Caine prea rebel? Iata cateva cauze ale acestui comportament

Caine prea rebel? Iata cateva cauze ale acestui comportament
Cainii au personalitati diferite. Cu toate acestea exista anumite trasaturi comune pentru toate rasele. Atunci cand etichetam un animal drept incapatanat inseamna ca nu il cunoastem cu adevarat.

In cadrul antrenamentului cainelui este posibil sa va fi confruntat cu opozitie din partea animalului. Acesta refuza anumite comenzi sau are un comportament rebel? Inainte de a judeca animalul sau de a-l pedepsi este necesar sa intelegeti motivele din spatele acestor manifestari. Unele persoane considera ca animalul de companie trebuie sa se supuna stapanului si pur si simplu sa respecte intocmai comenzile acestuia. Ei bine, este cazul sa recunoastem ca acesta este un principiu disfunctional iar cainele va alege, evident, ceea ce ii este pe plac. De cele mai multe ori modul in care interactionam cu celelalte persoane este acelasi cu felul in care ne raportam fata de animalul de companie. Cu siguranta o abordare bazata pe coercitie nu este pe placul acestuia.





Dvs. ca stapan trebuie sa-i asigurati animalului suportul necesar pentru a se simti confortabil si a fi cooperant. Un parteneriat  constructiv cu animalul are la baza increderea si sustinerea neconditionata. Revolta si refuzul acestuia de a colabora cu stapanii are anumite cauze care sunt legate de structura fizica si psihologica a cainelui. Astfel puteti indentifica explicatii pentru comportamentul dezechilibrat al animalului si rezistenta in ceea ce priveste executarea comenzilor.  Cauzele poti fi incadrate in 2 categorii – unele biologice, altele comportamentale. Vestea buna este ca sunt anumite sugestii pe care le puteti folosi pentru a imbunatati raspunsul cainelui dvs. 

Exista mai multe motive pentru care cainele nu raspunde la mesajele dvs. si evita executarea comenzilor in cadrul dresajului:

1. Cauze care tin de structura psiho-emotionala a animalului.

Fie ca ne plimbam prin parc sau vizitam un loc de joaca dedicat animalelor de companie vom intalni cu siguranta pe cineva care se “lupta” cu animalul sau. Din exterior pare ca pur si simplu animalul evita comenzile stapanului. In aceste cazuri fie putem observa neputinta stapanului in fata acestei situatii, fie revolta acestuia. Oamenii sunteti deseori tentati sa explice comportamentul animalului de companie raportandu-se la existenta umana.





Observati animalul si modul in care comunica si se raporteaza la dvs. Modul de relationare om-caine este diferit de modul de interactiune al oamenilor. Cu toate ca oamenii si animalele interactioneaza de mii de ani comportamentul cainilor este prea putin inteles. In pofida faptului ca relationam intens cu animalele din jurul nostru trebuie sa recunoastem ca uneori nu intelegem pe deplin modul in care cainele percepe lumea din jur.

Acest lucru poate fi inteles daca recunoastem ca animalele au o perceptie senzoriala diferita fata de oameni. Organele acestora de simt sunt dotate cu o sensibilitate mai mare. Toate emotiile si comportamentele animalului pot fi detectate prin observatie. Limbajul non-verbal este foarte important atunci cand interactionati cu cainele dvs. mai ales in situatiile in care refuza comenzile sau nu ii puteti intelege reactiile. 

Trainerii specializati ne demonstreaza ca anumite manifestari ale cainelui au alte cauze, diferite de cele asociate comportamentului uman. In primul rand animalul va refuza o anumita comanda atunci cand o asociaza cu o neplacere, durere sau disconfort  fizic, emotional. In aceste cazuri stapanul trebuie sa examineze relatia cu animalul sau pentru a intelege cauzele rebeliunii acestuia.

2. Cainele nu poate auzi/vedea sau detecta corect comanda

Cainii sunt animale pragmatice. Acestia invata prin repetitie de aceea este important sa fiti consecventi atunci cand lansati comenzi. In acest mod  animalul va invata sa recunoasca instructiunile si semnalele verbale cat si vizuale.  De asemenea, asigurati-va ca mediul de antrenament este unul linistit.

Ajutati cainele sa asimileze pe deplin comenzile inainte de a-l expune unor spatii mai aglomerate cum ar fi parcul sau orasul. Mediile agitate si aglomerate pot distrage atentie cainelui dvs. Animalul utilizeaza vazul pentru a intelege mesajul verbal si trebuie sa fie in masura pentru a auzi clar indiciul verbal. Astfel veti puteti lansa o comanda clara iar cainele va putea invata corect.

3. Mirosul

Este fara indoiala cel mai important simt al cainelui. Acesta este primul filtru de perceptie a lumii. Pe de alta parte, vazul este simtul nostru principal. Mirosul cainelui este mult mai dezvoltat decat al omului. Cercetatorii au subliniat ca acesta este de 10.000 pana la 100.000 de ori mai acut. Cainii au aproximativ 300 de milioane de receptori olfactivi in nas in timp ce oameni au doar 6 milioane. De asemenea, partea din creierul cainilor care are functia de analizare a mirosurilor este de 40 de ori mai mare decat cea a oamenilor.





Nasul cainilor este inzestrat cu functii suplimentare, diferite de cele ale fiintelor umane. In timp ce oamenii inspira si miros prin aceleasi canale, cainii au o membrana care separa cele doua functii. Astfel putem intelege de ce un caine poate percepe mirosuri si arome fine iar in acest sens, abilitatile sale sunt net superioare celor umane. Acestia detecteaza informatii si subtilitati din mirosuri pe care noi, oamenii, pur si simplu nu le putem intelege.

Asa cum un obiect care stimuleaza vizual poate distrage atentia unui om, un miros interesant, atipic poate afecta focusul unui caine. Astfel animalul poate avea reactii imprevizibile iar dvs. ca stapan nu intelegeti cauza acestora. In acest caz un mediu neutru va ajuta animalul sa-si mentina concentrarea in cadrul sesiunilor de antrenament. Cand observati ca animalul adulmeca solul respectati acest lucru. In momentul in care cainele adulmeca intens solul chiar si cea mai interesanta comanda poate fi ignorata complet.

Informatiile de mai sus va ajuta sa intelegeti cauzele rezistentei cainelui si a lipsei acestuia de atentie. Orice episod neplacut alaturi de caine reprezinta o oportunitate de a imbunatati relatia cu acesta si de a-i intelege mai bine comportamentul.


 
Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!