Cainele dvs. manifesta un instinct exagerat de protectie? – Studiu de caz

Cainele dvs. manifesta un instinct exagerat de protectie? – Studiu de caz
Antrenamentul de calitate este foarte important atunci cand vine vorba despre modul in care se raporteaza cainele la mediul din jurul sau. Acesta incepe de la stadiul de pui. In acelasi timp trebuie sa tineti cont de faptul ca necesita un consum crescut de energie din partea dvs. In primele etape de viata cainele invata prin joc si repetitie. 

Pe parcursul acestui proces este nevoie sa va asigurati ca animalul va dobandi un nivel sanatos de incredere si obedienta fata de dvs. Antrenamentul cainilor de talie mare necesita un efort suplimentar. Cainele trebuie sa simta ca este supus stapanului si, in acelasi timp ca i se acorda libertate de actiune. Deseori stapanii se confrunta cu anumite probleme atunci cand vine vorba despre relatia pe care o dezvolta cu animalul. Un asemenea caz este cel al unei doamne, S.N. care ne-a marturisit provocarile pe care le-a intampinat in ceea ce priveste relatia cu animalul sau. Aceasta detine un caine din rasa Cane Corso. Aceste animale sunt de regula puternice si dominante. Doamna povesteste ca in timp cainele a dezvoltat un atasament crescut fata de dansa si un instinct exagerat de protectie.

Aceasta face parte dintr-o comunitate a iubitorilor de animale. Cainii si stapanii se intalnesc regulat in parc pentru a socializa. Cu toate ca exista familiaritate, animalele pot avea uneori reactii imprevizibile. Cainele a inceput sa manifeste instinctul de protectie atacand alte animale. Un caine de talie mare este dificil de gestionat daca nu primeste educatie specializata. In timp, raportul de forta intre stapana si animal s-a denaturat astfel incat cainele a devenit cel care domina in relatie. In cadrul unui atac spontan asupra altui caine stapana a fost accidentata.

Instinctul de protectie a inceput sa se manifeste din ce in ce mai evident astfel incat orice iesire in parc devenea din ce in ce mai tensionata. Cainii din rasa Cane Corso au nevoie de mult exercitiu fizic pentru a se putea mentine intr-o forma fizica buna si de atentie. Insa, in cazul de fata cainele a devenit excesiv de protectiv iar orice asa-zis pericol la adresa stapanei se finaliza cu un atac. In asemenea cazuri cainelui ii poate fi interzis accesul in parc intrucat reprezinta o amenintare pentru celelalte animale.

Ce este de facut daca ne confruntam cu o situatie asemanatoare celei de mai sus?

Este cat se poate de evident ca un caine de talie mare nu se poate controla doar la nivel fizic. In cazul unui atac, forta acestuia depaseste cu mult capacitatile fizice umane. Antrenorii de caini subliniaza faptul ca trebuie re-evaluata relatia caine-stapan astfel incat animalul sa dezvolte obedienta fata de stapan si sa raspunda prompt la comenzile acestuia.

Prin urmare noul antrenament trebuie sa se bazeze pe invatarea limbajului non-verbal al animalului si pe anticiparea reactiilor acestuia. Strategiile psihologice sunt singurele unelte pe care stapanul le poate utiliza atunci cand vine vorba de dresajul unui caine adult. Animalul trebuie sa invete sa se supuna stapanului iar acesta va putea anticipa orice manifestare agresiva.

Mai jos sunt cateva strategii pe care le putem utiliza pentru a construi o relatie sanatoasa cu animalul si a reduce tendintele acestuia de protectie exagerata si implicit de agresivitate fata de oameni si alte animale:

1. Atentie la limbajul non-verbal 


Puteti anticipa comportamentul animalului observand reactiile corpului. In cazul in care cainele se pregateste pentru atac atat corpul cat si pozitia capului se vor modifica. Animalul va avea nevoie de energie pentru a demara o actiune agresiva. Daca mergeti in parc observati reactiile animalului fata de mediul inconjurator. Atunci cand animalul va dezvolta obedienta fata de stapan va fi capabil de a raspunde exclusiv comenzilor acestuia. In acest mod puteti preveni la timp atacuri-surpriza asupra oamenilor sau a altor animale. 

2. Raportul de putere
Cainele percepe starea dvs. interioara si reactioneaza la aceasta. De cele mai multe ori gandurile si atitudinile stapanului genereaza comportamentul animalului. Cu cat cainele simte ca are capacitatea de a va domina cu atat comportamentul acestuia va fi mai rebel si chiar mai agresiv.

Atunci cand va este frica animalul va deveni din ce in ce mai agresiv. De aceea este important sa restaurati subtil un raport de putere corect. Exista anumite strategii care va ajuta sa va pozitionati corect fata de animal astfel incat acesta sa devina ascultator si sa realizeze comenzile primite.

3. Expunerea progresiva la mediu

In cazul in care v-ati confruntat cu episoade agresive din partea animalului este nevoie sa limitati pentru un timp expunerea acestuia in mediul public. Cel mai important pas este re-calibrarea relatiei dintre dvs. si animal. Va fi mult mai usor sa-i controlati manifestarile atunci cand veti invata sa le anticipati. Ajutati cainele sa dezvolte o relatie sanatoasa cu dvs.

De cele mai multe ori episoadele neplacute prin care treceti alaturi de cainele dvs sunt semnale de alarma. Meditati asupra starii dvs. interioare si a gandurilor pe care le proiectati pe acesta. Acordati un timp astfel incat animalul sa asimileze corect noua relatie. In momentul in care veti dobandi siguranta in ceea ce priveste noua relatie puteti reintegra pas-cu-pas animalul. In cadrul acestui proces cainele va simti din ce in ce mai putin nevoia de a va proteja atacand alte animale din jurul dvs.

O relatie corecta de putere il va ajuta sa se relaxeze si sa va urmeze comenzile. Aceasta etapa va poate ajuta sa intelegeti mai bine animalul si relatia pe care ati dezvoltat-o cu el si prezinta in acelasi timp un prilej excelent de a aprofunda conexiunea cu el. In momentul in care animalul pierde anumite repere dezvolta comportamente agresive si atitudini exagerate. Orice experienta reprezinta o modalitate de a invata si de evolua.

Fiti alaturi de animalul dvs. si ajutati-l sa se comporte armonios atat in relatie cu dvs, cat si cu celelalte animale si mediul inconjurator. Orice instinct exagerat este un semnal de alarma si trebuie gestionat cu responsabilitate si atentie din partea dvs. 


 
Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!