Beneficiile interactiunii intre copil si animalul de companie

Beneficiile interactiunii intre copil si animalul de companie
Intre copii si animale exista o legatura de acceptare si iubire neconditionata. Acestia reusesc sa se conecteze la un nivel profund si sa-si demonstreze reciproc afectiunea. Copiii asimileaza informatii prin observatie  iar animalele de langa ei au posibilitatea de a-i invata intr-un mod natural sa descopere mediul.

Psihologul Elizabeth Anderson a precizat in cartea sa publicata in 2008 (The Powerful Bond Between People and Pets) ca atunci cand animalele si copiii interactioneaza rezulta un proces alchimic iar magia prezenta are proprietati terapeutice atat pentru unii cat si pentru ceilalti.

Multi dintre noi am fost crescuti cu anumite prejudecati fata de animale si credinte limitative in ceea ce priveste relationarea cu acestea. De cele mai multe ori copiii sunt invatati de mici sa pastreze o anumita distanta fata de caini sau pisici iar motivele sunt din cele mai diverse cum ar fi de exemplu sa nu se murdareasca daca ating animalul respectiv sau acesta sa nu muste. La nivel ideal omul si animalele au o relatie bazata pe acceptare, prietenie si iubire. Cu timpul oamenii au uitat insa anumite reguli de buna vietuire cu natura iar relatia om-animal a fost incet-incet afectata.





Exista numeroase studii care au constatat ca pisicile si cainii pot contribui la dezvoltarea psiho-emotionala a copilului si sustine dezvoltarea armonioasa a acestuia din punct de vedere fizic si mental. Oamenii de stiinta au concluzionat ca prezenta animalelor de companie ajuta copiii sa dezvolte o stima de sine crescuta si sa-si formeze abilitati sociale.  

Animalele de companie ajuta copiii sa se integreze mai bine in grupul de joaca, sa comunice si sa socializeze mai bine cu prietenii de joaca. Cresterea unui animal de companie presupune grija si responsabilitati iar copilul are oportunitatea de a invata numeroase lectii despre modul corect de raportare fata de animale. Mai mult decat atat va dezvolta respect fata de mediul inconjurator si intreaga natura. Copiii care traiesc alaturi de animale de companie sunt mai sociabili si mai deschisi decat ceilalti si prezinta urmatoarele caracteristici:
  • se bucura de o stare buna de sanatate
  • sunt mai ascultatori si mai receptivi
  • au o conditie fizica buna si sunt activi
  • au un comportament echilibrat
  • este mai putin probabil sa fie diagnosticati cu tulburarea de deficit de atentie sau hiperactivitate.
 Copiii care cresc alaturi de animale au un sistem imunitar mai dezvoltat, se imbolnavesc mai rar si este mai putin probabil sa dezvolte alergii sau astm.





Exista anumite rase de caini sau pisici mai potrivite pentru a creste alaturi de copii. Medicii veterinari ne recomanda sa studiem inainte de a cumpara sau adopta un animal de companie pentru copil. 

Mai jos am detaliat o serie de beneficii pe care le are animalul de companie asupra copilului:

1. Il ajuta sa comunice

Un animal de companie ii va oferi copilului iubire si afectiune in mod neconditionat. Indiferent de provocarile care vor aparea de-a lungul vietii copilul va avea un prieten loial. Studiile de specialitate au subliniat faptul ca prezenta unui animal de companie poate ajuta la reducerea stressului sau anxietatii la copii. Un caine sau o pisica ajuta copilul sa dezvolte un atasament sanatos si ofera suport emotional celui mic.

2. Responsabilitate

Copiii vor invata ce inseamna grija si responsabilitatea doar atunci cand vor fi interactiona cu o alta fiinta vie. Animalul de companie ajuta copilul sa dezvolte obiceiuri cu impact pozitiv pe termen lung. Hranirea, curatenia, plimbarea si ingrijirea unui animal sunt activitati pe care copiii le pot realiza. Acestia pot fi insa supravegheati si ajutati de parinti. De asemenea copiii pot invata cu usurinta rutina de masa a animalului de companie inclusiv care este portia standard si programul de hranire. 

3. Activitatea fizica

Fie ca fac o plimbare sau se joaca animalele ofera oportunitatea copiilor de a se implica in activitati fizice atat in interiorul casei cat si in curte sau parc. O plimbare prin cartier sau un joc cu mingea vor ajuta copiii sa dezvolte in timp obiceiul de a realiza in mod regulat exercitiu fizic. Acestia vor fi stimulati si incurajati sa interactioneze cu animalul si sa fie atenti la reactiile acestuia. Animalele si copiii au nevoie de exercitiu fizic regulat intrucat au o mare cantitate de energie care trebuie consumata.

4. Mai multa sanatate

Un studiu recent efectuat la Universitatea Kuopio din Finlanda arata ca bebelusii care au trait alaturi de caini in primul an de viata au fost mai putini susceptibili de a manifesta boli respiratorii in comparatie cu alti copii care nu au caine ca animal de companie. Acest fenomen are o explicatie si anume ca bebelusul va fi expus mai multor tipuri de germeni iar acest fapt dezvolta sistemul imunitar. Astfel organismul celor mici va reactiona mult mai bine in fata viitoarelor probleme de sanatate iar multe boli vor putea fi prevenite.

5. Relatii mai bune in familie

Trebuie sa recunoastem ca un caine este un alt membru al familiei. Acesta poate ajuta la aproprierea intre frate si sora intrucat acestia manifesta o dragoste comuna pentru animalul de companie.





Astfel se va reduce rivalitatea sau gelozia. Parintii pot sustine acest proces distribuind in mod egal responsabilitatile privind ingrijirea animalului. 

6. Dezvoltarea abilitatilor de socializare si a empatiei

Cresterea unui caine ajuta copiii sa dobandeasca abilitati sociale, sa gestioneze manifestarile impulsive si sustine dezvoltarea stimei de sine. De asemenea, acestia vor deveni mai prietenosi – cand vor plimba cainele este foarte probabil ca alti oameni si caini sa se apropie de ei. Copiii vor invata ce inseamna generozitatea si rabdarea atunci cand vor schimba cu ceilalti cateva impresii generale despre animal sau alte subiecte.

Multora le place sa afirme ca un caine este prietenul cel mai bun al omului dar este mult mai corect sa spunem ca un caine este cel mai bun prieten al unui copil. Daca copiii sau nepotii va roaga sa le cumparati un caine, va recomandam sa luati in calcul impactul deosebit pe care il va avea asupra celor mici.








 
Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!