar putea fi camuflat perfect în zăpadă dacă nu ar fi existat petele care să-i dea de gol din prima.
Poate alerga la nesfârșit chiar și în cele mai mici apartamente din oraș și e recomandat să îl scoți în parc până te asiguri că ai consumat și ultima liniuță de la bateria lui. Deși poate nu e cel mai prietenos cu străinii care vin în casa ta sau cu alți câini, se împrietenește destul de ușor cu caii și alte animăluțe.
Trebuie să fii „apt pentru educație fizică și sport” înainte să ieși cu dalmațianul la plimbare în parc pentru că energia lui e „neiertătoare”. Va fi un partener excelent de jogging fie că îți doreai să alergi sau nu.
Deși pare „scumpă” și dificil de întreținut, blana dalmațianului are nevoie doar de câteva perieri pentru îndepărtarea firelor căzute. Totodată, acea blană scurtă și delicată e mai degrabă pregătită pentru o climă calmă sau temperată. S-ar putea să nu fie foarte prietenos în medii reci.
Durata de viață a dalmațienilor este între 12 și 14 ani, iar problemele de sănătate de-a lungul vieții nu sunt foarte serioase. Totuși, se recomandă vizitele ocazionale la medicul veterinar pentru a evita orice neplăcere.
Puțină istorie despre dalmațieni
Se pare că și dalmațienii au fost victimele industrializării. În Anglia secolelor trecute erau folosiți ca însoțitori pentru călești protejând caii de câinii „vagabonzi”. Odată cu apariția automobilelor, dalmațienii au intrat în „somaj tehnic” și au devenit simpaticele animale de companie pe care le avem și acum.
Ținând cont de toate cele spuse mai sus, credem că singura recomandare nutrițională adecvată pentru dalmațieni e BonaCibo Adult High Energy. Pentru că vrem să ne aducem și noi aportul la energia și așa interminabilă a dalmațienilor.