Ati fost vreodata tentat/a de a adopta un pui de pisica de pe strada? Sunt foarte multe animale abandonate in jurul nostru iar uneori dorim sa le ajutam oferindu-le hrana, apa si un adapost. Numarul animalelor care traiesc pe strada s-ar putea reduce daca oamenii ar fi mai atenti la nevoile lor si ar exista mai multe campanii de sterilizare si constientizare.
Pisicile care traiesc in mediul natural au de obicei doua cicluri de imperechere iar o femela poate naste intre 1 si 8 pui.
Pisica are anumite nevoi in functie de varsta sa. De obicei puii de pisica traiesc alaturi de mama lor pana la varsta de 3-4 luni timp in care sunt invatati sa socializeze, sa vaneze si aiba grija de ei. Pisica devina adulta in jurul varstei de 10-12 luni iar unele rase cum ar fi Main Coon sau Persana au nevoie de 15-18 luni pentru a fi considerate mature.
Este important sa identificati corect varsta unei pisici intrucat acest lucra va poate ajuta sa creati un program adaptat nevoilor sale.
In cazul in care intalniti un pisoi si vreti sa-l adoptati sau daca pisica dvs. este gestanta ar fi de dorit sa recunoasteti anumite trasaturi fizice si comportamentale pentru a-i oferi animalelor un mediu securizant:
1. Noul-nascut
Inainte de a naste pisica isi pregateste un culcus pentru a oferi confort si siguranta puilor. Pe strada insa acest lucru devine dificil pentru mama-pisica astfel incat putem gasi practic oriunde pui de pisica. Un pisoi nou-nascut are ochii inchisi iar urechile sunt lipite de cap. La aceasta varsta puiul de pisica nu are dinti iar daca ii deschidem gura vom observa doar linia gingiilor, care trebuie sa fie de culoare roz. De asemenea, se poate observa cordonul ombilical care se desprinde in mod natural in a 5-a sau a 6-a zi dupa nastere. In aceasta etapa organismul pisoiul este extrem de vulnerabil iar acesta are nevoie de un spatiu confortabil, calduros.
Acesta va trebui hranit cu multa atentie si delicatete – programul sau zilnic va fi constituit din somn si mancare. Un aspect important pe care trebuie sa-l aveti in vedere este greutatea – in aceasta faza un pisoi va cantari intre 75 si 150 g. Pisoiul trebuie sa ramana cat mai aproape de mama in aceasta etapa intrucat va primi hrana cu rol in sustinerea sistemului imunitar.
2. Saptamana 1
La o saptamana dupa nastere se poate observa cum corpul pisoiului capata vigoare iar miscarile acestuia sunt mai vioaie. In medie, greutatea va fi de aproximativ 150-250 g. In cazul in care este separat de mama puiul trebuie hranit la un interval de 2-3 ore, inclusiv noaptea. Pisoiul va avea ochii inchisi insa trasaturile fetei vor incepe sa fie din ce in ce mai lesne de observat.
3. Saptamana 2
La aceasta varsta pisoiul va incepe sa deschida ochii – acesta va putea distinge anumite sunete insa perceptia este limitata. Un pisoi va fi capabil sa deschida ochii in intervalul 8-14 zile de la nastere iar acest proces poate fi extrem de amuzant intrucat poate deschide un ochi pe jumatate sau poate avea unul deschis si altul inchis.
Toti pisoii se nasc cu ochii albastri insa pe masura culoarea se va schimba. De asemenea, gherutele vor fi prezente. Se vor misca mai mult si chiar vor face primii pasi in spatiul unde dorm. O greutate normala a corpului se situeaza in intervalul 250-350g si trebuie hraniti la 3-4 ore.
4. Saptamana 3
In aceasta etapa pisoiul va incepe sa exploreze lumea din jur intrucat urechile sunt in pozitia anatomica normala iar vazul devine din ce in ce mai alert. Acesta va putea interactiona si va deveni activ iar coordonarea corpului va fi din ce in ce mai buna. Acesta va avea o greutate de 350-450 de grame iar temperatura corpului se situeaza in intervalul de 32-37 grade celsius de aceea are nevoie in continuare de un spatiu cald. Este recomandat sa fie hranit la 4-5 ore distanta si sa se foloseasca un biberon special.
La aceasta varsta apar si primii dinti – acesti vor fi utilizati in procesul de toaletare. In cazul in care pisoiul este separat de mama trebuie invatat procesul de toaletare si stimulat in acest sens cu o periuta. De asemenea, in aceasta etapa ii puteti oferi o mini-litiera pentru a se obisnui cu locul destinat eliminarii.
5. Saptamana 4
Pisoiul este capabil de a percepe mai multi stimuli externi intrucat cele mai importante simturi – vazul, auzul si mirosul sunt mai dezvoltate. In aceasta etapa incisivii devin mai vizibili si vor aparea, de asemenea si caninii. La aceasta varsta va fi hranit tot cu lapte – tractul digestiv nu este pe deplin format pentru a digera carne. Un pisoi de 4 saptamani va avea mai multa siguranta atunci cand se va deplasa iar miscarile de coordonare vor fi mai bine definite. Se va observa ca paseste mai increzator si se va deplasa pe distante mai mari, fiind curios sa descopere mediul inconjurator.
De asemenea, este mai agil si mai receptiv atunci cand comunicati cu el. Va putea detecta sunete si mirosuri mai indepartate si va dori sa le exploreze. Socializarea este o componenta deosebit de importanta pentru un pisoi si ajuta la o dezvoltare sanatoasa din punct de vedere psiho-emotional. De aceea trebuie sa-i oferiti joc si alte activitati care sa-i mentina atentia si sa-i stimuleze gandirea. Acesta va invata prin observatie, interactiune si incurajari verbale. O greutate normala se situeaza in intervalul 450-550 grame.
Aceste informatii sunt necesare daca doriti sa salvati un animal de pe strada sau daca pisica dvs. va naste pui. Astfel veti intelege caracteristicile normale si nevoile de hrana, ingrijire fiecarei etape de viata ale pisoilor.