Pisica tigrată: totul despre cea mai populară versiune de pisică

Pisica tigrată: totul despre cea mai populară versiune de pisică

Ai putea crede că pisica tigrată este o rasă aparte de pisici, când, de fapt, este doar cea mai „populară versiune” de pisică pe care o poți întâlni. Blana tigrată este întâlnită la mult mai multe rase decât ne putem imagina. De obicei, este o culoare asociată cu pisicile fără stăpân. Un lucru foarte interesant îl reprezintă acel „M” situat fix pe ceea ce noi am numi „fruntea” pisicii. 

Întrebarea care se pune acum este: le influențează blana și personalitatea? Au caracteristici aparte care le diferențiază de celelalte pisici? Au multe asemănări pisicile cu acest tip de blană dar rase diferite? Încercăm să oferim un răspuns la toate întrebările în articolul de mai jos. 


 

Originea pisicii tigrate


Există indicii că pisica tigrată a fost domesticită (și chiar venerată, dacă ți-ai putea imagina) chiar de egiptenii antici. Cea mai plauzibilă teorie despre originea pisicilor tigrate este că sunt descendentele primelor pisici sălbatice care au fost domesticite de navigatori care descopereau lumea. Pisicile erau destul de populare pe vasele pentru „descoperiri” pentru că asigurau paza și protecția grânelor în fața șobolanilor. Asta explică răspândirea accelerată a pisicilor de acest fel (pentru că ne dăm seama că personalitatea e posibil să nu fi fost punctul lor forte).

După ce au reușit să descopere tot ce era de descoperit și au reușit să ducă la bun sfârșit procesul de „civilizare” al tuturor popoarelor care nu au cerut asta, navigatorii au predat mai departe pisicile fermierilor. Aceștia le-au găsit aceeași utilitate dar în plan local. Acum asigurau paza și protecția plantațiilor. 
 

Pisica tigrată are cinci modele de culori și amestecuri


Contrar a ceea ce ai putea crede la prima vedere, pisica tigrată nu este o rasă anume, ci un model care amestecă diferite culori și forme. În total există cinci modele distinctive pentru stimata blană: spiralat, în dungi, pătat, tigrat și cu pete albe pe burtă și labe. Culorile variază în general de la negru la gri, maro și alb. Ele pot fi în anumite cazuri galbene sau maro. Dar aproape toate (dacă nu majoritatea) poartă acel „M” pe frunte, o caracteristică care îi dă pisicii mai mult farmec.

Blana cea mai comună a unei pisici tigrate este un amestec de gri cu negru și cafeniu. Acest lucru se datorează genei gri destul de dominantă. Deși pare că toate pisicile tigrate sunt la fel și e ușor să le confunzi, detaliile nu se repetă, iar fiecare felină este diferită în felul ei. Nici greutate sau înălțimea nu sunt previzibile, iar pisicile cântăresc, de regulă, între 4 și 7 kilograme și măsoară de la 25 la 30 de cm. Majoritatea pisicilor tigrate au ochii verzi sau galbeni, dar nu este exclus să găsești una cu ochi albaștri. Pernuțele labelor sunt de obicei roz sau cenușii.
 

Pisicile tigrate sunt de obicei curioase și inteligente


Putem ajunge destul de ușor la concluzia că modelul blănii influențează într-o foarte mare măsură și comportamentul pisicii. De exemplu, sunt în mod natural mari vânătoare și acest lucru se datorează originilor și „ocupației” străbunilor sălbatici. Această trăsătură este atât de răspândită încât jocul lor preferat este încă să „vâneze”, ca să nu mai vorbim de obiceiurile nocturne. (Nu este exclus să o găsești alergând prin casă la ore inimaginabile!) Sunt foarte inteligente și pot fi învățate la plimbări ușoare perimetrale pe lângă casă.

Un detaliu destul de important este că, spre deosebire de majoritatea felinelor care tind să fie teritoriale, pisica tigrată tinde să fie foarte sociabilă cu semenii săi, o altă caracteristică moștenită de la strămoșii care fie mergeau în grupuri pentru a crește șansele de supraviețuire, fie mergeau în grupuri pentru a vâna mai eficient. Dacă simt că sunt protejate, vor trata familia cu multă dragoste și afecțiune.
 

Descoperă 5 curiozități despre pisica tigrată

  • De unde a venit acel „M” de pe frunte despre care am vorbit mai sus? Există mai multe ipoteze în spatele caracteristicii acelei pete. Una dintre „ipoteze” (sau legendă cred că ar fi un termen mai bun) ar fi că Mohammed, care era pasionat de pisici, avea una pe nume „Muezza” care l-a salvat într-o zi de atacul unui șarpe. După acest episod, a marcat cu „M” fruntea felinei ca o modalitatea de a-și arăta dragostea și devotamentul față de ea. Aceeași legendă susține că el însuși a dat pisicilor capacitatea de a ateriza în picioare. O altă legendă vine de la egipteni, care au observat pata și chiar au profitat de ea pentru a numi rasa egipteană „Mau” (rasa preferată a Cleopatrei).
  • Pisica tigrată știe să se ascundă foarte bine. „Design-ul” blănii aduce foarte multe avantaje atunci când ești vânător și trebuie să te ascunzi mereu. Poate intra în modul „camuflaj” imediat și să te facă să o cauți îndelung.
  • Pisicile tigrate au o zi specială doar pentru ele! Este atât de iubită în străinătate încât în anumite locuri, cum ar fi SUA, au o zi națională „National Tabby Day” pe 30 aprilie. De fapt, numele anglofon al pisicii ar fi „Tabby” și se crede că acest nume este un tribut adus unei mătăsi din regiunea Attabiy din Bagdad. 
  • Este cea mai populară pisică din lume. Deoarece s-au răspândit în cele patru colțuri ale lumii în timpul navigațiilor, fiecare loc are o pisică „specifică”. Din păcate, e genul de blană deseori întâlnită la pisicile „fără stăpân” care s-au înmulțit cu o viteză mai mare decât celelalte pisici.
  • Este „design-ul” lui Garfield. Celebra pisică este una persană tabby portocalie.

 



Îngrijirea unei pisici tabby depinde și de rasă.


La fel ca orice pisică, sunt foarte curate și fac mereu baie. Prin urmare, au nevoie de hrănitori, adăpătoare și litieră permanent igienizate. Au o personalitate foarte jucăușă ceea ce încurajează o investiție constantă în jucării care le stimulează. Ținând cont și de originea lor, puteți încerca jucării care antrenează instinctul de vânătoare, cum ar fi șoareci, pești sau mingi inteligente. 

Sunt foarte curioase și vor să descopere lumea. Dacă vrei să controlezi eventualele evadări, soluția ideală este castrarea pisicilor și montarea de paravane de protecție. Vaccinurile la zi, testele vermifuge și periodice sunt, de asemenea, esențiale. În ceea ce privește igiena, menține o rutină de periaj și tăiere a unghiilor. 

În ceea ce privește hrana, ar fi culmea să recomandăm altceva decât BonaCibo. 😀
 

Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!