Ce trebuie sa avem in vedere inainte de a adopta un animal de companie?

Ce trebuie sa avem in vedere inainte de a adopta un animal de companie?
Viata este alcatuita din experiente si avem constant de realizat alegeri. Poate ca la un moment dat te-ai gandit sa adopti sau sa cumperi un caine sau o pisica dar erau prea multe necunoscute. Cu cine trebuie sa vorbesti? Unde sa mergi? In spatele acestui gand pot exista diverse motivatii cum ar fi: mutarea intr-un oras nou sau o casa, despartirea de partenerul de viata sau decesul cuiva drag. Toate acestea se pot reduce de fapt la o concluzie – avem nevoie de companie si conexiune cand suntem singuri iar un animal ne poate asigura din plin aceste lucruri.





Cainii si pisicile sunt creaturi simpatice, care ne ofera fiecare, in felul sau iubire neconditionata si devotament. Exista o multitudine de optiuni, diferite rase, fiecare cu particularitati, caracteristici si nevoi diferite de intretinere. 

Inainte de a lua o decizie in ceea ce priveste achizitionarea sau adoptia unui animal este important sa evaluam motivatia interioara. Un animal de companie are nevoi asemanatoare omului chiar mai multe. Acesta necesita constant ingrijire, hrana, exercitii, vizite la veterinar si uneori, in cazul unor boli, tratamente costisitoare.

A lua o decizie bazata doar pe faptul ca este dragut si jucaus nu este o atitudine inteleapta. Viata unui animal de companie este asemanatoare vietii umane iar aceasta este alcatuita nu numai din momente de fericire, bucurie ci si din crize, boli sau alte episoade neplacute.





Un animal de companie iti va oferi, atat cat poate, in functie de natura sa, iubire si devotament. Acest lucru duce la atasament. De aceea trebuie sa intelegem ca decizia de adoptie sau cumparare nu trebuie luata in momente de suferinta. Mai mult decat atat animalul nu trebuie privit ca substitut pentru o persoana.


Decizia trebuie sa porneasca de la bucurie, de la dorinta sincera de a invita un caine sau o pisica in viata noastra, de a ne bucura de experientele vietii alaturi de un companion si a constientiza cu incantare lectiile de viata pe care un animal ni le poate oferi. Aceasta decizie importanta trebuie sa plece de la asumare si responsabilitate. Multe persoane cumpara, adopta un caine sau o pisica inainte de a fi pregatiti sa-i intretina doar pentru faptul ca sunt prezente adorabile.  






Un moment de reflectie si o evaluare realista a acestei decizii sunt absolut necesare. Va trebui sa luam in calcul ca aceasta implicare va dura 10-15 ani sau chiar mai mult.

In primul rand apare intrebarea: Ce tip de animal de companie mi s-ar potrivi?


Descrie trasaturile de personalitate, caracteristicile, nevoile, dieta care crezi s-ar potrivi personalitatii tale dar si ceea ce nu iti doresti. Va fi nevoie sa iei in calcul spatiul pentru a-i asigura animalului o viata confortabila. De asemenea trebuie sa ne gandim si la marimea, probleme specifice de sanatate, conditii particulare de ingrijire si nivelul de energie al animalului dorit.

Aici sunt cateva intrebari care te pot ajuta sa-ti construiesti o perspectiva generala:



 
  • Cat de mic sau de mare sa fie cainele?
Cainii de talie mica se preteaza spatiilor mai mici de locuit. In acelasi timp alegerea unui caine de talie mare presupune automat costuri mai mari in ceea ce priveste hrana, produsele de igiena, medicamente si vaccinuri.

 
  • Care este nivelul de energie pe care il poti gestiona?
Anumiti caini sunt foarte activi, au un nivel de energie crescut si au nevoie de mult exercitiu pentru a consuma acest surplus in timp ce unele rase necesită putin exercitiu, acesti caini fiind mai calmi.

 
  • Puii de caine trebuie hraniti de 3-4 ori pe zi.
Ei trebuie scosi afara imediat dupa masa pentru a le dezvolta obiceiuri pozitive. La inceput pot aparea mici accidente in casa ceea ce presupune curatenie. De asemenea catelul poate avea nevoie sa mearga afara noaptea pentru a-si satisface nevoile si nu poate fi lasat singur mai mult de cateva ore. Cainii pot produce la inceput multe daune in casa cum ar fi rosul scaunelor, meselor sau pantofilor pana la altele mult mai importante. De aceea este recomandat ca dresajul sa inceapa timpuriu pentru a echilibra hiperactivitatea.
 
  • Un alt aspect important este tipul de blana.
Un caine cu blana scurta este mult mai usor de ingrijit in comparatie cu unul ce are o blana lunga. Acesta din urma necesita vizite dese la coafor care presupun un cost suplimentar. 
 
  • Ce metoda ar fi mai buna – adoptia sau cumpararea?
Exista foarte multi caini aflati in centre de adoptie. De multe ori tindem sa ignoram acest lucru cautand o anumită rasa insa o vizita la un adapost de animale poate usura luarea acestei decizii. In acel loc putem comunica direct cu animalele. In cazul in care dorim sa cumparam o anumita rasa este necesar sa ne adresam unui crescator de caini.
 
  • Cat este de adaptat spatiul in care locuiesc astfel incat sa-i asigur animalului confortul minim?
 
  • A aduce un caine in locuinta si a-l acomoda presupune achizitionarea unor obiecte adaptate nevoilor acestuia.
Astfel vom avea nevoie de: o lesa, o zgarda reglabila, boluri de apa si de hrana din metal sau ceramica (cele din plastic pot cauza iritatii ale pielii), un pat potrivit marimii sale, cateva jucarii, o perie si un pieptan special.
 
  • Cel mai important pas este sa-i asiguram cainelui vaccinurile necesare atat pentru sanatatea lui cat si a noastra.
Baia, scurtarea periodica a unghiilor si igiena dentara sunt activitati de baza care asigura sanatatea animalului cat si a noastra.
 
  •  Un bun veterinar va evalua constant starea de sanatate a cainelui si ii va monitoriza etapele de dezvoltare. 


Alegerea unui caine sau a unui animal de companie in general presupune responsabilitate, asumare si disponibilitate de a invata. Trebuie sa pornim de la motivatia ca atunci cand adoptam sau cumparam un animal ne dorim sa-i oferim o viata sanatoasa. El ne va rasplati cu siguranta oferindu-ne in schimb multa iubire, bucurie si devotament.
Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!