Cele mai intalnite afectiuni digestive ale cainelui

Cele mai intalnite afectiuni digestive ale cainelui
Puteti ajuta animalul de companie sa se bucure de o sanatate optima. Pentru aceasta va fi nevoie sa acordati o mare atentie calitatii hranei intrucat aceasta reprezinta combustibilul organismului. Cu cat planul alimentar este mai dezechilibrat cu atat sistemul imunitar al cainelui va fi mai slabit si nivelul de energie mai scazut. Un raport echilibrat al vitaminelor, mineralelor, proteinelor si carbohidratilor complecsi va asigura animalului o serie intreaga de beneficii esentiale pentru sanatate. 

O cantitate prea mare de hrana poate duce la suprasolicitarea intregului sistem si instalarea obezitatii. Mai mult decat atat, cainele poate dezvolta tulburari digestive care pot declansa boli cronice pe viitor. 

Trebuie sa aveti in vedere un aspect esential – alegerile alimentare si obiceiurile de viata ale stapanului au o influenta directa asupra starii de sanatate a animalului. Un caine are nevoi asemanatoare omului care trebuie insa intelese. Acesta nu are capacitatea de a discerne astfel incat primeste tot ceea ce stapanul ii ofera in materie de hrana. Daca nu aveti experienta in cresterea unui caine sau a altui animal de companie este necesar sa va adresati unor persoane acreditate care va pot oferi consultanta in elaborarea unei diete potrivite.

Se poate ca uneori sa fiti tentati sa oferiti cainelui alimente de pe masa, delicatese, fructe sau legume insa trebuie sa tineti cont de faptul ca unele pot avea efect toxic asupra organismului animal. Evitati sa-i oferiti animalului hrana destinata consumului uman inainte de a primi afizul medicului veterinar sau trainerului canin.





Fiecare rasa de caini are anumite necesitati de hranire.
De exemplu, unui animal care depune mult efort fizic si este tot timpul activ este de dorit sa-i oferiti o hrana care contine mai multi carbohidrati complecsi pentru a ajuta corpul sa produca energie. Pe de alta parte, ingerarea unei cantitati prea mare de hrana va produce disconfort digestiv unui caine de talie medie, cu activitate fizica redusa. Atunci cand sistemul nu poate procesa corect hrana vor aparea probleme gastrointestinale sau alergii.

Medicii veterinari semnaleaza numeroase cazuri de malnutritie.
Sunt multe cazuri in care stapanii opteaza pentru o hrana de calitate slaba care contine de obicei ingrediente intens procesate sau tratate cu diverse substante. Consumand aceasta hrana animalul manifesta in mod regulat probleme digestive cum ar fi diaree, greata, varsaturi sau constipatie.

In anumite cazuri mai grave durerea si disconfortul asociat acestor probleme pot impiedica animalele sa se hraneasca fapt ce duce la declansarea altor afectiuni de sanatate.

Sistemul digestiv si functiile acestuia





Sistemul digestiv al cainelui include toate organele care au rol in preluarea si procesarea alimentelor. Acesta incepe cu gura si se continua cu esofagul stomacul, ficatul, pancreasul, intestinul subtire si cel gros, rectul si anusul. Procesul de digestie incepe cand animalul preia mancarea cu ajutorul gurii si incepe sa o mestece. Enzimele prezente in saliva au rolul de a descompune alimentele in substante chimice. Procesul va continua cu inghitirea, procesarea in stomac, absorbtia nutrientilor si eliminarea deseurilor.

Problemele sistemului digestiv pot fi impartite in 4 categorii. Acestea sunt stabilite in raport cu:

1. Digestia

2. Absorbtia nutrientilor

3. Motilitatea (contractiile intestinelor care asigura deplasarea hranei de-a lungul tractului digestiv)

4. Eliminarea fecalelor

Simptome ale problemelor stomacale

Cainele are numeroase moduri de manifestare atunci cand experimenteaza o problema de sanatate. Poate v-ati confruntat cu situatia in care acesta a manifestat varsaturi sau diaree in urma unei simple iesiri in parc. 

Pentru a va ajuta sa gestionati cat mai bine problemele de sanatate ale animalului dvs. puteti afla in continuare principalele semnale ale tulburarilor digestive. Acestea sunt: refuzul mancarii, diareea, varsaturi,  pierderea in greutate (de cele mai multe ori datorata varsaturilor excesive si diareii), apatia si dezinteresul fata de activitatile care ii fac placere in mod normal.

Acestea se pot manifesta izolat insa daca se repeta este necesara vizita la medicul veterinar pentru o evaluare generala. 






Informatii suplimentare legate de problemele stomacale:

1. Diareea este unul din cele mai comune semne ale tulburarilor digestive. Aceasta poate avea mai multe cauze. De cele mai multe ori este o manifestare izolata si nu este necesar sa va ingrijorati. In cazurile in care cainele manifesta mai mult de 2-4 zile scaune lichide va trebui sa aveti in vedere un consult medical de specialitate
.
2. Probleme in asimilarea nutrientilor. Malabsorbtia la nivelul intestinal este definita drept incapacitatea sistemului digestiv de a absorbi in mod corespunzator substantele nutritive. Cainele poate experimenta si durere datorita inflamatiei membranelor abdominale care poate varia in intensitate. Infectiile bacteriene pot cauza si diareea apoasa (datorita hipersecretiei de lichid la nivelul intestinului subtire).

3. Modificarea culorii si consistentei fecalelor reprezinta de asemenea semne ale problemelor digestive. De exemplu, fecalele inchise la culoare, cu aspect negricios pot semnala prezenta sangerarii la nivelul stomacului sau intestinelor.

4. Varsaturile – sunt manifestari normale atunci cand este ingerata o substanta toxica sau incompatibila cu sistemul digestiv. Episoadele excesive, varsaturile repetate, care contin sange sunt semnale de alarma si pot indica o varietate de afectiuni sau boli.


Inainte de a ajunge la medicul veterinar puteti ajuta cainele oferindu-i acasa tratament cum ar fi: hrana de calitate si usor de digerat, apa proaspata, odihna si plimbari scurte.

De cele mai multe ori diareea sau varsaturile pot fi tratate acasa iar activitatea digestiei poate fi echilibrata in 1-2 zile. Oferiti cainelui un loc confortabil pentru refacere si multa compasiune.
Agravarea si manifestarile succesive trebuie insa tratate cu atentie si este nevoie de interventia medicului veterinar.


 
Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!