Ce văd pisicile când privesc în gol? Nu sunt spirite!

Ce văd pisicile când privesc în gol? Nu sunt spirite!

Probabil v-ați pus de-a lungul timpul întrebări de genul „Oare pisicile văd în întuneric?”, ”Oare disting pisicile culorile?”. Întrebări destul de fascinante pentru proprietarii de feline, mai ales pentru că nu le putem întreba direct. Felul în care văd pisicile lumea influențează felul în care se comportă, iar unele dintre ele sunt atât de imprevizibile încât nu ne putem imagina ce e în „mintea” lor. Probabil ai observat că pisica ta are momente în care „se uită în gol”. Fascinant și înspăimântător în același timp, nu știi dacă a căzut pe gânduri sau îți plănuiește un atac. Unii cred chiar că pisicile văd spirite și poate chiar vorbesc cu ele. Dar probabil acei oameni văr și ei spirite…nu stiu ce e cu fraza asta
 

Văd pisicile spirite?


Ideea că pisicile văd spirite este „de când lumea și pământul”, pentru că nebunii nu sunt o invenție recentă. E o explicație destul de simplă atunci când observi că pisica sau motanul tău privește în gol câteva ore întregi. Cu aroganța de rigoare, știința a încercat să găsească răspuns la întrebările astea și chiar crede că a descoperit adevărul. Ei spun că nu văd spirite. Se pare că ceea ce observă pisicile e mult mai simplu: raze ultraviolete. S-a demonstrat că unele mamifere sunt mai sensibile decât altele la razele ultraviolete. Se pare că pisicile când se uită în gol de fapt analizează spectrul ultraviolet din cameră. 

Faptul că văd razele ultraviolete le influențează puternic felul în care observă obiectele din jur. Oamenii văd culori solide. Când ne uităm la o coală de hârtie noi vedem doar culoarea albă. Dar pisica ta care vede spirite și ultraviolete va observa diferite pete, semne și texturi. Deci ceva ce poate părea destul de simplu și curat, poate fi pentru pisica ta un univers întreg de forme și texturi.

Pentru a face un exercițiu de empatie și imaginație, poți încerca să aprinzi o lampă ultravioletă. (Cum fac în serialele polițiste când caută urme într-o încăpere…) Vei vedea imediat pete vechi de pe canapea, urmele rămase pe perete și multe alte lucruri pe care nu le vedem în mod normal. Acum imaginează-ți că așa vedea pisica ta lumea… mereu! Și că locuri sau lucruri pe care tu le crezi curate, ea le vede cum sunt cu adevărat. Și probabil atunci când se uită în gol ne și judecă…

 

Oare pot pisicile să vadă în întuneric?


Cu o structură a ochiului foarte diferită de a noastră, diferențele merg dincolo de faptul că văd ultraviolete. Scurtă lecție de anatomie fenină și umană: în ochi avem celule cu conuri, responsabile de percepția culorilor și vederea pe timp de zi, și celule cu bastonașe, care acționează în vederea periferică și nocturnă. În ochiul uman, celule cu conuri depășeșc numeric celule cu basonașe. La pisici raportul este inversat. Pisicile văd în întuneric mult mai ușor decât noi, dar percep mai puține culori. Pe lângă faptul că văd foarte bine în întuneric, vederea periferică a pisicilor este impresionantă. În timp ce ochiul uman vede până la 180°, pisicile pot avea o vedere periferică de 200°.

Deși vede în întuneric ca un super-ninja, pisica sau motanul tău s-ar putea să nu se bucure de același univers colorat de care ne bucurăm noi. Ideea că văd alb-negru nu este foarte corectă, dar nici complet greșită. Au doar un spectru de culori mult mai redus. Cu cea mai mică cantitate de celule cu conuri, pisoii au o celulă fotoreceptoare mai puțin. Deci pisoii nu pot vizualiza nuanțe de verde. Când pisica vede obiecte în culori pe care nu le percepe, este foarte probabil să vadă tonuri de gri.


 

Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!