Acesta este un caine jucaus si energic, iubit de toata lumea. Este imposibil sa-i rezisti farmecului sau si atitudinii sale joviale.
Inainte de a cumpara un caine din rasa Beagle este nevoie sa va informati despre caracteristicile acestuia. Specialistii recomanda sa alegeti un caine care va seamana din punct de vedere al temperamentului. De exemplu, acest animal extrem de adorabil este un caine activ, foarte curios si are nevoie de multa activitate fizica.
Pentru inceput vom analiza o parte din caracteristicile acestei rase:
1. Originea si istorie
In secolul al XI-lea, William Cuceritorul a adus in Marea Britanie rasele de caini Sf. Hubert Hound si Talbot Hound. Acestea au fost incrucisate cu ogari pentru a transmite anumite caracteristici cum ar fi viteza si rezistenta necesare in cadrul partidelor de vanatoare a cerbilor. Beagle-ul este un caine ce are un simt olfactiv puternic dezvoltat. Initial animalul a fost folosit in cadrul partidelor de vanatoare de iepuri (de unde a fost inspirat si numele – Beagle avand si semnificatia de “copoi” in limba engleza).
Era privit ca un tovaras de vanatoare ideal pentru persoanele in varsta care nu aveau o buna conditie fizica. Beagle-ul era practic “un deschizator de drum spre vanat” in timp ce stapanul il urma calare. De asemenea era folosit si de persoane mai sarace care nu isi permiteau cai de vanatoare. Aceasta rasa de caini este mentionata in cultura populara (literatura si picturi) inca din epoca elizabetana iar in prezent apare ca personaj in filme, televiziune si carti de benzi desenate.
2. Mirosul
Datorita mirosului fin, curiozitatii si abilitatilor superioare Beagle-ul este cainele folosit in misiuni speciale privind detectarea unor substante interzise sau importurilor agricole neconforme. In anii 1950, John Paul Scott si John Fuller au initiat un studiu de 13 ani asupra comportamentului canin. Acestia au testat abilitatile olfactive a mai multor rase de caini ca parte a acestei cercetari. Ulterior au asezat un soarece pe un teren cu suprafata de 4.047 m² si au cronometrat performantele mai multor caini stabilind cat timp a fost necesar fiecarui caine pentru a-l gasi.
Beagle-ul a gasit soarecele in mai putin de 1 min, Fox Terrier-ul in 15 minute iar Scottish Terrier nu a reusit sa-l gaseasca deloc. Beagle-ul are simturi mai dezvoltate in ceea ce priveste adulmecarea solului si mai putin a aerului. Astfel ca echipele de salvare montana aleg in echipa caini din rasa Collie datorita abilitatii superioare de adulmecare a aerului. Specialistii au ajuns la concluzia ca urechile lungi si late ale Beagle-ului il impiedica pe acesta sa perceapa aromele fine din aer.
3. Trasaturi generale
Beagle-ul este un caine inteligent si foarte atent la mediul din jur. Este un animal de companie popular datorita dimensiunii sale, temperamentului bun si lipsei problemelor specifice de sanatate. Acesta are o personalitate echilibrata si o blandete aparte. Cu toate acestea este un caine greu de dresat datorita reflexelor alerte si a tendintei constante de a “porni la vanatoare”. Atentia acestuia poate fi distrasa de orice se afla in mediul inconjurator. Raspunde foarte bine la antrenamentele bazate pe recompense (mancare), incurajari, laude si ii face o deosebita placere sa-si multumeasca stapanul.
Acest caine are capacitatea de a dezvolta o relatia profunda cu cei mici iar acesta este unul din motivele pentru care a devenit un animal de companie potrivit familiei. Acesta are o predispozitie de a dezvolta anxietate de separare daca este lasat prea mult timp singur iar una din manifestari este distrugerea lucrurilor din casa. Au o relatie buna cu pisicile si alti caini. Exercitiile fizice regulate ajuta la evitarea cresterii in greutate la care este predispusa rasa.
Se bucura foarte mult de compania oamenilor insa poate fi timid fata de straini. Acest caine se poate apropia de oricine daca simte acceptare si amabilitate. Beagle-ul nu poate fi incadrat in categoria cainilor agresivi de paza ci mai degraba a celor care au tendinta de a latra sau urla atunci cand persoane straine ii invadeaza teritoriul. In urma unui studiu realizat de Ben si Lynette Hart s-a constatat ca Beagel-ul este una din cele mai vigilente rase de caini alaturi de Yorkshire Terrier, Cairn Terrier, Schnauzer-ul Pitic, West Highland White Terrier si Fox Terrier.
4. Sanatate
Media de viata a cainilor din rasa Beagle este de 12-15 ani ceea ce prezinta o durata obisnuita pentru cainii de dimensiunea lor. Acestia pot fi predispusi la epilepsie, boala ce este controlata cu ajutorul medicamentelor. O grija deosebita se va acorda urechilor – forma alungita a acestora blocheaza fluxul de aer ceea ce va duce la lipsa de ventilatie si uneori la aparitia infectiilor.
De asemenea cainii din aceasta rasa sunt predispusi de a dezvolta probleme oculare cum ar fi glaucomul sau distrofia corneei. Tinand cont ca sunt caini activi, care au nevoie de mult exercitiu fizic sunt predispusi sa atraga purici, capuse, acarieni sau paraziti interni precum si fragmente de piatra, iarba etc care se pot agata de urechi sau labe.
Cea mai mare provocare a unui stapan de Beagle este gestionarea nevoii constante de adulmecare a mediului inconjurator. Animalul va porni in explorarea teritoriului daca va fi stimulat de un anumit miros. Fie ca este vorba de un animal sau o piatra cainele va fi incantat sa afle mai multe despre obiectului interesului sau.
Deseori vor aparea situatii in care cainele nu va raspunde la comenzile stapanului intrucat atentia sa este orientata spre mediul din jur. Acesta ignora semnalele intrucat este pur si simplu “intr-o misiune de vanatoare” iar instinctul sau primeaza in aceste situatii. De aceea Beagle-ul este descris uneori ca fiind un caine incapatanat sau prea rebel.