Cum va poate ajuta animalul de companie sa adoptati un stil de viata sanatos

Cum va poate ajuta animalul de companie sa adoptati un stil de viata sanatos
Animalele de companie au capacitatea de a ne ajuta sa experimentam atat conexiune profunda cu o alta fiinta cat si o serie de emotii pozitive. Acestea ne invata ce inseamna iubirea neconditionata, aprecierea, devotamentul fata de stapan si bucuria de viata.

Animalele pastreaza legatura cu mediul si traiesc in conformitate cu ciclurile naturale ale vietii astfel incat au capacitatea de a inspira oamenii sa traiasca armonios. Acestea ne motiveaza de a realiza anumite schimbari benefice in viata noastra cu efecte pozitive asupra corpului si mintii. Suntem uimiti cand semeni de-ai nostri se vindeca de anumite boli fizice atunci cand adopta un caine si observam cu admiratie ce efecte pozitive are o pisica asupra emotiilor, ajutandu-ne sa depasim stresul, anxietatea sau depresia.

Psihologii si trainerii de animale au studiat indeaproape relatia dintre animalele de companie si proprietarii acestora. In acest sens au fost publicate diverse materiale stiintifice care concluzioneaza ca un caine sau o pisica ajuta intr-adevar oamenii sa fie mai sanatosi si mai fericiti.

Simplul fapt de a detine un animal si a interactiona zilnic cu el ajuta la ameliorarea stresului, scaderea tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol. Mai mult decat atat nevoia animalului de exercitiu fizic motiveaza stapanul sa adopte obiceiuri pozitive in acest sens.

O recomandare general valabila pentru sanatatea noastra este cea de miscare fizica insa comoditatea este cel mai mare impediment. Un animal de companie ne forteaza sa iesim din zona de confort intrucat ne-am asumat responsabilitatea de a-i asigura nevoile atunci cand am decis sa-l adoptam sau cumparam. Poate la inceput ne simtim coplesiti si intampinam o rezistenta interioara dar in timp constientizam ca am dobandit anumite obiceiuri cu efecte pozitive pe termen lung multumita animalului de companie. Mai mult decat atat, un animal de companie ajuta proprietarul sa descopere bucuria plimbarilor in natura si in parc, sa aprecieze oportunitatile de a iesi afara, de a se bucura de soare, a face miscare sau a socializa cu alti iubitori de animale. Mersul pe jos, jogging-ul si jocul au efecte calmante asupra mintii, ajutand la ameliorarea tensiunii si a gandurilor negative. Animalul de companie ajuta in ceea ce priveste gestionarea singuratatii si ofera sprijin emotional in cazul decesului unei persoane dragi.

Conexiunea care se stabileste cu un animal si legatura profunda la nivel emotional ofera multiple beneficii in ceea ce priveste sanatatea fiintei umane. Cateva minute petrecute alaturi de caine sau o sesiune de alint a pisicii va determina eliberarea la nivelul creierului a unor substante cu efect pozitiv asupra intregului corp. In aceste momente organismul experimenteaza o serie de vibratii pozitive si este lesne de inteles efectul terapeutic al animalului de companie.

Din punct de vedere anatomic si functional creste nivelul de serotonina (substanta chimica ce induce starea de bine, euforie) in timp ce nivelul cortizolului (hormonul stresului) scade. Chimia dintre oameni si animalele de companie este reala si are dovezi stiintifice. Potrivit unui studiu din 2015 publicat in Neuroeconomics Studies, cu cat ne atasam mai mult de animalul de companie cu atat vom experimenta o stare superioara de bucurie, vom fi mai sanatosi si mai fericiti. In cadrul acestui experiment a fost evaluata interactiunea intre un caine sau o pisica si stapan. Persoanele care aveau o legatura mai profunda cu animalul manifestau o viziune mai optimista asupra vietii si erau mai multumite de calitatea acesteia in comparatie cu cele care isi tratau superficial animalul de companie.

Modul in care este tratat un animal este cel mai bun indicator al valorilor si reperelor de viata ale stapanului. Mai mult decat atat s-a observat ca implicarea profunda in relatia cu animalului de companie are efecte pozitive atat pentru acesta cat si pentru stapan. Prin urmare se creeaza un circuit echilibrat in a oferi si a primi afectiune.

Pe langa aceste efecte cu impact pozitiv la nivel emotional si psihologic animalul dvs. de companie va poate ajuta sa imbunatatiti conditia corpului si sa cresteti nivelul de fitness. Plimbarile zilnice sau sesiunile de alergare sunt modalitati care ofera o serie de beneficii pe termen lung. Profitati de aceste ocazii pentru a adauga exercitiu fizic in programul zilnic si veti dobandi unul dintre cele mai importante obiceiuri pozitive. 

Iata cateva sfaturi pentru a fi mai activ si a va bucura de legatura cu animalul de companie:

 
  • O plimbare in parc va ajuta animalul sa exploreze imprejurimile si sa interactioneze cu alti caini sau cu vietuitoarele din natura. Acestei plimbari ii puteti adauga o sesiune de joc astfel incat la sfarsit veti simti mai multa relaxare si o dispozitie pozitiva. Exercitiile fizice de fiecare zi sunt minunate pentru animal deoarece vor ajuta la evitarea problemelor de sanatate si comportament, mentinandu-l in forma.
  • Mersul la picnic – de cele mai multe ori simtim ca timpul trece foarte repede iar activitatile de recreere sunt tot mai rare. Insa ne putem intreba la un moment dat – ce ar putea fi mai satisfacator decat sa petrecem un timp in natura alaturi de animalul de companie? In aceste cazuri sunt necesare pregatiri minimale cum ar fi un pachet simplu, apa. Va fi mai distractiv daca aduceti cateva recompense pentru insotitorul necuvantator pe care le puteti ascunde prin imprejurimi. Aceasta oportunitate este excelenta pentru o conectare cu natura si eliberarea stresului acumulat.
  • O vizita la plaja – soarele si apa fac minuni pentru minte si corp. O sesiune de inot si o plimbare pe plaja alaturi de animalul dvs. vor spori starea de bine. 
  • Plimbari mai scurte sau mai lungi – uneori este dificil de a parasi zona de confort. Detinerea unui animal de companie ne va motiva sa abandonam canapeaua si sa alegem mersul sau alergarea. Miscarea este esenta vietii iar animalul stie instinctiv acest lucru de aceea este mai tot timpul disponibil de a se juca si dornic de activitate. La inceput este nevoie de un efort suplimentar dar mai tarziu ii veti fi cu siguranta recunoscator/oare acestuia.


Alte efecte pozitive in ceea ce priveste detinerea unui animal sunt: 

 
  • Compania – studiile au dovedit ca izolarea si singuratatea au un impact negativ asupra vietii oamenilor. Detinerea unui animal de companie poate preveni bolile si spori durata de viata.
  • Un program zilnic regulat – obiceiurile pozitive cum ar fi mesele obisnuite si exercitiile fizice au un impact crescut asupra experientei generale a vietii. Animalele de companie va vor ajuta sa creati o rutina care va avea cu siguranta un efect benefic pe termen lung.
  • Intalnirea cu oameni noi – animalul de companie va poate ajuta sa stabiliti conexiuni sociale cu alte persoane iubitoare de animale cu care puteti initia diverse discutii.

In concluzie trebuie doar sa ne bucuram si sa fim recunoscatori animalului nostru. Alaturi de el vom experimenta viata la un nivel superior, cu mai mult optimism si bucurie.
Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!