Câți ani are pisica ta?

Câți ani are pisica ta?

Printre primele lucruri la care te gândești când vrei să adopți o pisică este asta: câți ani are pisica? Fie că vrei să îți dai seama cât timp urmează să petreceți împreună, ce fel de mâncare să alegi pentru pisica ta sau la ce să te aștepți în materie de sănătate, vârsta pisicii e destul de importantă. 

Sigur că-ți vei da seama cu ochiul liber de diferența dintre o pisicuță și o pisică foarte matură, dar vârstele intermediare sunt puțin mai greu de aproximat. Cea mai bună soluție pentru un răspuns cât mai precis e să faceți împreună un drum până la medicul veterinar. Hai să aflăm ce analizează medicul veterinar când aproximează vârsta și cât de precisă e acea aproximare.

Pentru că fiecare rasă de pisici se maturizează într-un ritm destul de diferit, chiar și medicii veterinari au mici probleme în a fi deosebit de preciși cu privire la vârsta lor. Oricum ar fi, sunt șanse mult mai mari ca aproximarea lor să fie mult mai bună decât a noastră. Întotdeauna o diplomă oferită de o instituție de învățământ e mult mai bună decât „diploma” pe care încearcă să ne-o dea internetul…

Unul dintre primele lucruri la care se uită sunt dinții. Aceștia „tradează” de cele mai multe ori vârsta posibilă a pisicii, mai ales la vârste destul de fragede. De cele mai multe ori dinții pisicuțelor apar când au trei săptămâni, iar toți cei 26 de dinți care abia așteaptă să-ți mângâie mâinile apar pâna la vârsta de șașe săptămâni. De obicei își pot da seama destul de ușor când o pisică are între trei și șase luni după viteza cu care se schimbă dinții „de lapte” cu cei permanenți.

Dacă are perfect „instalat” setul complet de dinți permanenți, vârsta e cel puțin de șase luni, iar dacă dinții sunt perfect curați și ascuțiți, cel mai probabil are mai puțin de doi ani. După acea perioadă, estimarea vârstei pisicii după dantură devine puțin mai complicată.

Următoarele lucruri analizate sunt blana și „mușchii” pisicii. În ținerețe, pisicile și motanii au o blană strălucitoare și un sistem muscular bine definit. Între 10 și 14 ani pisicile încep să aibă mici probleme în digerarea proteinelor și grăsimilor, astfel masa musculară se reduce și încep să piardă din greutate. Piscile „foarte adulte” au un risc destul de ridicat în dezvoltarea artritei (cine s-ar fi gândit?) care le limitează mobilitatea și abilitatea de a-și face toaleta zilnică prin „linsul” diferitelor zone. Astfel că blana îți pierde treptat din strălucirea de altă dată.

Apoi majoritatea estimărilor cu privire la vârsta pisicilor are mai degrabă legătură cu problemele care apar la diferite stagii. Problemele cu rinichii pot apărea în jur de 10 ani, hipertiroidismul pe la 11-12 ani, dar aproximările sunt destul de brute. În funcție de alimentația, stilul de viață sau mediul în care se dezvoltă aceste boli pot apărea mult mai devreme, pe la 6 ani, sau mult-mult mai târziu, pe la 22 de ani.

Despre anii pisicești

Pasiunea noastră numărul 1 când vine vorba de vârsta lor e să comparăm „anii pisicești” cu „anii omenești”. Pare simplu, iar universitatea internetului ne-a învățat că de multe ori e doar o înmulțire. „Iei anii normali ai pisicii pe pământ și îi înmultești cu 12.5 și ai vârsta în ani pisicești”. 

Se pare că nu e chiar așa și nu e o „conversie” ușoară de la anii noștri la anii pisicești. Pisicile se dezvoltă mai repede în primii doi ani de viață iar apoi o iau mai ușor. Nu se grăbesc să îmbătrănească. Astfel că, multe pisici la finalul primului an de viață au dezvoltarea unui om care are aproximativ 10-15 ani, iar când ajunge la finalul celui de-al doilea an de viață are dezvoltarea unui om de aproximativ 25 de ani. După primii doi ani dezvoltarea încetinește și avansează cu 4-5 ani pisicești în fiecare an „uman”.

E foarte important să înțelegi care e vârsta pisicii tale sau în ce etapă a dezvoltării e atât din punct de vedere medical cât și din punct de vedere al dietei. Trebuie să fii pregătit pentru fiecare schimbare care se produce de-a lungul timpului și să adaptezi dieta pisicii în funcție de ele. 

Ți-am pregătit delicii pe care pisica ta le poate aprecia la orice vârstă. Descoperă gama completă de hrană uscată sau hrană umedă pentru pisici de la BonaCibo.



 

Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!