Dieta pisicii – informatii, sfaturi si recomandari

Dieta pisicii – informatii, sfaturi si recomandari
Ca stapan de pisica, iti doresti ca aceasta sa duca o viata lunga, sanatoasa, fericita si activa. Unul dintre cele mai bune moduri de a obtine toate acestea este sa ii asiguri o alimentatie echilibrata, completa, care sa contina cele cinci grupe majore de nutrienti: proteine, grasimi si uleiuri, vitamine, minerale si carbohidrati.

Modul de hranire al pisicii, cat si calitatea hranei au o importanta vitala pentru sanatatea organismului, principalele probleme de sanatate fiind determinate de o alimentatie defectuoasa. Fiind un animal prin excelenta carnivor si regimul alimentar care trebuie asigurat va fi mai mult din proteina animala. Alimentele de origine vegetala, desi nu constituie hrana de baza, sunt necesare in alimentatia pisicilor pentru asigurarea tranzitului intestinal. Carnea nu numai ca este o sursa de proteine, ci asigura si trei nutrienti esentiali, fara de care pisicile nu pot trai: taurina (nutrient important pentru inima si vedere), acid arahidonic (nutrient important pentru sanatatea pielii si a blanii) si vitamin A (importanta pentru blana si vedere). Totusi, evita carnea cu un procent mare de grasime.

In ciuda faptului ca se stie despre pisici ca sunt mari iubitoare de peste, nu e recomandat ca pestele sa faca parte din meniul zilnic al pisicii tale. Acest lucru se intampla deoarece pestele e bogat in acizi grasi, care in exces pot duce la o deficienta de vitamina E in organismul pisicii tale si, odata cu aceasta carenta, apar si problemele de sanatate. In cazul in care pisica ta nu primeste suficiente proteine, aceasta nu se va dezvolta in mod armonios, va avea o blanita cu un aspect nu tocmai ingrijit si, in plus, va fi predispusa la infectii, din pricina sistemului imunitar slabit.




Grasimile, reprezentate de unitatile mici (acizi grasi), asigura combustibilul necesar pentru mentinerea pisicii active, precum si pentru izolarea si protejarea organelor sale interne. Acizii grasi esentiali cum ar fi Omega-3 si Omega-6, sunt vitali pentru mentinerea sanatatii pielii si blanii pisicii si, totodata, reprezinta o parte importanta a alimentatiei pisicii tale in mod special pentru calitatea si luciul blanii pisicii tale.


Avantajele carbohidratilor (amidon si fibre) in alimentatia pisicii nu sunt neaparat o parte fundamentala din dieta pisicii tale, constituie totusi o sursa de energie. De asemenea, prebioticele (fibre solubile) ajuta la mentinerea sanatatii intestinelor, in timp ce fibrele insolubile sustin functia intestinala normal si o calitate buna a scaunului. Nu toate pisicile au nevoie de acelasi aport energetic, mai ales daca aceasta nu are o activitate intense, doar consultand medicul veterinar puteti decide ce tip de mancare uscata sa ii cumparati.

Rolul mineralelor, cum ar fi calciul si fosforul, sunt esentiale pentru dinti si oase puternice si sanatoase, deci dieta pisicii tale trebuie sa include cantitatile corecte din fiecare. Mai ales atunci cand pisica ta-blanoasa este gestanta sau are pui, rolul mineralelor este foarte important. Sodiul, clorurile, magneziul si potasiul, precum si zincul, cuprul si fierul sunt, de asemenea, minerale importante in dieta pisicii. Hrana de buna calitate, complete, pentru pisici va oferi aportul necesar de minerale.

Vitaminele sunt necesare pentru pisici, in cantitati mici, deoarece ajuta la o crestere si o vedere normal, la mentinerea pielii si blanii sanatoase, precum si la mentinerea sanatatii sistemului nervos. Vitaminele sunt, de asemenea, implicate in metabolismul grasimilor, proteinelor si carbohidratilor, iar vitaminele C si si E sunt importante si ca antioxidanti. Vitaminele solubile in grasimi (A, D, E si K) sunt depuse in tesuturile grase ale pisicii, dar vitaminele solubile in apa (complexul B si C) nu sunt depuse in corp, ci sunt transferate in urina acesteia.




Beneficiile proteinelor in dieta pisicilor sunt numeroase. Deoarece ele nu pot produce aceste elemente de baza in corpul lor, se bazeaza pe aminoacizii esentiali din dieta. Proteinele gasite in hrana complete pentru pisici, reprezentata de carne si peste, trebuie sa contina toti aminoacizii esentiali in formarea si intretinerea muschilor sanatosi, dar si in mentinerea blanii sanatoase. Totodata, proteinele reprezinta si un element-cheie pentru sistemul imunitar al pisicilor. In cazul in care pisica nu primeste suficiente protein, aceasta nu se va dezvolta in mod armonios, va avea o blanita cu un aspect nu tocmai ingrijit si, in plus, va fi predispusa la infectii, din pricina sistemului imunitar slabit.

Importanta Apei in alimentatia pisicilor are, farad oar si poate, un rol incontestabil. Exista riscul ca pisicile sa dezvolte probleme ale vezicii si sa faca cistita daca nu beau suficienta apa. Asigura-te, asadar, ca pisica ta are acces la apa curate si proaspata, pe durata intregii zile.

Probabil ai observat ca pisicii tale ii place sa bea apa din surse neobisnuite, cum ar fi robinetul sau dusul, dar acestea nu trebuie sa inlocuiasca o sursa accesibila si constanta de apa proaspata si curate. Vasul cu apa trebuie sa fie asezat la distanta mica de vasul de mancare, cand este posibil, si departe de litiera. Daca observe ca pisica a inceput, deodata, sa bea apa din locuri neobisnuite, acest lucru poate insemna ca are o problema medicala ce cauzeaza sete excesiva, deci e bine sa contactezi medicul veterinar.




Alimente din dieta umana ce sunt interzise pisicilor:

-Grasimea de la carne, Usturoi/Ceapa, Lapte de nuca de cocos, Alcool, Cafea si ceai, Struguri/Stafide, Avocado, Seminte, Peste crud, Aluat de paine crud, Nuci, Ciocolata, Oase de orice fel, Lapte, Arpagic, Bomboane/Guma de mestecat, Indulcitor artificial.

-Chiar de multe pisici au intoleranta la lactoza, de aceea, lactatele trebuie oferite cu precautie si in cantitati mici.

-Lactate pe care le pot consuma pisicile ar fi branzeturi tari- cheddar, gouda, ementaler, branzeturi cu continut scazut de lactoza-branza cottage, iaurt- simplu, degresat.

Acum, ca stiti ce mananca o pisica, este important sa stiti si cat de multa mancare trebuie sa ii oferiti pisicii. Conteaza foarte mult sa stii ce mananca pisica, insa este essential si sa cunosti modul in care se stabileste cantitatea de hrana zilnica. Cat de multa mancare ii poti da unei pisici depinde de rasa ei, de nivelul de activitate, dar si de stilul sau de viata. Este o idee buna sa urmezi indicatiile de hranire a pisicilor de pe pachet, dar retine ca acestea sunt aproximative. Cantitatea necesara va varia de la o pisica la alta, in functie de dimensiune sau de nivelul de activitate. 

Mai exact un pui de pisica cu varsta intre 4 si 12 luni mananca maximum 4 mese pe zi, odata ce a fost intarcat. Este recomandata o cantitate zilnica de 65-100 de grame de hrana uscata sau o cantitate de 170-225 de grame de hrana umeda. 

Pe cand, o pisica adulta de peste 12 luni mananca doar doua mese pe zi, insotite eventual si de recompense.
Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!