Cainele este o ruda foarte apropiata a lupului . Acesta se inrudeste indeaproape cu lupul antic, disparut, lupul modern fiind cea mai apropiata ruda vie a cainelui. Cainele a fost prima specie care a fost domesticita de vanatorii-culegatori cu mai mult de 15.000 de ani in urma, inainte de dezvoltarea agriculturii. Vietuirea lor indelungata cu oamenii a determinat cainii sa se adapteze in mod unic comportamentului uman permitand o distributie cosmopolita abundenta si putand prospera cu o dieta bogata in amidon, care ar fi inadecvata pentru alte canide.
AICI puteti cumpara hrana super-premium BonaCibo
Originea cainelui domestic include divergenta genetica a cainelui de lup, domesticirea acestuia si aparitia primilor caini. Studiile genetice arata ca toti cainii antici si moderni au o ascendenta comuna si descendenti dintr-o populatie de lupi disparuta – sau populatii de lupi strans inrudite. Un lup disparut din Pleistocen tarziu ar fi putut fi stramosul cainelui iar un studiu a evidentiat faptul ca acest lup din Pleistocen avea dimensiuni mai apropiate de un caine din sat.
Domesticire
Origini stravechi – in 2021, o revizuire literara a dovezilor actuale deduce despre caine ca a fost domesticit in Siberia in urma cu 23.000 de ani de vechii siberieni de nord , apoi s-a imprastiat mai tarziu spre est in America si spre vest in Eurasia.
Biologie
Cainii domestici au fost crescuti selectiv timp de milenii pentru diverse comportamente, capacitati senzoriale si atribute fizice. Rasele moderne de caini prezinta mai multe variatii in dimensiune, aspect si comportament decat orice alt animal domestic.
Dimensiune si greutate
Cainii sunt foarte variati in ceea ce priveste inaltimea si greutatea. Cel mai mic caine adult cunoscut a fost un Yorkshire Terrier care avea doar 6,3 centimetri ( 2 1 ⁄ 2 inci) la umar, 9,5 cm ( 3 3 ⁄ 4 in) lungime de-a lungul capului si corpului si cantarea doar 113 grame (4 uncii). Cel mai masiv caine cunoscut a fost un Saint Bernard , care cantarea 167,6 kg ( 369 1 ⁄ 2 lb) si a fost de 250 cm (8 ft 2 in) de la bot pana la coada. Cel mai inalt caine este un mare danez care sta la umar 106,7 cm (3 ft 6 in).
AICI puteti cumpara hrana super-premium BonaCibo
Durata de viata
Un studiu din 2013 a constatat depre cainii de rasa mixta ca traiesc in medie cu 1,2 ani mai mult decat cainii de rasa pura. Cresterea greutatii corporale a fost corelata negativ cu longevitatea (adica, cu cat cainele este mai greu, cu atat durata de viata este mai scurta).
Durata de viata tipica a cainilor variaza foarte mult intre rase, dar pentru majoritatea, longevitatea mediana variaza de la 10 la 13 ani. Anumiti caini pot trai mult dincolo de mediana rasei lor.
Rasa cu cea mai scurta durata de viata (printre rasele pentru care exista un chestionar cu o dimensiune rezonabila a esantionului) este Dogue de Bordeaux , cu o longevitate medie de aproximativ 5,2 ani. Cu toate acestea, mai multe rase, inclusiv Bull Terrier miniatura , Bloodhounds si Irish Wolfhounds sunt aproape la fel de scurte, cu longevitati mediane de 6 pana la 7 ani.
Cele mai longevive rase, inclusiv Pudelul de jucarie , Spitzul japonez , Terrierii de frontiera si Spanielii tibetani , au o longevitate medie de 14 pana la 15 ani longevitatea mediana a cainilor de rasa mixta, luata ca o medie de toate dimensiunile, este cu unul sau mai multi ani mai mare decat cea a cainilor de rasa pura atunci cand sunt mediate toate rasele. Cel mai longeviv caine a fost „ Bluey ”, un caine australian de bovine care a murit in 1939 la 29,5 ani.
Inteligenta
Inteligenta cainelui reprezinta capacitatea acestuia de a percepe informatiile si de a le pastra ca cunostinte pentru a aplica cu scopul de a raspunde stimulilor din mediu. Studiile efectuate pe caini sugereaza ca animalele pot invata prin deductie si au abilitati avansate de memorie. Un studiu realizat cu Rico, un Border Collie, a aratat ca stie etichetele a peste 200 de articole diferite. El a dedus numele lucrurilor noi prin invatarea prin excludere si a recuperat corect acele elemente noi imediat si la patru saptamani dupa expunerea initiala.
Un studiu al unui alt Border Collie, „Chaser”, a documentat capacitatile sale de invatare si memorie. Acesta a fost capabil sa memoreze numele si putea asocia prin comanda verbala peste 1.000 de cuvinte. Cainii pot citi si reactiona in mod adecvat la limbajul corpului uman, cum ar fi gesticularea si aratarea si comenzile vocale umane.
Un studiu din 2018 privind abilitatile cognitive canine a constatat despre capacitatile cainilor nu sunt mai exceptionale decat cele ale altor animale, cum ar fi caii, cimpanzeii sau pisicile . Diverse animale, inclusiv porci , porumbei si cimpanzei, isi pot aminti „ce, unde si cand” al unui eveniment, pe care cainii nu il pot face.
AICI puteti cumpara hrana super-premium BonaCibo
Cainii demonstreaza o teorie a mintii prin angajarea in inselaciune. Un studiu experimental a aratat dovezi convingatoare ca dingos-urile australieni pot depasi cainii domestici in rezolvarea non-sociala a problemelor, indicand faptul ca o mare parte din abilitatile initiale de rezolvare a problemelor ale cainilor s-au diminuat odata ce s-au alaturat oamenilor.
De asemenea s-a observat ca dupa un antrenament care presupune rezolvarea unor sarcini simple de manipulare, cainii care se confrunta cu aceeasi problema se uita la om, in timp ce lupii socializati actionau.
Dieta
Cainii au fost descrisi ca fiind carnivori sau omnivori . Comparativ cu lupii, cainii din societatile agricole au copii suplimentare ale amilazei si ale altor gene implicate in digestia amidonului, care contribuie la o capacitate crescuta de a se dezvolta normal chiar si cu o dieta bogata in amidon. De asemenea, la fel ca oamenii, unele rase de caini produc amilaza in saliva lor. Bazat pe metabolism si nutritie, multi considera cainele ca fiind omnivor.
AICI puteti cumpara hrana super-premium BonaCibo
Cu toate acestea, cainii nu sunt doar omnivori. Mai mult ca pisicile si mai putin ca alti omnivori, cainii pot produce acid biliar numai cu taurina si nu pot produce vitamina D, pe care o obtin din carnea animalului. De asemenea, cainii necesita arginina pentru a-si mentine echilibrul de azot. Aceste cerinte nutritionale plaseaza cainii la jumatatea distantei dintre carnivore si omnivore.