Cum sa aveti grija de cainele dvs. pe timp de iarna

Cum sa aveti grija de cainele dvs. pe timp de iarna
Iarna este un anotimp extraordinar – natura ne ofera cadouri generoase (zapada, Sarbatori etc.) dar si ragazul de a fi mai aproape alaturi de cei dragi. Cu siguranta ca animalul dvs. de companie adauga un plus de bucurie si stare de bine acestor experiente. Insa trebuie sa luati in calcul ca vremea rece reprezinta un factor de stress pentru cainele dvs. Chiar daca blana ofera un confort din punct de vedere termic este necesar sa ajutati animalul sa-si pastreze o temperatura echilibrata a corpului (cu ajutorul accesoriilor si hainutelor) si, in acelasi timp sa ii oferiti ocazii de miscare in aer liber. 

Exercitiul fizic in natura si stimularea mentala sunt vitale pentru asigurarea starii de sanatate a cainelui dvs. Acesta are nevoie de un program care sa includa in mod echilibrat hrana, somn si miscare. Satisfacerea acestor nevoi pot constitui o provocare in timpul lunilor de iarna datorita capriciilor vremii si a prezentei temperaturii scazute. Cainele dvs. poate refuza plimbarea de zi cu zi datorita frigului sau precipitatiilor (zapada, lapovita etc.).
Doar pentru ca animalul dvs. este reticent in a alerga prin zapada nu inseamna ca trebuie sa-l incurajati in vreun fel sa renunte la exercitiile fizice. Astfel veti evita aparitia unor probleme de sanatate cum ar fi: cresterea in greutate, apatia etc.

Mai jos este o lista cu activitatile recomandate astfel incat cainele sa se mentina in forma optima chiar si atunci cand temperatura atinge valori minime:

1. Plimbarile de scurta durata
 
Este benefic sa oferiti animalului iesiri scurte in natura. Chiar daca afara este rece cainele are nevoie de miscare si trebuie stimulat in acest sens. Conform Organizatiei Europene a Protectiei Animalelor o plimbare in mediul natural ofera cainelui mai multe beneficii cum ar fi:
  • Stimulare mentala
  • Exercitiu fizic – necesar functionarii optime a organismului si arderii caloriilor in exces
  • Capacitatea de a dezvolta o relatia armonioasa cu oamenii si animalele din jurul sau chiar si in plin sezon rece.




Exista mai multe rase de caini cu nevoi specifice (in special cele sensibile la temperaturi scazute). De exemplu animalele cu blana scurta (ex. Boxer, Terrier, Chihuahua) necesita hainute din materiale speciale. Chiar si asa trebuie sa limitati, pe cat posibil, expunerea cainelui la temperaturi scazute. Daca observati ca animalul dvs. prezinta slabiciune, reprize de tremur sau confuzie este nevoie sa-i oferiti cat mai repede un adapost si caldura – acestea pot fi manifestarile hipotermiei.
Asadar, limitati numarul de plimbari sau sesiunile de joaca in natura daca observati ca animalul dvs. are o toleranta scazuta la vremea rece. Ajutati-l sa fie activ antrenandu-l in diverse jocuri de casa cum ar fi ascunderea obiectelor sau puteti profita de acesta perioada pentru a-l invata diverse comenzi.

2. Imbracaminte

Hainutele pentru animale sunt accesorii obligatorii pentru plimbarile in natura si ajuta animalul dvs. (indiferent de rasa) sa-si pastreze echilibrul temperaturii corpului. Alegeti in functie de varsta si trasaturile fizice ale cainelui – puii, cainii seniori si cei cu blana scurta au nevoi speciale in acest sens. 





3. Igienizarea cu atentie a labelor


Strazile si aleile sunt dezapezite in anotimpul rece si de obicei sunt imprastiate anumite substante cu efect anti-alunecare cum ar fi sarea sau produse chimice. De aceea este necesara o evaluare atenta a labutelor dupa fiecare plimbare – in cazul in care detectati zgarieturi sau alte rani tratati animalul si ajutati-l sa se refaca. Utilizati o crema speciala ce are in compozitie anumite ingrediente pe baza de ulei care ii asigura animalului protectie in aceste conditii.

4. Un loc de odihna incalzit

Ce poate fi mai placut decat un pat moale si cald dupa o plimbare prin zapada? Organismul animalelor reactioneaza asemeni celui uman atunci cand este nevoit sa se adapteze unei temperaturi scazute. De aceea este important sa-i oferiti cainelui un loc placut si linistit dupa o expunere la frig pentru a ajuta organismul sa se echilibreze. Puteti aseza patul animalului langa o sursa de incalzit (de ex. un calorifer) si sa-i puneti la dispozitie o patura moale. De asemenea exista si o serie de saltele sau paturi electrice care se pot aseza sub patul animalului si ii pot incalzi culcusul.





Acesta va fi mai mult decat fericit si se va putea odihni in voie dupa efortul depus. Iarna este nevoie sa-i schimbati mai des asternutul cainelui intrucat este un mijloc propice aparitiei si inmultirii acarienilor, puricilor sau capuselor. Pana la urma toate vietatile isi doresc un loc linistit si calduros iarna, nu-i asa?

5. Mancare si apa

In sezonul rece este recomandat sa oferiti cainelui accesul neingradit la o sursa de apa proaspata cu atat mai mult cu cat iarna animalul este expus la deshidratare si prin urmare aparitia diverselor probleme ale pielii ca iritatii sau uscaciune. Daca animalul petrece mult timp in curte ii puteti oferi apa intr-un bol ce are capacitatea de a incalzi lichidul astfel incat sa nu inghete. Acesta poate fi achizitionat din magazinele cu produse dedicate animalelor de companie.

Dieta cainelui este extrem de importanta in timpul iernii – aceasta trebuie sa-i asigure animalului vitaminele si mineralele necesare astfel incat organismul sa functioneze optim iar nivelul de energie sa se mentina crescut. Nu-i oferiti mancare suplimentara cainelui daca petrece mai mult timp in casa intrucat poate creste in greutate in schimb il puteti rasfata cu cateva recompense dupa o plimbare prin zapada. Discutati cu medicul veterinar pentru a stabili dieta potrivita sezonului rece. 

6. Toaletarea

Evitati tunderea animalului iarna. Blana are capacitatea de izola corpul animalului astfel incat temperatura sa se mentina constanta. De exemplu, cainilor cu blana lunga li se dezvolta un strat suplimentar de blana care le ofera o protectie suplimentara. Aceasta caracteristica apartine anumitor rase si este rezultatul adaptarii la mediu. Pentru a ajuta cainele sa se mentina activ in sezonul rece puteti totusi elimina blana in exces din zona labelor – astfel se va evita acumularea diverselor sedimente anti-alunecare care sunt imprastiate de obicei iarna pe strazi si alei. 

Iarna este un anotimp care indeamna la relaxare si ne ofera prilejul de a petrece momente frumoase in familie. Va puteti bucura alaturi de cainele dvs. si in acelasi timp ii puteti oferi cele necesare pentru a adapta temperaturii scazute si a depasi cu bine sezonul rece.
Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!