Cum sa aveti mai multa grija de pisica dvs. – 5 sfaturi si recomandari

Cum sa aveti mai multa grija de pisica dvs. – 5 sfaturi si recomandari
Iubirea pentru animale are ca fundament respectul fata de natura. Actiunile noastre au la baza ganduri si convingeri. In momentul in care alegem sa avem grija de un animal este nevoie sa raspundem la cateva intrebari cum ar fi:
  • Sunt diponibil/a sa-mi asum tot ceea ce presupune ingrijirea acestuia (costuri, spatiu de locuit, vizite la medicul veterinar, tratamente medicale)?
  • Care sunt motivele pentru care doresc un animal de companie?
Raspunsurile la aceste intrebari sunt deosebit de importante inainte de a lua decizia de a cumpara sau adopta un animal.

De obicei alegem pe baza emotionala, ceea ce este atragator din punct de vedere al aspectului. O pisica este un animal ce exprima delicatete si eleganta. Cu cat este mai mica cu atat este mai simpatica si mai amuzanta. Cu personalitatea sa jucausa si comportamentul plin de afectiune pisica poate fi considerata animalul ideal de companie.
Putem demonstra afectiune si iubire pentru animalul de casa atunci cand ii oferim conditii optime de trai, acces la hrana de calitate si ingrijire. Cu toate ca pisica este un animal care se adapteaza usor mediului de locuit trebuie sa aveti in vedere anumite detalii care vor ajuta animalul sa se bucure pe deplin de viata alaturi de dvs.

Asadar, iata aspectele importante de luati in calcul pentru a-i oferi cea mai buna viata prietenei necuvantatoare:

1. Litiera

Spatiul din jurul litierei este foarte important pentru confortul pisicii. Pisicile aleg instinctiv spatiul destinat eliminarii. Se poate observa cu usurinta ca aceste animale selecteaza anumite locuri in functie de modul in care percep spatiile respective. In acest sens puteti alege o tava sau o litiera cu forma speciala din cadrul unui magazin cu produse dedicate animalelor de companie. Chiar si o simpla cutie de plastic poate fi transformata in litiera.

Observati pisica si incercati sa detectati semnalele acesteia. Pisicile au nevoie de un spatiu mai generos de aceea e necesar sa-i cumparati o litiera mai mare (ca suprafata, nu inaltime). Acordati timp animalului pentru a se acomoda cu locurile preferate din casa. Pisicilor nu le plac schimbarile rapide.





Sfaturi pentru a ajuta pisica sa deprinda obiceiul de a folosi litiera:

 
  • Asezati cutia intr-un loc linistit unde pisica nu va putea fi deranjata de alte persoane, zgomote sau alte animale.
  • Schimbati nisipul zilnic și curatati saptamanal litiera. Pisica dvs. apreciaza un asternut curat. Nu folositi produse care contin parfumanti sau alte substante chimice in exces. Acestea pot avea efect advers iar pisica se poate indeparta de cutie.
  • Daca aveti 2 sau mai multe pisici este necesar sa achizitionati mai multe litiere. Uneori animalele se pozitioneaza in ierarhii iar daca o pisica este dominanta le poate intimida pe celelalte. Furnizati suficiente cutii si pozitionati-le in divserse zone ale casei.
  • Tineti cont de varsta animalului – pisicile in varsta pot avea probleme cu deplasarea si este nevoie sa le achizitionati o litiera cu inaltime medie, usor accesibila sau care poate fi reglata.

2. Un stalp dedicat ascutirii gherutelor

In mediul natural pisica isi utilizeaza instinctele pentru a-si satisface nevoile de baza. Ascutirea gherutelor prin zgariere face parte din comportamentul pisicii si nu exista nicio modalitate prin care puteti dresa pisica in acest sens. Sunt anumite obiecte concepute special pentru a fi utilizate in acest sens de animalul care locuieste alaturi de dvs. Exista mai multe tipuri de produse dedicate ascutirii gherutelor – unele se pot aseza pe suprafete plane, altele pot fi suspendate. Verificati intotdeauna instructiunile privind instalarea unui asemenea obiect. Evitati pe cat posibil sa il atarnati sau sa inclinati mobilierul pentru a-l instala deoarece aceasta poate duce la ranirea persoanelor si/sau a altor animale de companie. Acest stalp va oferi pisicii spatiul necesar satisfacerii nevoii si o va impiedica sa zgarie mobilierul sau alte obiecte din casa. Astfel, veti oferi pisicii un mediu confortabil iar aceasta se va simti relaxata si fericita.





3. Hrana de calitate

Alegeti o marca buna de mancare pentru pisici. Hrana de calitate ajuta pisica sa se bucure de o sanatate optima. La fel ca alte animale, pisicile au nevoi nutritionale specifice. Felinele sunt carnivore ceea ce inseamna ca au nevoie de proteine de calitate pentru a evita problemele de sanatate. Anumite produse de pe piata contin ingrediente de calitate scazuta, care nu ofera suficienti nutrienti pentru a mentine pisica sanatoasa. Selectati doar acea mancare ce are la baza carnea de vita, pui, curcan sau peste, aminoacizii importanti si acizii grasi omega-3. Evitati sa hraniti pisica cu mancare destinata consumului uman. Tineti cont de faptul ca unele alimente sunt chiar toxice pentru pisici (de ex. ciocolata).

4. Toaletarea si perierea blanii

Ingrijirea blanii depinde in mare parte de caracteristicile si textura acesteia. Cu toate ca pisicile obisnuiesc sa se ingrijeasca singure este nevoie de o atentie suplimentara din partea dvs. privind toaletarea. Pisicile cu blana lunga au nevoie de baie de cateva ori pe saptamana in timp ce felinelor cu par scurt le este suficienta o singura baie saptamanala. Ingrijirea periodica ajuta animalul sa se mentina in stare optima si se vor evita situatiile in care pisica poate ingera bile de par. In momentul in care periati animalul puteti detecta cu usurinta prezenta puricilor, parazitilor sau a altor probleme ale pielii  cum ar fi umflaturi, roseata etc. Daca observati ceva suspect este necesar sa anuntati medicul veterinar. 
Respectati sfaturile medicului veterinar in ceea ce priveste toaletarea animalului precum si recomandarile acestuia privind achizitionarea produselor specifice. 

5. Sterilizarea pisicii

Acest procedeu ofera mai multe beneficii pisicii, indiferent de sexul acesteia. Castrarea va reduce comportamentele neplacute ale animalului cum ar fi pulverizarea urinei iar sterilizarea previne reproducerea peste masura. Medicii veterinari recomanda ca sterilizarea sa se realizeze in intervalul 2-6 luni. 

Anumite gesturi realizate de stapan au capacitatea de a ajuta animalul de companie sa se bucure de sanatate si fericire. Viata acestuia depinde in mare parte de modul in care este ingrijit si hranit. De aceea este nevoie sa fiti atent/a la nevoile pisicii dvs. si sa-i oferiti cele necesare unei vieti echilibrate.
Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!