Cainele meu este normal sau supraponderal? Sfaturi pentru a evalua corect greutatea cainelui

Cainele meu este normal sau supraponderal? Sfaturi pentru a evalua corect greutatea cainelui
Animalele se pot confrunta cu dezechilibre ale organismului asemeni oamenilor. Cresterea in greutate si lipsa exercitiului fizic au un impact negativ asupra corpului. In articolul de astazi vom aborda cele 4 categorii de greutate, problema obezitatii, modul in care poate fi prevenita si gestionata. Hrana in exces sau de proasta calitate, lipsa exercitiilor fizice si problemele hormonale reprezinta cauza acumularii in exces a tesutului adipos.

Evaluarea starii de sanatate a animalului dvs.

Starea de sanatate a cainelui poate fi evaluata prin observatie zilnica. Orice manifestare anormala trebuie gestionata cu grija si responsabilitate. In cazul in care nu aveti cunostinte medicale de baza este recomandat sa apelati la medicul veterinar cu care colaborati.

In continuare puteti descoperi care sunt cele 4 categorii de greutate (subnutrit, normal, supraponderal sau obez) si caracteristicile fiecareia:

Un caine subnutrit prezinta urmatoarele caracteristici: 
  • Coastele, vertebrele lombare si oasele pelviene sunt proeminente si vizibile de la distanta
  • Coastele pot fi palpate cu usurinta
  • Lipsa grasimii corporale si a masei musculare
  • Talia este evidenta iar abdomenul retras

Se poate observa cu usurinta atunci cand animalul are o greutate normala a corpului. Astfel:
  • Coastele sunt acoperite cu un strat subtire de grasime si pot fi palpate cu usurinta
  • Dimensiunea abdomenului este normala iar linia acestuia este incadrata in mod armonios
  • Talia poate fi observata cu usurinta atunci cand animalul este privit de sus

Un caine supraponderal prezinta anumite caracteristici cum ar fi:



 
  • Coastele sunt acoperite cu un strat mai gros de grasime si pot fi mai greu palpate
  • Exista o depunere notabila de tesut adipos in zona lombara si la baza cozii. 
  • Talia este greu de detectat

Cainele obez are miscari groaie, este lipsit de vitalitate si respira anevoios. Pe langa acestea exista si alte caracteristici ale corpului:
 
  • Coastele sunt dificil de palpat intrucat stratul de grasime este considerabil
  • Talia este absenta iar abdomenul prezinta distensie (dilatare)
  • Prezinta depunere in exces de tesut adipos in zona toracelui, coloanei vertebrale, la baza cozii, in zona gatului si membrelor. Abdomenul are o dimensiune anormala. 
De cele mai multe ori monitorizarea greutatii este ignorata astfel incat se ajunge la situatiile neplacute in care se constata ca animalul este supraponderal, chiar obez.

Este recomandat ca monitorizarea greutatii sa fie realizata periodic si se vor lua in calcul urmatoarele aspecte: daca animalul a suferit de vreo boala, i s-a modificat dieta sau a fost necesara suplimentarea cu vitamine si minerale.

Cauze ale subnutritiei sau obezitatii

Animalele subnutrite sunt de obicei cele care sunt abandonate sau traiesc pe strada. Cu toate acestea exista persoane care maltrateaza animalele tinandu-le inchise si privandu-le de hrana sau apa. In aceste cazuri ne putem adresa organizatiilor non-guvernamentale care au ca scop protejarea animalelor si a drepturilor acestora.

Cainele obez este cel care a primit prea multa mancare, sufera de boli sau dezechilibre hormonale care au determinat depunerea greutatii. Cu toate acestea este important sa intelegem ca indiferent de afectiunile corpului greutatea este determinata de cantitatea de hrana primita si nivelul de activitate fizica.

Mai mult ca sigur un caine adult, supraponderal sau obez este un animal hranit in exces, posibil cu hrana de calitate slaba. Medicii veterinari recomanda atentie in privinta alegerii hranei animalului. Cu cat aceasta contine mai multe cereale sau leguminoase cu atat hrana este mai greu procesata de catre sistemul digestiv. Ca urmare, corpul stocheaza surplusul de energie sub forma de grasime iar eliminarea devine anevoioasa in lipsa efortului fizic sustinut. Un caine supraponderal sau obez va suferi de probleme ale sistemului digestiv cum ar fi constipatia sau producerea in exces a gazelor. Este posibil ca pe viitor cainele sa dezvolte carente de vitamine si minerale.

Alegeti o hrana care contine proteine de calitate si ofera beneficii din punct de vedere nutritiv. Proteinele optime provin din carne, organe, peste si oua. O hrana care are ca ingredient de baza proteina animala va ajuta animalul sa-si mentina o greutate normala.

Exericitiul fizic adaptat nevoilor cainelui





Obiceiurile oamenilor afecteaza si animalele de companie. Cu cat nevoia animalului de exercitiu fizic este anihilata cu atat acesta va deveni mai sedentar.
Atunci cand se realizeaza un program de exercitiu fizic trebuie sa se ia in calcul rasa animalului, personalitatea acestuia si eventualele boli. In principiu cainele acumuleaza greutate deoarece mananca mai multe calorii decat arde. Pentru a combate acest lucru cainele dvs. trebuie sa faca miscare zilnic. Incepeti cu 30 de minute de exercitiu fizic si adaptati in functie de nevoile animalului. In cazul in care cainele este deja supraponderal sau obez creati un plan progresiv care sa contina activitate fizica, mers sau alergare usoara.  Adaugati in fiecare zi cateva minute in plus pentru ajuta corpul animalului sa arda o cantitate mai mare de calorii.

Probleme cu care se poate confrunta un caine obez

Gestionarea greutatii este vitala pentru calitatea vietii animalului. Obezitatea este o problema grava care afecteaza negativ existenta acestuia intrucat poate provoca suferinta, imobilizand animalul si impiedicandu-l sa-si satisfaca nevoile de baza. Greutatea in exces afecteaza capacitatea animalului de a realiza anumite activitati de altfel naturale cum ar fi deplasarea pe distante scurte. 
Cresterea in greutate poate provoca probleme grave de sanatate si agravarea celor existente ceea ce poate duce la pierderea vietii. Cele mai des intalnite boli care afecteaza animalele supraponderale sunt: diabetul, insuficienta respiratorie, tensiunea arteriale crescuta, diverse tipuri de cancer. 
Asigurati o dieta sanatoasa si un nivel optim de activitate pentru a ajuta animalul de companie sa-si mentina o greutate normala. 





De asemenea, puteti apela intotdeauna la medicul veterinar in cazul in care aveti intrebari cu privire la greutatea cainelui sau nu va puteti seama daca acesta se incadreaza in parametri normali. Acesta ii va putea face o evaluare generala de sanatate. 
Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!