DE CE anumite comportamente umane NU sunt pe placul cainelui?

DE CE anumite comportamente umane NU sunt pe placul cainelui?
Cainele este fara doar si poate unul din cei mai buni prieteni ai omului. Cele mai importante caracteristici ale sale sunt capacitatea de a oferi in mod neconditionat iubire si devotament stapanului si nivelul crescut de inteligenta. Relatia apropiata intre om si caine are o vechime de mii de ani – in acest timp animalul a invatat sa se adapteze ritmului omului si sa se integreze cu succes in familie. Cresterea si educarea unui caine necesita o investitie ridicata de energie, resurse financiare si totodata responsabilitate. Inainte de cumpara sau adopta un caine este nevoie sa studiati psihologia acestuia si sa evaluati nevoile de baza pentru a fi cat mai bine pregatit sa-l adaptati in atmosfera familiei. 





Cu cat intelegem nevoile psiho-emotionale ale unui caine cu atat ii vom intelege mai bine caracterul sau si vom putea decodifica mai bine semnalele transmise de acesta. Cainele este un animal expresiv si are capacitatea de a forma o relatie profunda cu stapanul. Pe de alta parte cainele este un animal ale carui reguli de viata si preferinte difera de cele umane – de aceea este necesar sa intelegeti care sunt cele mai deranjante comportamente umane pentru animalul preferat si cum il pot afecta. Cu toate acestea, cainii tolereaza chiar si ceea ce ii irita intrucat sunt loiali stapanului si au nevoie de atentia si acceptul acestuia. 

1. Cearta si agresivitatea

Cainii sunt animale iar instinctul lor pastreaza anumite caracteristici salbatice. Acestia vor alerga prin casa, vor darama sau sparge obiecte sau vor face mizerie. Cu toate acestea trebuie sa fim constienti ca daca suntem agresivi verbal sau fizic fata de animal ii vom produce o suferinta la nivel emotional. Acesta nu va intelege mesajul verbal, va simti confuzie, chiar teama.
Cea mai buna modalitate de a evita “accidentele” este de a avea rabdare cu animalul si a utiliza recompensele. Astfel acesta va intelege care sunt comportamentele pozitive si care sunt cele negative. O mangaiere sau o recompensa sub forma de hrana vor stimula animalul si il vor apropia de stapan.

2. Lipsa de atentie 

Cainilor le displace cand sunt ignorati in mod voit de stapani. Acestia sunt animale care se bucura de prezenta oamenilor si le face placere sa socializeze. Cainele se poate simti neglijat mai ales in preajma sarbatorilor, cand sunt organizate petreceri sau reuniuni de familie. In aceste situatii e posibil sa fiti tentat sa izolati cainele intr-o camera sau in curte.





Specialistii in dresajul cainilor recomanda sa evitam acest lucru – cainele se poate speria si chiar sufera. In schimb este recomandat sa obisnuiti cainele sa fie prietenos cu persoanele necunoscute sau alte animale inca din stadiul de pui. Acesta va fi mai mult decat fericit sa ia parte la petreceri si sa fie in preajma stapanilor dar si a invitatilor.

3. Socializarea impusa

Toate animalele au nevoie de un spatiu de siguranta si confort. Acest lucru il putem observa cel mai bine in natura – toate fiintele isi desfasoare activitatea in acord cu anumite nevoi. Exista un timp pentru hrana, odihna sau socializare. In acest sens este nevoie sa intelegeti dorintele cainelui cand vine vorba de comunicare – si el are nevoie de un timp de liniste fara stimulare externa.
Asemeni oamenilor, cainii au preferinte cand vine vorba de socializare – pur si simplu nu doresc sa se apropie de alti caini sau animale. Daca animalul este agresiv fata de un alt caine, respectati acest lucru si evitati o viitoare intalnire.

4. Curatenia si toaletarea in mod exagerat

Cainii, ca mai toate animalele au grija in mod instinctiv sa-si asigure nevoile corpului inclusiv cea legata de curatenie. Acesta are o maniera aparte de toaletare, pastrandu-si in acelasi timp amprenta olfactiva – aceasta reprezentand modul in care comunica cu alte animale din natura. Cainii au capacitatea de a dezvolta relatii cu alte animale prin intermediul mirosului. Acestia se bucura de un simt olfactiv mult mai dezvoltat in comparatie cu cel uman si percep mirosuri care nu sunt accesibile omului.  





Un bun sistem imunitar ajuta animalul sa se adapteze la mediu si sa dezvolte protectie in fata bacteriilor, virusilor sau parazitilor. In mod natural acesta se dezvolta tocmai ca rezultat al expunerii conditiilor naturale si prin urma mico-organismelor existente in natura. Oferiti animalului un mediu igienic si curat fara insa a exagera cu utilizarea detergentilor sau spalatul excesiv. Astfel il veti ajuta sa se bucure de un bun sistem imunitar si capacitatea de a comunica si socializa in mod specific cu alte animale. 

5. Intreruperea meselor

Masa este extrem de importanta pentru un caine iar acesta prefera o atmosfera relaxata si confortabila atunci cand se hraneste. Amenajati un colt pentru a-i oferi animalului un spatiu unde sa poata manca linistit, fara a fi deranjat de zgomote puternice sau activitatea membrilor familiei. Cainele va aprecia mult daca ii puneti la dispozitie toata ratia de hrana astfel incat sa nu fie nevoie sa-si intrerupa masa pentru eventuale suplimentari. 

7. Acelasi fel de mancare
V-ati gandit vreodata ca prietenul dvs. necunvantator se poate plictisi de acelasi fel de mancare? Ei bine chiar si cainii simt nevoie de o diversificare a dietei din cand in cand. Daca este hranit cu acelasi tip de mancare animalul va pierde interesul pentru hrana si va manca mai mult din necesitate, nu din placere.





Pregatiti din cand in cand animalului un meniu special, alcatuit din ingredientele sale preferate si oferiti-i libertatea de a se bucura din plin de gust. Nu este nevoie sa-i schimbati periodic meniul intrucat cainii, spre deosebire de oameni au preferinte simple in materie de gusturi. Acestia au mai putini receptori olfactivi la nivelul limbii si cavitatii bucale astfel incat optiunile sale sunt reduse.
Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!