Cum obisnuiti pisica sa doarma noaptea?

Cum obisnuiti pisica sa doarma noaptea?
Viata alaturi de o pisica este mult mai frumoasa, plina de bucurie si energie pozitiva insa uneori apar si anumite provocari pe care trebuie sa le gestionam cu intelepciune. Daca sunteti la prima experienta de crestere a unui animal de companie va fi nevoie sa aveti rabdare – este normal sa apara semne de intrebare si momente de panica. De asemenea este important sa acordati atentie pisicii de langa dvs., sa-i observati atitudinile si personalitatea. Pisica este un animal independent si are nevoie de un timp de acomodare cu noua locuinta si membrii familiei. In articolul de astazi vom raspunde unui mesaj primit:





“Azi, la 6 dimineata pisica noastra Bella si-a inceput activitatea. Am adoptat-o cand avea 4 luni iar in prezent are 1 an si 8 luni. Problema cu care ne confruntam este ca se trezeste dis-de-dimineata uneori chiar si la 4, incepe sa miaune si sa zgarie la usa si se pare ca isi doreste ca toata familia sa se trezeasca si sa se pregateasca de joaca.

Am incercat mai multe strategii cum ar fi sa o inchidem intr-o alta camera sau chiar sa o ignoram insa nu au functionat. Se pare ca varianta de a o inchide in alta camera ii displace profund pisicii si se manifesta ca atare, mieunand indelung si zgariind usa. Odata ce se trezeste pur si simplu se plimba prin casa mieunand, asteptand pe cineva disponibil sa-i acorde atentie. Cum as putea gestiona situatia pentru ca eu si familia sa ne putem odihni asa cum se cuvine?”

Inainte de orice recomandare trebuie sa luati in calcul ca o pisica se aseamana foarte mult cu omul – aceasta are anumite cicluri de dezvoltare si etape naturale in bioritmul sau. Dincolo de aceste informatii pisica manifesta anumite comportamente in functie de varsta si acomodarea in cadrul familiei.


Pana la 1 an chiar si 2 ani pisica poate fi considerata a fi la varsta adolescenta, inceput de maturitate. Nu toate pisicile au acelasi ritm in ceea ce priveste dezvoltarea – unele se maturizeaza devreme in timp ce altele mai tarziu. De aceea este important sa recunoasteti si sa gestionati cu succes “comportamentele de adolescent”. O pisica de aproximativ 1 an are atitudini asemanatoare unui adolescent de 14-15 ani. Nivelul de energie este crescut, sistemul hormonal devine activ – asadar comportamentul sau este influentat de toate acestea. Mai mult decat atat pisica va dori sa testeze limitele persoanelor din familie. Vestea buna este ca aceste manifestari se vor reduce pe masura ce va creste.

Mai jos sunt cateva recomandari si sfaturi care va pot ajuta sa educati pisica astfel incat sa va bucurati de un somn mai lung si mai multa liniste in casa pe parcursul noptii:

1. Ignorarea 100% a manifestarilor

Trainerii de animale de companie recomanda sa tratam cu seriozitate anumite manifestari ale pisicii. De exemplu, daca se trezeste noapte primul impuls este sa-i vorbim, sa ne jucam cu ea sau sa-i oferim ceva de mancare. Desi avem impresia ca o ignoram actiunile noastre transmit pisicii alte mesaje. Hranirea, joaca sau orice mesaj vocal ii ofera stimulare pisicii iar aceasta le interpreteaza ca recompense pentru ca stie ca daca actioneaza intr-un anumit fel va primi raspunsul dorit. 





Asadar, cea mai buna metoda de a actiona este ignorarea completa – chiar daca stiti ca este in activitate este necesar sa nu ii acordati deloc atentie, indiferent sub ce forma. In cazul in care va este greu sa-i tolerati mieunatul cel putin trebuie sa aveti rabdare pana se opreste – aceasta va invata ca va primi o recompensa (joc, hrana, atentie) dupa momentul de liniste. 

2. Importanta unui program si rutinei

Orice activitate pe care o realizam in fiecare zi devine in timp rutina. In mod natural pisica are doua momente de maxima activitate – la rasaritul si la apusul soarelui. In aceste momente toata natura se reconfigureaza, ritmurile se alterneaza iar vanatul (soareci, pasari) incepe sa-si faca prezenta in mediu. Cum putem marca anumite momente importante astfel incat pisica sa le interpreteze asa cum ne dorim?
  • Un program de masa regulat – este recomandat sa-i oferiti pisicii 2 mese principale pe zi, dimineata si seara iar aceasta din urma sa fie aproximativ cu 1.5 ore inainte de somn. 
  • Implicarea si celorlalti membrii ai familiei in educarea animalului – daca doriti o schimbare in comportamentul pisicii este important ca intreaga familie sa urmeze aceleasi reguli in raport cu animalul. Este necesar sa ne amintim ca pisica si omul nu au aceleasi bioritm dar cu putin efort depus din partea noastra putem ajunge la o armonizare.
3. Nu izolati pisica intr-o camera

Unul din cele mai neplacute si traumatizante situatii pentru o pisica este sa fie despartita de spatiul de socializare si familia sa. Pisica este un animal teritorial si ii place sa detina controlul astfel incat patul si canapeaua reprezinta puncte de referinta ale acesteia intrucat pastreaza amprentele olfactive ale stapanilor. Ganditi-va ce se intampla daca pisica va fi izolata iar persoanele din familie se vor retrage in camere si vor inchide usa – aceasta va acumula un surplus de energie care va trebui, in mod inevitabil, consumat.
 
Asadar oferiti pisicii accesul la spatiul in care se simte confortabil chiar si pe parcursul noptii. In momentul in care pisica are la dispozitie un spatiu deschis si posibilitatea de a adulmeca mirosul stapanilor aceasta va fi mai linistita si relaxata pentru o perioada mai lunga de timp. Acest lucru va contribui la un somn mai linistit pe timpul noptii. Increderea ca ii sunteti aproape ii ofera siguranta. 

Pisica este un animal independent si foarte iubitor. Intotdeauna putem identifica sau construi o cale de mijloc pentru a ne bucura reciproc de prezenta. Cu toate ca animalele si omul nu au aceleasi ritmuri biologice ne putem educa astfel incat sa ne armonizam in mod placut cu animalul de langa noi. Acest proces sa se deruleze in mod relaxat, fara presiuni si traume pentru pisica.


 
Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!