Un animal de companie are nevoie de o atentie constanta. Exista mai multe etape din punct de vedere al dezvoltarii biologice iar fiecare necesita o grija deosebita. Pentru a integra cu bine o pisica adoptata sau cumparata trebuie sa fim pregatiti pentru a-i satisface anumite necesitati, in functie de varsta acesteia.
Primele 8 saptamani sunt deosebit de importante, pisoiul fiind extrem de vulnerabil si sensibil. Animalul are nevoie de un start excelent pentru a se dezvolta armonios din toate punctele de vedere. In mod normal un pui de pisica ramane alaturi de mama sa aproximativ 3-4 luni timp in care primeste protectie si educatie. Exista si situatii in care pisoiul este nevoit sa creasca departe de mama din diverse motive. Asadar, cum putem recunoaste varsta unui pui de pisica si mai ales nevoile sale?
In continuare vom analiza caracteristicile psiho-emotionale si fizice ale unui pisoi cu varsta cuprinsa intre 5 si 8 saptamani.
Saptamana 5
Este momentul sa va pregatiti pentru joc si distractie. Puiul de pisica incepe sa se maturizeze, este plin de energie si interactioneaza din ce in ce mai mult cu animalele si persoanele din jur. In aceasta perioada incepe si dezvoltarea personalitatii – asadar este o etapa cu multe transformari fizice cat si psiho-emotionale. Pisoiul se joaca foarte mult, alearga si chiar exploreaza suprafete extinse din mediul inconjurator. Acesta este complet stabil si isi poate folosi coada pentru a se echilibra.
Veti observa ca va alerga si se va juca pana va adormi literalmente oriunde. Pe masura ce se dezvolta musculatura pisoiul va incepe sa urmareasca, sa se ascunda sau sa sape – toate fiind comportamente instinctuale indiferent daca il cresteti in interior sau in aer liber. De asemenea, va invata sa-si controleze miscarea de retractie a gherutelor.
Tot in aceasta perioada incep sa se activeze instinctele sale de vanatoare de aceea este recomandat sa-i oferiti mici jucarii sau o undita cu momeala. Puiul de pisica se va bucura sa-si vaneze jucariile si sa le muste.
Culoarea ochilor este albastru si se poate observa miscare de dilatare si contractie a pupilelor – pisoiul are o capacitate crescuta de a se focaliza asupra unui obiect si de a-l urmari. Acesta trebuie hranit in continuare cu lapte de cateva ori pe zi dar se poate adauga si hrana umeda in dieta – ii puteti pregati si un mic bol cu apa proaspata. Un pisoi de 5 saptamani va fi mai independent si capabil de a se hrani singur.
Acesta are o greutate de 550-650 grame iar temperatura corpului este de aproximativ 38 de grade Celsius.
Saptamana 6
La aceasta varsta pisoii se pot toaleta singuri (si se vor ingriji reciproc pentru a intari legaturile cu ceilalti frati) si ar trebui sa foloseasca litiera. Daca cresteti un pisoi fara mama este important sa interactionati cu el si sa imitati procesul de toaletare – astfel va veti asigura ca puiul deprinde corect si complet acest obicei.
Un pisoi de 6 saptamani sanatos si bine dezvoltat alearga, este foarte activ si jucaus. Puiul de pisica devine din ce in ce mai independent si este un moment propice pentru a fi intarcat. Cu toate acestea are inca tendinta de a cauta protectia mamei. Permiteti animalului sa exploreze diverse parti ale casei, obiecte, sa cunoasca lucruri noi si familiarizati-l cu diferite zone cum ar fi “coltul de zgariat” pentru ascutirea gherutelor. Acest lucru il va ajuta sa se adapteze situatii neprevazute.
Intre 6 si 7 saptamani se schimba si culoarea ochilor dezvoltandu-se pigmentul natural, specific unei pisici adulte si rasei din care face parte. Socializarea este foarte importanta prin urmare este recomandat sa-i stimulati curiozitatea si dorinta de joc a pisoiului dar si sa-l obisnuiti cu activitati de rutina cum ar fi taierea unghiilor.
Acesta are o greutate de 650-750 grame iar temperatura corpului este de aproximativ 38 de grade Celsius.
Saptamana 7
Aceasta etapa are avantaje cat si dezavantaje – pisoiul devine din ce in ce mai activ si nu va mai fi hranit cu biberonul si, in acelasi timp este foarte curios si foarte agil. Va fi nevoie de o monitorizarea constanta si supravegherea activitatilor.
La aproximativ 60 de zile puiul de pisica se bucura de o buna mobilitate si coordonare ochi-labe astfel incat va fi tentat sa incerce actiuni mai indraznete si complexe cum ar fi catarat sau sarituri. Asigurati-va ca zona de joaca este sigura si eliminati eventualele pericole (plante otravitoare pentru pisici, obiecte ascutite etc.)
Jocul este o activitate importanta in programul zilnic al unui pisoi astfel ca ar fi de dorit sa va jucati cu el aproximativ 2 ore pe zi (timpul poate fi distribuit in mai multe sesiuni de joc). De asemenea, ii puteti oferi mai multe optiuni de jucarii.
Acesta are o greutate de 800-900 grame iar temperatura corpului este de aproximativ 38 de grade Celsius. Poate fi hranit cu mancare umeda de 3 ori pe zi si este momentul pentru administrarea primului vaccin.
Saptamana 8
Este perioada care face tranzitia spre maturitate. Dieta poate contine atat hrana umeda cat si uscata – va fi hranit in 2-3 reprize pe zi. In acest moment pisoiul poate fi sterilizat si i se poate administra si restul dozelor de vaccin.
In primele 8 saptamani de viata un pisoi experimenteaza extrem de multe schimbari fizice dar si psihologice. In cazul in care este despartit prematur de mama procesul maturizarii devine anevoios intrucat lipseste modelul matern si ghidarea insa totul se reduce la un aspect simplu – grija si iubirea. Orice animal care se naste poate fi pe deplin sanatos si integrat cu succes daca este tratat cu atentie si multa iubire.