Despre bolile de piele ale cainelui si cauzele acestora

Despre bolile de piele ale cainelui si cauzele acestora

Atunci cand avem un animal de companie pot aparea diverse provocari. Crearea unei rutine zilnice, hrana, planul de tratament si vaccinare. Pe langa toate acestea cainele se poate confrunta cu probleme mai grave de sanatate, boli sau accidente. Acestea trebuie tratate cu seriozitate pentru a ajuta animalul sa redobandeasca energia si vitalitatea. Suntem responsabili de starea de bine a animalului de aceea trebuie sa-i acordam zilnic atentie si sa evaluam periodic sanatatea acestuia. Orice modificari de comportament sau manifestari fizice exagerate trebuie examinate in detaliu.

Animalele au capacitatea de a ascunde anumite boli care in timp se pot agrava. De exemplu, cainii prezinta anumite sensibilitati in functie de rasa din care fac parte si manifesta comportamente specifice in functie de personalitate si de modul in care au fost dresati. Dvs. ca stapan aveti capacitatea de a observa manifestarile animalului de companie si de a interveni daca simtiti ca ceva este in neregula. Afectiunile pielii se impart in diverse categorii, avand multiple cauze. Medicii veterinari subliniaza faptul ca  sunt cele mai frecvente probleme de sanatate ale cainilor. Calitatea blanii si aspectul pielii ofera indicii legate de sanatatea cainelui. Uneori bolile de piele au nevoie de un tratament indelungat iar in unele cazuri, pe tot parcursul vietii.

Corpul se poate imbolnavi ca urmare a impactului factorilor externi, a celor interni sau o combinatie intre cele doua categorii. Prin factori externi ne referim la bolile infectioase cauzate de bacterii, ciuperci sau paraziti. Acestea sunt organisme preluate din mediul inconjurator care ulterior patrund in corp, cauzeaza boli si infectii, ducand la aparitia problemelor mai grave de sanatate.





Tinand cont ca nevoia de exercitiu fizic a cainelui este mare si timpul petrecut in natura este indelungat acesta poate contacta diversi paraziti. Acestia se agata de blana si produc diverse probleme la nivelul pielii. Blana constituie un mediu propice dezvoltarii parazitilor intrucat la furnizeaza conditii propice proliferarii. Detectarea eventualelor rani, iritatii sau infectii este ingreunata de faptul ca pielea animalului este ascunsa.

Problemele la nivel cutanat apar frecvent in anotimpurile calde si pot provoca disconfort semnificativ cainelui dvs. Acesta poate suferi de afectiuni usoare dar in caz de aparitie a complicatiilor este necesara interventia medicului veterinar. Trebuie sa tineti cont de faptul ca atunci cand o boala de piele este lasata netratata pentru o anumita perioada se poate amplifica. De exemplu, o simpla alergie a pielii se poate agrava datorita scarpinatului in exces si se poate infecta cu bacterii sau paraziti. Cele mai comune afectiuni ale pielii sunt alergiile:

  • Cauzate de infectii bacteriene
  • Determinate de factorii din mediul inconjurator
  • Cauzate de prezenta diferitelor tipuri de paraziti
  • Cum recunoasteti bolile de piele





Unul din cei mai importanti indicatori ai prezentei unei probleme la nivelul pielii este scarpinatul. In cazul in care observati ca animalul se scarpina in exces este necesara o evaluare a mediului inconjurator, observarea activitatilor cainelui si interactiunile sale de zi cu zi. Chiar acordand o atentie sporita acestuia este posibil sa nu descoperiti cauza acestei manifestari si va fi nevoie in plus de o examinare veterinara. Scarpinatul este normal pentru animal insa mancarimea frecventa sau prelungita este un semnal de alarma.

Cainele poate manifesta si alte comportamente pentru a-si ameliora senzatia de mancarime cum ar fi frecarea corpului de un obiect solid, aspru sau zgarierea zonei iritate. Un alt indicator al prezentei unei boli cutanate este linsul in exces al diferitelor zone ale corpului cu scopul de a-si calma disconfortul.

Exista o serie de simptome pe care le puteti avea in vedere in cazul in care suspectati o problema de piele: eruptii cutanate, rani ale pielii, infectii, portiuni uscate de tegument, umflaturi, matreata, zone cu aspect tumefiat, sangerari, pierderea parului/blanii de pe o anumita portiune a corpului.

Boli de piele ale cainelui:



 
  • Puricii – de cele mai multe ori provoaca iritatii moderate ale pielii. Aceasta este una din cele mai comune probleme ale animalelor de companie. Puricii se pot atasa foarte usor de blana animalului mai cu seama ca acesta petrece mult timp in natura. Simptomele includ de obicei scarpinarea excesiva, aparitia crustelor si zonelor inrosite. In cazul in care nu se intervine prompt infestarea cu purici poate provoca animalului pierderi de sange si aparitia anemiei ceea ce duce la scaderea sistemului imunitar. Acest lucru va determina slabiciunea organismului fapt ce il face vulnerabil in fata altor paraziti externi. Tratamentul consta in diverse produse care se pot aplica extern ca pudre sau creme sau medicamente administrate oral. In cazul prezentei puricilor este obligatorie o curatenie generala a casei si a locului de odihna al animalului.
 
  • Dermatita alergica – atunci cand se confrunta cu aceasta afectiune cainele manifesta mancarimi in exces prezente in special la nivelul botului, a ochilor, urechilor, picioarelor. In cazurile mai grave iritatia poate cuprinde portiuni extinse de pe corp. Exista anumite rase caini care prezinta o sensibilitate mai ridicata si pot dezvolta mai usor alergii. Declansatorii alergiilor sunt de 2 tipuri – cei din mediul inconjurator (externi) si cei din casa (interni). Alergenii externi sunt asociati polenului, diverselor tipuri de plante si mucegaiuri in timp ce alergenii interni sunt acarienii si praful din casa. Golden Retriever este o rasa care prezinta o sensibilitate crescuta iar unii caini dezvolta timpuriu alergii (incepanad cu 6 luni). In cazul in care alergiile nu sunt tratate corespunzator pot aparea infectii cu bacterii in special la nivelul urechilor.
 
  • Matreata si pielea descuamata – cainii si oamenii se confrunta cu probleme de sanatate asemanatoare. De exemplu, matreata si pielea uscata sunt semne ale prezentei unei infectii la nivelul tegumentului, al alergiilor, scabiei. Aceste simptome se pot manifesta uneori si in anotimpul rece datorita uscarii in exces a pielii. Cainele are nevoie de o hrana calitativa – suplimentele cu acizii omega 3 si 6 vor ajuta la refacerea nivelului de hidratare al pielii si al texturii.


Daca cainele dvs. prezinta simptome asemanatoare celor expuse, vizitati medicul veterinar. Problemele pielii, indiferent de natura lor necesita o examinare completa si un tratament corect pentru a preveni posibile complicatii.


 

Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!