Capusele nu sunt doar un pericol primavara si vara, ci sunt active si atunci cand temperaturile sunt scazute. Acesti arahnide se trezesc din somnul de iarna la aproximativ 8°C. Deoarece transmit microbi care provoacă boli, capusele nu sunt doar periculoase pentru oameni, ci si pentru animale.
Numarul infectiilor cu boala Lyme, TBE si babesioza este in crestere, iar expertii estimeaza ca una din patru capuse poarta agenti patogeni. Babesioza (cunoscuta sub denumirea de boala capuselor la caini) este o boala transmisa prin muscatura de capusa. Nu toate capusele transmit babesioza, ci doar cele care au acest parazit, insa aceasta este extrem de periculoasa daca ramane netratata sau chiar si atunci cand este descoperita tarziu.
Ce ar trebui sa facem in acest sens pentru a ne feri animalutul de aceste insecte?
Feriți-va de plimbarile dese in locuri cu iarba netaiata (parcuri, gradini, paduri)! In astfel de locuri sunt de regula infestatii masive cu capuse si exista riscul de contaminare chiar daca animalutul a fost deparazitat extern, asa ca trebuie sa fim atenti si la acest aspect.
Verificati regulat cainele pentru capuse, mai ales dupa plimbarile in aer liber
Orice caine, in special unul care are tendinta de a cutreiera prin iarba inalta sau tufis greu, trebuie verificat periodic pentru capuse, concentrandu-se in zona capului (gat, urechi, cap), picioare si intre degetele de la picioare.
Retineti ca muscaturile de capuse sunt greu de detectat odata ce capusa a cazut de pe cainele dvs. dupa ce aceasta s-a “hranit”. Adesea aceste muscaturi nu mananca, deci daca nu vedeti capusa sau cainele dvs. nu incepe sa prezinte simptome de boala precum febra, letargie, probabil ca nu veti sti ca animalul a fost muscat. Verificarea zilnica a capuselor, in special in zonele cele mai expuse (cap, picioare si abdomen) va creste sansele sa gasiti capusa cat timp este inca pe cainele dvs.
Folositi produse recomandate de medicul veterinar special concepute in acest sens
In plus, produsele de combatere a capuselor „la fata locului” recomandate de un veterinar va pot proteja animalul de companie. Picaturile sunt aplicate pe partea din spate a gatului, unde animalul nu se poate linge. Folositi doar produsele speciale recomandate de medicul veterinar in urma controlului de specialitate pe care acesta l-a facut pentru patrupedul dvs.
De asemenea, este indicat ca si curtea sa fie “tratata” impotriva capuselor. Cautati locuri in curtea dvs. care ar putea adaposti capuse. Tufisurile crescute si petele de iarba inalta pot fi puncte fierbinti, asa ca ajutati la eliminarea amenintarilor prin tundere, plivire sau taiere. Apoi, utilizati un spray de capuse in aer liber in toata curtea pentru a indeparta capusele care ar putea ajunge la animalul dvs. de companie.