Despre gelozia pisicilor

Despre gelozia pisicilor

Întrebarea nu e dacă pisica ta e geloasă sau nu. La asta putem să răspundem destul de rapid: Da! Iar acesta ar fi unul dintre cele mai scurte articole pe care le-ai citit în ultimul timp.

Mult mai important este și cum își arată acea gelozie și ce poți face tu in momentele de gelozie ale pisicii tale 


Chiar sunt pisicile geloase?

Chiar dacă-ți vine să crezi sau nu, există niște oameni care studiază comportamentul animalelor. Le spunem „animal behavourists”. Ei au ajuns deja la concluzia că pisicile arată o anumită formă de gelozie. Din fericire, e destul de diferită de gelozia umană, deci cel mai probabil pisica n-o să te întrebe cine-ți scrie la 12 noaptea sau „de unde vii la ora asta?”.

Acum, partea proastă e că pisicile sunt destul de agresive când au sentimente de gelozie. Destul de agresive față de alte pisici care le amenință teritoriul sau statutul. Auch, complicat.


De ce devin pisicile geloase?

În caz că nu știai, pisicile pot deveni și geloase, și ușor stresante de anumite circumstanțe. De cele mai multe ori, asta se întâmplă când pisica se simte nesigură și simte că nu controlează suficient propriul mediu.

Musafirii pe care nu i-a invitat pisica ta în casă sau alte animăluțe care apar inoportun pe radarul ei îți pot stresa pisica destul de mult. În primul rând devine preocupată de resurse. Se gândește imediat că stăpânul ei „zgârcit” va decide să împartă mâncarea ei și cu noul „musafir”. Apoi mai e și problema de statut. Pentru pisica ta e foarte important rolul pe care îl are în gospodărie. Deși nu pune bani la cheltuieli, simte că merită toată atenția și statutul pentru că toarce frumos.


Sunt pisicile geloase pe alte pisici?

Te privește ciudat când ajungi târziu acasă. I-ai zis că lucrezi până târziu, dar ea tot simte că te-ai văzut cu alte pisici. De asta vine imediat la ușă. Nu îi era dor de tine, te verifică să vadă dacă miroși a altă pisică.

Acesta este motivul și pentru care uneori poți avea mici probleme în a avea mai mult de o pisică acasă. Unele pisici sunt cu adevărat „monogame”: un stăpân - o pisică. 

Multă grijă când vii cu o altă pisică acasă.


Sunt pisicile geloase pe alte animale?

Iar o întrebare care poate scurta articolul mult. Răspunsul e scurt: Da. 

Mai ales dacă aduci acasă un dulău care-și marchează destul de rapid teritoriul, pune stăpânire pe bolul ei cu mâncare și cine mai știe ce poate face în nisipul ei. 

Trebuie să fii puțin cu ochii pe ea în primele zile după ce îi faci „surpriza” evident neplăcută.


Cum îți dai seama dacă pisica ta e geloasă?

Unele pisici sunt mai sigure pe ele și, deci, mai puțin geloase. Dar alte pisici pot fi cu adevărat sensibile la orice schimbări faci în dinamica casei și se pot simți amenințate și de cele mai mici lucruri. 

Printre semnele prin care-și arată gelozia sunt agresivitatea (hehe, this can be fun) sau un comportament complet atipic (sau chiar răzbunător). 


Ce poți face în legătură cu asta?

Aproape nimic. Până nu descoperim un mod de a comunica eficient și constructiv cu pisicile nu prea poți face multe lucruri. Încă nu există terapie de „cuplu” uman-felin. 

Acordă-i destulă atenție și petrece suficient timp cu ea. Și fii pregatit(ă) atunci când faci schimbări „majore” prin casă de niște reacții neașteptate.

Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!